Ауторски текст Београд

Најмногољуднија општина Србије – прескупи билборд Александра Шапића

Доласком на чело општине Нови Београд у јуну 2012. године Александар Шапић је за само шест месеци свог мандата осмислио једну од најуспешнијих политичких маркетиншких кампања у нас. Захваљујући личној популарности успешног спортисте привукао је велики број следбеника за свој пројекат “бесплатних” програма за Новобеограђане. Од спортских тренинга и уметничких радионица за децу, преко излета за пензионере, до спа третмана за даме и концерата за свеколико грађанство.

Велики број ових програма одвијао се на базенима и у дворанама Јавног предузећа “Спортски центар Нови Београд”, почев од 2013. године до данас. Посебно популарна била је, наравно, бесплатна школа пливања за децу, све док није напрасно укинута. Позовете ли Сервисни центар општине Нови Београд (где ће вам се љубазна службеница јавити са: “Кабинет Александра Шапића, изволите”) осим што ћете сазнати да бесплатне школе пливања од 1. септембра 2015. године више нема, на захтев ћете добити и телефон његовог приватног “Клуба пливачких спортова Нови Београд”.

Након што је две и по године општинским новцем финансирао бесплатну школу пливања на базенима Јавног предузећа “Спортски центар Нови Београд”, председник општине одлучио је да исту укине и као алтернативу понуди комерцијалну школу приватног клуба. Оснивач и председник овог клуба, како се то на интернет презентацији може прочитати, јесте “наш прослављени ватерполо ас Александар Шапић”.

SapicevaSkola

Уобичајену праксу приватних спортских клубова да неколико првих термина као рекламу понуде бесплатно потенцијалним корисницима, др Шапић је довео до савршенства чак двоипогодишњом маркетинг кампањом. Да су управо корисници досадашњих бесплатних програма циљна група његовог приватног клуба говори нам и чињеница да су се први оглашавали на интернет адреси novobeogradskiklub.rs, а други на novibeogradklub.rs.

Школа пливања ЈП “СЦ Нови Београд” такође је укинута, пошто је новоосновани Шапићев клуб заузео све преостале термине на затвореном базену. Поставља се питање због чега би се ЈП “Спортски центар Нови Београд” уопште одрицао већег прихода од организације школе у сопственој режији, ради мањег прихода који му доноси изнајмљивање термина? Поставља се и питање судбине радника који су, као стално запослени, радили на пословима организације и спровођења школе пливања овог јавног предузећа.

Оно је, иначе, већ доведено у незавидан положај управо због бесплатних програма општине Нови Београд. У Плану пословања предузећа за 2015. годину, када се набрајају разлози због којих је план за претходну, 2014. годину подбацио, између осталог се каже: “Током 2014. године су у организацији Градске општине Нови Београд спроведени бесплатни програми који су такође утицали на пословни резултат предузећа”. Упитани званичним дописом да поближе објасне ову тврдњу, из ЈП “СЦ Нови Београд” су нам рекли: “Констатацију из Програма пословања предузећа за 2015. годину (страна 9) да су бесплатни програми утицали на пословање Предузећа нисмо посебно објашњавали јер се подразумева да такви програми не остварују приход.”

Из Извештаја о пословању за 2013. годину можемо сазнати да је и претходна година била тешка за ово јавно предузеће. На дан 31.12.2013. године (након само годину дана спровођења бесплатних програма) Градска општина Нови Београд овом јавном предузећу дугује 1.399.160,27 динара, док им повезана општинска установа “Новобеоградска културна мрежа” дугује 652.784,00 динара. Од 25 дужника, ГО Нови Београд је на трећем, а Новобеоградска културна мрежа на осмом месту.

Само шест месеци касније, до јуна 2014. године, дуг ГО Нови Београд порастао је на 1.752.278,80 динара. У том тренутку, ЈП “СЦ Нови Београд” и ГО “Нови Београд” потписују Споразум о измирењу дуга преко 21 месечне рате, почев од 10. августа 2014. године.

Уколико се ГО Нови Београд придржава услова из овог Споразума, дуг направљен у првих годину и по дана спровођења “бесплатних” програма биће измирен пре истека редовног мандата тренутног председника општине. Поставља се питање, пак, да ли су обавезе према ЈП “СЦ Нови Београд” које су настале након лета 2014. године и обавезе за остале бесплатне програме измириване на време,  као и да ли су уговорне обавезе према осталим партнерима за извођење “бесплатних” програма плаћене или не. Ако нису, следећи председник ГО Нови Београд мораће да се бави изналажењем начина да измири дугове Шапићевог расипничког, промотерског мандата.

Новобеоградски тим покрета “Доста је било – Саша Радуловић” упутио је ЈП “СЦ Нови Београд” захтев за приступ информацијама о финансијском пословању током неколико протеклих година да бисмо стекли прави увид у раст дуговања Градске општине Нови Београд и повезаних установа у односу на ово јавно предузеће, као и величину губитка предузећа због примораности да пословање подреди “бесплатним” програмима.

Истовремено, захтев смо упутили и ГО Нови Београд тражећи информације које би нам помогле да у потпуности сагледамо стање у коме ће Александар Шапић грађанима Новог Београда оставити општински буџет након предстојећег истека свог четворогодишњег мандата.

Коначно, “нашег прослављеног ватерполо аса” пријавили смо и Агенцији за борбу против корупције због очигледног сукоба интереса у који је ушао искористивши функцију председника општине да прво о трошку Новобеограђана изрекламира, а потом од њих још додатно почне преко приватног клуба и да наплаћује школу пливања која се већ више од три године везује за његово име, угушивши конкуренцију и остваривши личну корист.

Бранка Стаменковић, координатор покрета “Доста је било – Саша Радуловић” за општину Нови Београд

 

Прилози:

Пријава Агенцији за борбу против корупције

Програм пословања предузећа ЈП “Спортски центар Нови Београд” за 2015. годину

Одговор ЈП “Спортски центар Нови Београд” на наш захтев

Извештај о пословању ЈП “Спортски центар Нови Београд” за 2013. годину

Споразум о измирењу дуга

Захтев за приступ информацијама о финансијском пословању ЈП “Спортски центар Нови Београд”

Захтев за приступ информацијама о финансијским обавезама ГО “Нови Београд”

 

Повезани текстови:

Шапић разрадио лични маркетинг о трошку општинског буџета


 

Бранка Стаменковић

Покретaч грaђaнске иницијaтиве “Мaјкa хрaброст” зa побољшaње условa у српским породилиштимa, зa штa је добилa четири нaгрaде.

Кaо стипендистa бритaнског Софијa центрa зa проучaвaње космологије у култури стеклa је звaње дипломираног културологa нa Велшком универзитету Тринити Сент Дејвид у Великој Бритaнији.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар