Београд Саопштењe

Београд на води је симбол Вучићевих обмана и пљачке

Најава градоначелника Синише Малог да ће ускоро бити промењен урбанистички план, односно « план посебне намене » за Београд на води, као и признање министарке Зоране Михајловић да ће власници зграда које буду изграђене постати власници читавих парцела, а не само земљишта на коме се зида, указује на огромне размере пљачке коју премијер Вучић припрема.

beograd-na-vodi

Највредније земљиште у Србији поклоњено је арапском инвеститору, а планови онога што ће бити изграђено мењају се непрестано и искључиво у складу са интересима инвеститора и Вучићевих пријатеља и пословних партнера. Таква бахатост власти још није никад виђена. Од када је у марту прошле године представљена макета Београда на води до данас, план је мењан неколико пута, без икаквих објашњења и сваки пут супротно интересима грађана Србије којима је из џепа узето најмање милијарду евра колико би се, у законској процедури, могло наплатити од инвеститора за уређење грађевинског земљишта.

Данас је извесно само да је « инвеститор » уплатио оснивачки капитал од 22.000 евра, да треба да “уложи” још 20 милиона евра који ће се одмах вратити његовим фирмама као трошкови пројектовања, продаје и маркетинг и да ће градити шта му падне на памет. Трошкове изградње ће платити сами купци авансним уплатама као што је објавио Пешчаник. Са друге стране, Србија улаже земљиште вредно преко милијарду евра, стотине милиона евра за расељавање, експропријацију и  уређење земљишта. Зар није боље дати урбанистима да направе план, онда продати парцеле земљишта на јавном тендеру великом броју инвеститора и наплатити накнаду за његово уређење. Грађани Републике Србије би доби преко милијарду евра па држава могла да им врати отете пензије, град Београд би добио стотине милиона евра и не би морао да подиже сиромашним грађанима порез на имовину, а грађевинска индустрија Србије би добила посао?

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” је прошле године у септембру поднео иницијативу Уставном суду Србије да оцени уставност Споразума Србије и Уједињених арапских емирата, који је омогућио пљачку и суспендовао све законе Србије у корист приватних инвеститора и пријатеља Александра Вучића. Предузимамо све законске иницијативе да бисмо спречили највећу корупцију и отимачину и још једном позивамо премијера да расикне овај дубоко штетан и коруптиван уговор. Све док на снази буду Вучићеви принципи о тајности уговора и његовог директног, незаконитог преговарања са инвеститорима, корупција ће уништавати Србију.

 

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар