Индустрија Источна Србија Саопштењe

Министар Сертић у небраном гвожђу Железаре Смедерево

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ захтева од Владе Републике Србије и премијера Александра Вучића да се изјасне о томе да ли подржавају министра привреде Жељка Сертића у његовом противзаконитом скривању свих уговора Железаре Смедерево о ангажовању страних менаџера. Искуство нас учи да се иза свих оваквих тајних уговора крије корупција. Питамо Александра Вучића: шта је то у уговору за шта јавност не сме да зна.

usss-steelworks

Фото: www.zelsd.rs

Покрет је по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја тражио од Министарства и Железаре све уговоре који се тичу ангажовања страних менаџера. То исто тражила је и угледна невладина организација која се бави питањима корупције Транспарентност – Србија. Министар Сертић је, због захтева да објави уговор државе са приватном фирмом, јавно оптужио и Транспарентност Србије и Сашу Радуловића да намеравају да злоупотреби уговор о управљању Железаром. Министар је тако далеко отишао да је чак констатовао и да би објављивање уговора могло да „угрози не 5.000 запослених у Смедереву него 15.000 индиректно запослених“ и да има „несагледиве штете по питању поверења инвеститора у Србију“.

Покрет оштро протествује против оваквих непромишљених изјава министра Сертића и подржава став Транспарентности да кршење Закона о информацијама од јавног значаја у случају министра Сертића „може имати и карактер злоупотребе службеног положаја“.

Захтевамо да се сви уговори државе са приватним фирмама објаве и да се поштује Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Подсећамо да је Прекршајни суд у Београду, званично је, на основу захтева покрета „Доста је било – Саша Радуловић“, покренуо прекршајни поступак против овлашћене службенице у Министарству привреде, због скривања документације и уговора о избору и ангажовању страног менаџмента у „Железари Смедерево“.

Праксу тајних договора, уговора и непотребног бацања новца на стране менаџере увео је Млађан Динкић, а усавршио Александар Вучић. Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” захтева увођење реда и транспарентно пословање јер је то једини начин да се у Србији искорени корупција.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар