Безбедност Косово и Метохија Саопштењe

Вучић од ЗСО направио НВО

Влада Републике Србије је “успела” да потписаним Споразумом о Заједници српских општина (ЗСО) постигне мање него што је написано у самом Бриселском споразуму. Ни једна надлежност централне власти у Приштини није пренета на ЗСО, иако то предвиђа тачка 5. Бриселског споразума, ни једно имовинско питање није решено, а ЗСО је сведена на ниво невладине организације, која нема ни једно једино извршно овлашћење.

Лицемеран је покушај Владе Александра Вучића да овај споразум представи као своју велику победу. Као и у већини Вучићевих политичких и економских “победа”, истина је далеко од манипулације којој прибегава. Сваки одговоран политичар би, уместо лажног славља и ударања у таламбасе, објаснио грађанима, посебно Србима на КиМ, последице решења која су постигнута у Бриселу.

Kosovska-Mitrovica

Foto: N1info

Заједница српских општина ће по својим овлашћењима имати много више особине невладине организације, која се бави мањинским и људским правима, него обележја суштинске аутономије. ЗСО ће координисати политику коју треба да води десет општина са већинским српским становништвом на КиМ и усмеравати потезе у интересу српске заједнице, али без могућности да их спроведе.

Поименце, без иједног извршног овлашћења, ЗСО ће имати следеће ингеренције: прoмoвисаће интeрeсe Србa, прeдлaгати измeнe зaкoнoдaвствa, пoкрeтати пoступкe прeд нaдлeжним косовским судoвимa, укључујући и Уставни суд, и именоваће прeдстaвникe у нaдлeжним тeлимa, која су еквивалент националним заједницама у Србији. Ова и оваква “овлашћења” има сваки грађанин Косова и Метохије.

Док се власти и политичари у Приштини и Београду “надмудрују” у Бриселу, ослањају на велике силе и зову их пријатељима и обмањују своје бираче наводним “победама”, грађани Косова и Метхоије сносе велике последице њиховe неодговорне политике. Партијски паразити су очигледно потпуно неспособни да реше животна питања својих грађана и конфликтом и хушкачом реториком покушавају да сакрију сопствену неспособност да пронађу одрживо решење у интересу оба народа.

Србији је потребна нова политика на Косову и Метохији. Политика коју води влада Србије, и Вучићева и Тадићева и Коштуничина, је политика одуговлачења, гурања главе у песак, политика јефтине демагогије одвојене од стварног живота. Таква политика неминовно води до губитка имовине и правних и физичких лица, културних споменика, и не само да не ствара претпоставке за повратак Срба, већ угоржава опстанак оних који су остали.

Србимa нa КиМ je пoтрeбнo oбeзбeдити прaву aутoнoмиjу. То би и Албанци и међународна заједница морали да подрже јер је то је једини начин да се обезбеди дугорочна стабилност, смањење напетости и суживот. Јeдини рaзлoг зaштo oвo у прeгoвoримa ниje oствaрeнo је нeспoсoбнoст влaсти у Србији да се наметне као прави партнер међународне заједнице, а не ситни трговац који шибицари између великих сила и интересе Србије на крају лако продаје зарад одржања на власти.

Прилози:

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар