Autorski tekst Mediji

Vučić + Kori = Rijaliti Srbija

Afera sa reketiranjem stranih investitora, prisluškivanjem svih i svega i dva puta nuđenom ostavkom nesposobne ministarke Kori Udovički, koja je ipak do daljeg ostala da sedi pored svih drugih nesposobnih ministara u kabinetu Aleksandra Vučića, pokazala je sve glavne karakteristike ove vlasti. Nekoliko Vučiću najbližih ljudi, kum, brat i prijatelji, skupljaju « kajmak » od reketa, tajne službe ih sve drže u šaci i prisluškuju, a premijer je uspešan samo u spinovanju i proizvodnji afera u medijima, a nije u stanju da pronađe iole sposobnijeg čoveka koji bi uveo sistem i sredio javni sektor, koji je metastazirao od nesposobnih partijskih kadrova.

snow-dust-1184849
Foto: P Widling, freeimages.com

Koliki je haos u Vladi Aleksandra Vučića pokazuje razmena saopštenja i izjava Vučićevih ministara-marioneta. Kao u nekom filmu o mafijašima, ministar Vulin poručuje ministarki Udovički da bira između porodice i vlade, praktično Vučić poruči Vučiću preko Vulina da Kori treba da se izjasni da li je za svoju sestru ili vladu. Zatim Vučić to isto, samo malo drugačije, poruči Vučiću preko Dačića. Vučić zatim poruči javnosti da je razgovarao u četiri oka sa Kori i da su razgovori u četiri oka za njega svetinja, kao da su pričali o modnim detaljima, a ne o javnoj vlasti i reketiranju stranih investitora. Da se ne zaboravi glavna tema, Vučić poruči Vučiću preko ministra policije Nebojše « poligraf » Stefanovića da su nam potrebni izbori zbog loše atmosfere u društvu. I, naravno, Vučić ne zaboravi da poruči javnosti, preko izvora bliskih vladi, da se on lomi oko izbora i šta da uradi a da bude najbolje za građane Republike Srbije. Jer iako ima apsolutnu vlast, i izvršnu i sudsku i zakonodavnu, i potpunu kontrolu svih nacionalnih medija i svega što se u njima piše, neko drugi je kriv za stanje u društvu.

Tužna istina za građane Srbije jeste: svi na vlasti su uvek prisluskivali sve. Danas daleko najviše prisluškuje Vučić. Nezavisne institucije sistema ne funkcionisu jer upravo su one te koje bi trebalo da nas zaštite od prisluškivanja. Poslednji primer urušavanje nezavisnih državnih organa je ponašanje prema ombudsmanu koji je preporučio smenu direktora Vojno bezbednosne agencije, a ministar vojske i predsednik države kao odgovor na to spremili vanredno unapređenje direktoru.

Društvo je potpuno urušeno. Ekonomija i budžet u rasulu. Sve ostalo je rijaliti šou Aleksandra Vučića.

Pokret « Dosta je bilo – Saša Radulović » odavno je upozorio da ministarka Kori Udovički nije u stanju da uvede sistem i red u državnu upravu, niti da napravi sistematizaciju radnih mesta, nego je unela još veći haos, neizvesnost i sramnu diskriminaciju žena, sve slepo sledeći zahteve MMF-a. Kako to treba da se radi, pokazao je Saša Radulović u ministarstvu privrede za onih pet meseci. Zbog toga je ministarka odavno trebalo da bude smenjena, a ne zbog uloge njene sestre u aferi reketiranja i prisluškivanja. Mešanje privatnih i javnih sfera, čime se kreira dodatni haos i urušavaju standardi, kriterijumi i profesionalizam takođe je jedna od specijalnosti Vučićeve Vlade.

Pokret se zalaže za jačanje institucija države i za njihovu nezavisnost. Slobodni i kritični mediji u tome treba da imaju važnu ulogu. Reketiranje poslovnih partnera i korupcija, koja je najjača u vrhu vlasti, prestaće samo ako izgradimo jasne i transparentne procedure, ako tužilaštvo i sud budu nezavisni i profesionalno jaki. Službe bezbednosti prestaće da mešetare u mutnom samo ako dođu pod kontrolu nezavisnih institucija, kakva je ombudsman.

Draginja Lukin
članica pokreta «Dosta je bilo – Saša Radulović»

Oznake

Draginja Lukin

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • KAKO OTERATI OVU VLAST KADA DVE TREĆINE SRBIJE PRATI VELIKOG BRATA, FARMU, PAROVE I DR…. LJUDI SU PROSTO HIPNOTISANI. STVARNO JE REČ O HIPNOZI, SVOJIM OČIMA GLEDAM TE LJUDE I NE MOGU DA VERUJEM. NAJVEĆI RIJALITI JE VLADA SRBIJE, A GOSPODAR TOG RIJALITIJA JE VUČIĆ, A TIME I SRBIJE. VUČIĆ NAJVIŠE HIPNOTIŠE NAROD. ZATO KADA JE OVAKVA STALNA KAMPANJA VLASTI OKO IZDAJNIKA I PATRIOTA, A KONTROLA MEDIJA APSOLUTNA, KADA JE NEBITNO BITNO, A BITNO SE PRIKAŽE KAO NEBITNO, TEŠKO DA ĆE SE MOĆI SKUPITI VIŠE OD 50% GRAĐANA DA OTERA OVO ZLO. KADA BI SE SVI SKUPILI OKO JEDNE IDEJE I JEDINSTVENO NASTUPILI, BILO BI ŠANSE. ALI NEMA OKO KOGA DA SE OKUPE GRAĐANI KOJI JOŠ UVEK NEŠTO MISLE. JA PODRŽAVAM POKRET I NADAM SE DA ĆE NAROD PREPOZNATI KO GOVORI ISTINU, TE DA ĆE DATI VEĆU PODRŠKU, A U BUDUĆNOSTI I PODRŠKU ZA FORMIRANJE VLASTI. IPAK ZA SADA JE SVE U SRBIJI U DUBOKOM KATATONIČNOM SNU, U METASTAZI, MADA JA SE JOŠ UVEK NADAM DA SE NEŠTO MOŽE URADITI….

    • Zare pocni od svog kraja. Odstampaj 50letaka( ili odi u kopirnicu ako nemas isti) imas ih na sajtu Djb i ubacuj komsiluku u sanducice. Od 50 neka se 5oro probude procitavsi letak bice dobro. To cebiti tvoj doprinos necemu cistom a nemoras ni clan biti, ti ono sipatizer primer.

  • Čekajte čekajte. Ovde je napisano, “…sve slepo sledeći zahteve MMF-a.”. Draginja Lukin treba da se upozna sa mišljenjem Saše Radulovića, da nama ne naređuje MMF. Sve ostalo je manje-više tačno.

  • @Marko
    Nije ona bi rekla da nama MMF naređuje, već da zahteva. Sa MMF se pregovara. U pregovorima obično dve strane imaju svoje zahteve, pa ako se oni ne poklapaju ide se ka kompromisu. To što mi njihove zahteve shvatamo kao naređenja, to je već naš problem.

  • Dogadjaji koji su usledili nakon pisma 5 americkih kongresmena, o korupciji u Vucicevom okruzenju, jasno pokazuju mafijaski karakter sadasnje vlasti.Cirkus koji je nakon toga nastao, prisluskivanje, poligrafi, date a neusvojene ostavke , ukazuju da se traze resenja da se namire svi akteri skandala I da stvar “legne” kao I u mnogim drugim aferama.
    Epilog ce biti da ce” sestrice” dobiti pravo prikljucenja za svoj vetrogeneratorski park,a samim tim I na ogromne subvencije koje daje drzava Srbija iz budzeta za ovako proizvedenu struju, a za uzvrat ce prestati blacenje lika I dela A.Vicica u SAD.

  • Nisu oni nesposobni, već korumpirani. Ne znam da li je samo do mene, ali mi baš para uši ta reč na kojoj insistirate, a ona nije ni približno jaka da oslika svu pokvarenost Vučićevog režima. Dakle, dajte nešto slikovitije i prijemčljivije narodu – korumpirani, lopovski, pljačkaški, razbojnički, huliganski…