Državna uprava Saopštenje

Zbog skrivanja biografija podnete 34 tužbe protiv Vlade

Vlada Aleksandra Vučića je na značajne državne funkcije, a naročito u upravne i nadzorne odbore preduzeća i ustanova, imenovala kandidate koji su kao svoje posebne reference u prijavi navodili podatke da su članovi SNS i da znaju da koriste interenet, Fejsbuk, i Jutjub. U to lično se uverio i Saša Radulović u periodu dok je obavljao funkciju ministra privrede.

 

vlada-1

 

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ podnelo je Upravnom sudu Srbije 34 tužbe zbog odbijanja Vlade Srbije da obelodani biografije 160 državnih funkcionera, među kojima je i direktor strateškog preduzeća Elektromreža Srbije i premijerov kum Nikola Petrović. Vlada je po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja imala obavezu da podatke o profesionalnim kvalifikacijama imenovanih lica dostavi pokretu i javnosti.

Srbija je jedina država u Evropi gde su biografije državnih funkcionera proglašene tajnim podacima.

Reč je o biografijama najznačajnijih funkcionera u Srbiji koje je Vlada u poslednje tri godine postavila na odgovorne državne funkcije. Njihove kvalifikacije, radno iskustvo i škole koje su završili kriju se od javnosti, nisu dostupne ni na internet prezentaciji Vlade ni institucija kojima upravljaju.

Vlada Srbije je u septembru ove godine odbila naša 33 zahteva da nam dostavi poslovne biografije 160 funkcionera, dok na sedam zahteva uopšte nije odgovoreno. U svim rešenjima dato je isto obrazloženje – da su tražene biografije ne mogu da učnine dostupnim, jer su u istima sadržani lični podaci. Prema tumačenju Vlade, profesionalne biografije državnih funkcionera štiti Zakon o zaštiti ličnih podataka. Ovaj formalni izgovor nije samo nezakonit, već vređa i prosečnu inteligenciju i pokazuje bahatost Vučićevih nestručnih kadrova bez ikakvih ozbiljnijih kvalifikacija za posao na odgovornim državnim funkcijama.

Smatramo da javnost ima opravdani interes da zna da li je kum Nikola Petrović nezakonito, samo sa završenom dvogodišnjom višom školom, postavljen na mesto na kome se zahteva diploma fakulteta, kao i koji je fakultet završio vozač Aleksandra Vučića, pre nego što je na kratko bio u Upravnom odboru Agencije za privredne registre, a potom postao predsednik Opštine Zemun. I tako za svih 150 funkcionera.

Inače, protiv odluka Vlade kojima se ukraćuju informacije od javnog značaja zakon ne dopušta izjavljivanje žalbe Povereniku za informacije od javnog značaj. Zaštita ovog prava ostvaruje u upravnom sporu koji se pokreće tužbom pred Upravnim sudom.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ zalaže se za apsolutnu transparentnost rada državnih organa i javnih preduzeća. Verujemo da Upravni sud neće po uzoru na Ustavni sud podleći političkom pritisku i da će poništit sramne odluke Vlade.

 

Prilog:

Rešenje Vlade Republike Srbije od 15.07.2015. kojim se odbija zahtev za podatke o Nikoli Petroviću (EMS) [PDF]

Rešenja Vlade Republike Srbije od 17.08.2015. kojim se odbijaju 33 zahteva [PDF]

 

Povezane Vesti:

Biografiju na sunce! Tražimo 160 biografija javnih fukcionera koje Vlada krije

Biografije na sunce : Kakvo iskustvo i znanje imaju Vučićevi kadrovi?

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Nista bolje nije ni u Pokrajini.Na rukovodećim radnim mjestima završeni menadžmenta posle četrdesete ,a ima i falsifikovanih srednjoškolskih diploma.

  • Svašta kakav odgovor!!!Prema sistematizaciji radnih mesta vrši se raspoređivanje zaposlenih, ne prema ”ličnom nahođenju ” a ne bbla bla ” odbrana”…..