Државна управа Саопштењe

Због скривања биографија поднете 34 тужбе против Владе

Влада Александра Вучића је на значајне државне функције, а нарочито у управне и надзорне одборе предузећа и установа, именовала кандидате који су као своје посебне референце у пријави наводили податке да су чланови СНС и да знају да користе интеренет, Фејсбук, и Јутјуб. У то лично се уверио и Саша Радуловић у периоду док је обављао функцију министра привреде.

 

vlada-1

 

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ поднело је Управном суду Србије 34 тужбе због одбијања Владе Србије да обелодани биографије 160 државних функционера, међу којима је и директор стратешког предузећа Електромрежа Србије и премијеров кум Никола Петровић. Влада је по Закону о доступности информација од јавног значаја имала обавезу да податке о професионалним квалификацијама именованих лица достави покрету и јавности.

Србија је једина држава у Европи где су биографије државних функционера проглашене тајним подацима.

Реч је о биографијама најзначајнијих функционера у Србији које је Влада у последње три године поставила на одговорне државне функције. Њихове квалификације, радно искуство и школе које су завршили крију се од јавности, нису доступне ни на интернет презентацији Владе ни институција којима управљају.

Влада Србије је у септембру ове године одбила наша 33 захтева да нам достави пословне биографије 160 функционера, док на седам захтева уопште није одговорено. У свим решењима дато је исто образложење – да су тражене биографије не могу да учнине доступним, јер су у истима садржани лични подаци. Према тумачењу Владе, професионалне биографије државних функционера штити Закон о заштити личних података. Овај формални изговор није само незаконит, већ вређа и просечну интелигенцију и показује бахатост Вучићевих нестручних кадрова без икаквих озбиљнијих квалификација за посао на одговорним државним функцијама.

Сматрамо да јавност има оправдани интерес да зна да ли је кум Никола Петровић незаконито, само са завршеном двогодишњом вишом школом, постављен на место на коме се захтева диплома факултета, као и који је факултет завршио возач Александра Вучића, пре него што је на кратко био у Управном одбору Агенције за привредне регистре, а потом постао председник Општине Земун. И тако за свих 150 функционера.

Иначе, против одлука Владе којима се украћују информације од јавног значаја закон не допушта изјављивање жалбе Поверенику за информације од јавног значај. Заштита овог права остварује у управном спору који се покреће тужбом пред Управним судом.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ залаже се за апсолутну транспарентност рада државних органа и јавних предузећа. Верујемо да Управни суд неће по узору на Уставни суд подлећи политичком притиску и да ће поништит срамне одлуке Владе.

 

Прилог:

Решење Владе Републике Србије од 15.07.2015. којим се одбија захтев за податке о Николи Петровићу (ЕМС) [PDF]

Решења Владе Републике Србије од 17.08.2015. којим се одбијају 33 захтева [PDF]

 

Повезане Вести:

Биoгрaфиjу нa сунцe! Tрaжимo 160 биoгрaфиja jaвних фукциoнeрa кoje Влaдa криje

Биографије на сунце : Какво искуство и знање имају Вучићеви кадрови?
Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар