Beograd Saopštenje

Beograd na vodi je simbol Vučićevih obmana i pljačke

Najava gradonačelnika Siniše Malog da će uskoro biti promenjen urbanistički plan, odnosno « plan posebne namene » za Beograd na vodi, kao i priznanje ministarke Zorane Mihajlović da će vlasnici zgrada koje budu izgrađene postati vlasnici čitavih parcela, a ne samo zemljišta na kome se zida, ukazuje na ogromne razmere pljačke koju premijer Vučić priprema.

beograd-na-vodi

Najvrednije zemljište u Srbiji poklonjeno je arapskom investitoru, a planovi onoga što će biti izgrađeno menjaju se neprestano i isključivo u skladu sa interesima investitora i Vučićevih prijatelja i poslovnih partnera. Takva bahatost vlasti još nije nikad viđena. Od kada je u martu prošle godine predstavljena maketa Beograda na vodi do danas, plan je menjan nekoliko puta, bez ikakvih objašnjenja i svaki put suprotno interesima građana Srbije kojima je iz džepa uzeto najmanje milijardu evra koliko bi se, u zakonskoj proceduri, moglo naplatiti od investitora za uređenje građevinskog zemljišta.

Danas je izvesno samo da je « investitor » uplatio osnivački kapital od 22.000 evra, da treba da “uloži” još 20 miliona evra koji će se odmah vratiti njegovim firmama kao troškovi projektovanja, prodaje i marketing i da će graditi šta mu padne na pamet. Troškove izgradnje će platiti sami kupci avansnim uplatama kao što je objavio Peščanik. Sa druge strane, Srbija ulaže zemljište vredno preko milijardu evra, stotine miliona evra za raseljavanje, eksproprijaciju i  uređenje zemljišta. Zar nije bolje dati urbanistima da naprave plan, onda prodati parcele zemljišta na javnom tenderu velikom broju investitora i naplatiti naknadu za njegovo uređenje. Građani Republike Srbije bi dobi preko milijardu evra pa država mogla da im vrati otete penzije, grad Beograd bi dobio stotine miliona evra i ne bi morao da podiže siromašnim građanima porez na imovinu, a građevinska industrija Srbije bi dobila posao?

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” je prošle godine u septembru podneo inicijativu Ustavnom sudu Srbije da oceni ustavnost Sporazuma Srbije i Ujedinjenih arapskih emirata, koji je omogućio pljačku i suspendovao sve zakone Srbije u korist privatnih investitora i prijatelja Aleksandra Vučića. Preduzimamo sve zakonske inicijative da bismo sprečili najveću korupciju i otimačinu i još jednom pozivamo premijera da rasikne ovaj duboko štetan i koruptivan ugovor. Sve dok na snazi budu Vučićevi principi o tajnosti ugovora i njegovog direktnog, nezakonitog pregovaranja sa investitorima, korupcija će uništavati Srbiju.

 

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Obavezno se unapred javno (pr)oglasiti, da ne bismo kasnije išli u Strazbur. Upozoriti da je u pitanju “kupovina” kradene robe, i da će ugovor biti raskinut.