Привреда Саопштењe

Лажни деманти министра Сертића

Министар привреде Жељко Сертић, који је као и премијер Александар Вучић, манипулисао буџетском резервом да би за 21 милиона динара повећао плате и хонораре у министарству, издао је саопштење које је назвао „деманти“. Пошто министар не демантује ништа од навода покрета „Доста је било“ у питању је лажни деманти. Премијер је признао да је буџет свог кабинета, упркос прокламованој штедњи повећао за 70 одсто, па би био ред да се и министар Сертић усагласи са њим око изјава за јавност.

rasipanje
Foto: Pawel Kryj, freeimages.com

Надлежни из министарства поручују јавности да само раде „прерасподелу“. Али заборављају да одговоре на питање: Ако се повећава раније планирани буџтет за масу зарада државних службеника, да ли то значи да су увећане појединачне плате службеника или је увећан број запослених у Министарству привреде ? Треће нема – осим уколико постоји спремност министра Сертића да призна да је Вучићев буџет шупаљ и да је лоше скројен.

Буџетска средства да прерасподељује може само Народна скупштина Републике Србије и то кроз усвајање ребаланса буџета за 2015. годину. Вучић одбија да са таквим предлогом изађе пред посланике јер би морао да призна да му је буџет шупаљ. Зато Вучићева Влада прибегава опробаној методи злоупотребе института буџетске резерве.

Како Вучић кришом ради ребаланс? Пумпа се буџет Вучићевог кабинета за 70%, пумпа се буџет за путовања Генералног секретариајта Владе Србије, „прерасподељује“ се новац у Министарству привреде…. али података о томе нема на сајту Владе Србије, већ само у „Службеном гласнику“ који чита мали број грађана.

Начин на који Влада Србије користи институт буџетске резерве представља флагрантни пример злоупотребе права из Закона о буџетском систему. Средства једног корисника се преносе у буџетску резерву и користе за друге намене само уколико тај корисник престане да постоји у току године или ако од једног буџетског корисника образује више буџетских корисника (чл.61.). То није био случај са Министарство привреде, Кабинетом премијера или Генералним секретаријатом Владе Србије.

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Prosto je neverovatno koliko je postalo “normalno” da se tako javno i bezočno LAŽE od strane predstavnika ove Vlade. Ima li kraja ovom “vređanju inteligencije” svih nas običnih građana ove jadne države. Šta znači naknadna ” PRERASPODELA” budzetskih sredstava, pa zar to nije drugi izraz za rebalans budzeta.? Naravno da jeste, ali za to je propisano kada i ko to može da radi. A pošto ova Vlada, kad god joj se prohte, ne poštuje nikakve zakone tj. stavalja se iznad pravnog sistema države koju bi trebalo da štiti i gradi, pribegava svim mogućim manipulacijama i lažima kako bi sakrila svoje marifetluke i nezakonito arčenje državnih para.

  • Najveće zlo je – što smo se mi, maltene. “navikli” na ovakvu i sličnu gadost ove Vlade, da već malo ko i reaguje…Ma u koji god segment društva se zagrebe, vidi se nepoštenje i nemoral do neba.Svemu tome, svakako, treba stati na put.Dosta je bilo!