Bezbednost Kosovo i Metohija Saopštenje

Vučić od ZSO napravio NVO

Vlada Republike Srbije je “uspela” da potpisanim Sporazumom o Zajednici srpskih opština (ZSO) postigne manje nego što je napisano u samom Briselskom sporazumu. Ni jedna nadležnost centralne vlasti u Prištini nije preneta na ZSO, iako to predviđa tačka 5. Briselskog sporazuma, ni jedno imovinsko pitanje nije rešeno, a ZSO je svedena na nivo nevladine organizacije, koja nema ni jedno jedino izvršno ovlašćenje.

Licemeran je pokušaj Vlade Aleksandra Vučića da ovaj sporazum predstavi kao svoju veliku pobedu. Kao i u većini Vučićevih političkih i ekonomskih “pobeda”, istina je daleko od manipulacije kojoj pribegava. Svaki odgovoran političar bi, umesto lažnog slavlja i udaranja u talambase, objasnio građanima, posebno Srbima na KiM, posledice rešenja koja su postignuta u Briselu.

Kosovska-Mitrovica

Foto: N1info

Zajednica srpskih opština će po svojim ovlašćenjima imati mnogo više osobine nevladine organizacije, koja se bavi manjinskim i ljudskim pravima, nego obeležja suštinske autonomije. ZSO će koordinisati politiku koju treba da vodi deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM i usmeravati poteze u interesu srpske zajednice, ali bez mogućnosti da ih sprovede.

Poimence, bez ijednog izvršnog ovlašćenja, ZSO će imati sledeće ingerencije: promovisaće interese Srba, predlagati izmene zakonodavstva, pokretati postupke pred nadležnim kosovskim sudovima, uključujući i Ustavni sud, i imenovaće predstavnike u nadležnim telima, koja su ekvivalent nacionalnim zajednicama u Srbiji. Ova i ovakva “ovlašćenja” ima svaki građanin Kosova i Metohije.

Dok se vlasti i političari u Prištini i Beogradu “nadmudruju” u Briselu, oslanjaju na velike sile i zovu ih prijateljima i obmanjuju svoje birače navodnim “pobedama”, građani Kosova i Methoije snose velike posledice njihove neodgovorne politike. Partijski paraziti su očigledno potpuno nesposobni da reše životna pitanja svojih građana i konfliktom i huškačom retorikom pokušavaju da sakriju sopstvenu nesposobnost da pronađu održivo rešenje u interesu oba naroda.

Srbiji je potrebna nova politika na Kosovu i Metohiji. Politika koju vodi vlada Srbije, i Vučićeva i Tadićeva i Koštuničina, je politika odugovlačenja, guranja glave u pesak, politika jeftine demagogije odvojene od stvarnog života. Takva politika neminovno vodi do gubitka imovine i pravnih i fizičkih lica, kulturnih spomenika, i ne samo da ne stvara pretpostavke za povratak Srba, već ugoržava opstanak onih koji su ostali.

Srbima na KiM je potrebno obezbediti pravu autonomiju. To bi i Albanci i međunarodna zajednica morali da podrže jer je to je jedini način da se obezbedi dugoročna stabilnost, smanjenje napetosti i suživot. Jedini razlog zašto ovo u pregovorima nije ostvareno je nesposobnost vlasti u Srbiji da se nametne kao pravi partner međunarodne zajednice, a ne sitni trgovac koji šibicari između velikih sila i interese Srbije na kraju lako prodaje zarad održanja na vlasti.

Prilozi:

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • “Politika koju vodi vlada Srbije, i Vučićeva i Tadićeva i Koštuničina, je politika odugovlačenja, guranja glave u pesak, politika jeftine demagogije odvojene od stvarnog života”?

    Ja bih rekao da je to politika iznošenja državnih para na Kosovo i prelivanja u privatne džepove. Bilo je dosta o tome rečeno u jednom serijalu Insajdera. Patriotska pljačka. Baš to je politika Vlade Srbije o Kosovu.

  • Očekujem od Vas, Raduloviću da predložite rešenja i način da se do njih dođe. Ova vlada je najgora do sada, sledeća će biti gora. No,Srbi su prodali Kosovo. Srbi koji u izbeglištvu u Srbiji žive bolje od ostalih građana Srbije, a na Kosovu imaju privatne biznise. Vikendom je Mitrovica prazna, svi odu da obiđu imovinu u Srbiji. Veoma mali broj onih koji tamo i žive i rade,žive teško. Dosta je bilo samo kritikovanja, mada se slažem sa svakom kritikom. Dajte rešenja, realna, a ne nerealna obećanja.

    • Rešenja se nalaze u svakom postu, u svakom intervjuu, u sekcije Program, u svakom flajeru. Preporučujemo vam da pročitate i pogledate pre nego što ostavite ovakav komentar.