Autorski tekst Vojvodina

Njihov čovek

Sedim u kafiću, čekam prijateljicu. Nedaleko od mene sedi grupa muškaraca. Prvo tiho, a zatim sve glasnije i žustrije razgovaraju. Ubrzo potom hvataju se za mobilne telefone i kreću razgovori , svako sa “svojim čovekom”.  Potom sledi razmena informacija.

Nije dugo bilo potrebno da shvatim da razgovaraju, ni manje ni više, već o sledećim izborima. Jedan od njih, koji je do kafića stigao svojim pikapom na čijem krovu su bile zavezane meredevine, odlučno odgovara kolege “da više ne razgovaraju sa tim kretenom” jer priče koje širi po gradu da ON stoji iza NJIHOVOG kandidata za gradonačelnika, ne stoje.  Sve je već dogovoreno. Njihova ideja o stranci koja pripada nacionalnoj manjini je pravi pogodak. “Manjine uvek prolaze”, “To ti je adut”, “Sa ovim nemamo šta da izgubimo” ,”Ko će to da proverava da li si ti ovo ili ono”, “Tu smo najpoželjniji partner”.

Čujem dalje, kako veoma ozbiljno računaju na pomoć “svojih” ljudi koji trenutno vode javna preduzeća “u kojima ima para”. Uostalom, tako je i dogovoreno. Veruju da će, kako procenjuju, 4% njihovih glasača biti zgodna udavača za prekrajanje izborne volje, za buduće saveze i koalicije, kako bi na koncu pobedio onaj na koga računaju i od koga mnogo očekuju. A očekivanja se svode na nameštene tendere i sigurne poslove, na po koje dobro plaćeno i ničim zasluženo radno mesto, tek da se nađe za sebe, snajku, dete, šuraka, a trebalo bi se odužiti i nekom odanom aktivisti. Nije lako nadgledati izbore, proturiti unapred popunjeni listić, krišom za to plaćati sirotinji koja ionako ne veruje više nikom, pa bar da na tu “sitnu”  prevaru zaradi hiljadarku u danu kada se glasa. Šta ga košta? Ništa se ionako ne menja već godinama.

NjihovCovek

Sve su dogovorili. Razilaze se zadovoljni svojim učinkom za danas. Glasanje je za njih mogućnost da zloupotrebe prijatelje, naivne, ošamućene, izgubljene, u medijskom mraku progutane ljude koji ne vide, ne čuju i ne žele da veruju da mogu da promene svet.

To je jedna od slika moje Subotice. Od multi-kulti do smuti. Za to vreme nova gradska vlast obnarodovala je da želi poskupljenje usluga Čistoće, Vodovoda i Pogrebnog. Iz subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje stižu ohrabrujuće vesti da je sve manje nezaposlenih. Nigde ne piše koliko je nezaposlenih napustilo njihovu evidenciju, grad i državu. Svaki drugi izlog ima istaknutu istu reklamu “Izdaje se”, poljoprivrednici još uvek razjedinjeni tek naziru šta će im doneti najavljeno poklanjanje zemlje strancima (kako drugačije nazvati mogućnost da će trećinu obradivih površina stranci moći da koriste u narednih 30 godina?). Na bilbordima po gradu osvanule primamljive slike raznih privatnih  fakulteta koji upisuju studente. Samo dođite, platite i upisani ste. Većina nema akreditaciju. Niko ne reaguje. Dok je ovaca, biće i novaca. U zemlji bez reda, sve je moguće.

U Subotici gotovo trećinu stanovništva čine stariji od 65 godina. Oni gledaju “Dnevnik u pola 8”. Navika. Veruju svemu i kada ne veruju. Najbolje je glasati za onog ko najlepše obećava. Onog gore ništa ne košta, lepo zvuči, pa ko zna, možda se i ostvari.

Prilaze dve penzionerke štandu “Dosta je bilo” u centru Subotice. Gledaju, dvoume se… uzimaju flajer, čitaju i odluče da krenu dalje uz komentar “svi ste vi isti, ništa mi ne možemo da promenimo”.

A šta mislite, da izađete na glasanje i zaokružite, recimo, našu listu? I onda to učine i vaš muž, vaša prijateljica, vaša komšinica…? Zastanu, razmisle i u jedan glas, kao da su same sebe iznenadile, konstatuju – u pravu ste.

Da li je i vama dosta?

Ljiljana Elek, koordinatorka pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović” za Suboticu


 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Postovani gradjani prica da i onikoji dolaza dasu isti kao predhodni, doro razn misljajte prenego nekog zaokruzite. Jer promene su moguce sa pravi i postenim ljudima. Prica danista nemozemo da promenimo pa niste ni mogli jerdosada na glasackim listicima isti su bili sa razlikom stosu preletili iz jednastranke udrugu, SVE JE MOGUCE,, AKO VAM JE DOSTA OD SILNI OBECANJA LAZI I PREVARA,,,,NERAZMISLJAJTE../ VERUJTE GRUPI GRADJANA DOSTAJE BILO…..

  • Samo ne treba odustajati, jer, zaista, DOSTA JE BILO!Ma gde god se čovek okrene, nigde dobra – u privredi, kulturi…strmoglavce srljamo u propast, kao da smo pored očiju . slepi!Vlast je – ili DEBELO ucenjena, ili korumpirana, trećeg razloga ja ne vidim.Jer, ako je i alavost na vlast – mnogo je!Da, još jednom podvlačim DOSTA JE BILO!