Привреда Саопштењe

СНС крши Закон о јавним предузећима

Иако Закон о јавним предузећима обавезује расписивање јавних конкурса за руководећа места у јавним предузећима, сви директори су изабрани по партијском кључу, а за најзначајније позиције никада нису ни расписани конкурси.

Александар Вучић је у јучерашњем интервјуу за Националну пословну ревију свесно слагао када је рекао да је партијско запошљавање „данас на нивоу инцидента“. Први доказ је пример његовог кума Николе Петровића, који је на место директора стратешког предузећа „Електромрежа Србије“ постављен без конкурса. На основу стручних квалификација које има, Петровић никада не би ни могао да прође на конкурсу на коме се тражи факултетска диплома.

work-depressed
Foto: fotolia

Покрет « Доста је било – Саша Радуловић » поднео је Управном суду 34 тужбе против Владе Србије због одбијања да обелодани пословне биографије 160 функционера у државним предузећима. Сви они су изабрани без потребних квалификација за посао за који су плаћени.

Док се по партијској линији запошљавају нестручни кадрови свих владајућих странака, без посла је прошле године у Србији остало 18.839 људи, према извештају Агенције за привредне регистре. Овај извештај се крије од јавности, као и подаци о пословању јавних предузећа, државној помоћи од 13 милијарди динара за Железару Смедерево или субвенцијама по тајним уговорима који су постали специјалност Владе Александра Вучића.

Обмањивање јавности и партијско запошљавање наставиће се све док се не уведе транспарентност. Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ захтева да сва јавна предузећа објављују своје рачуне на месечном нивоу, да јавности доставе на увид пословне и радне биографије руководилаца, да направе систематизацију радних места и почну да мере радни учинак запослених. Због партијског запошљавања Србија годишње губи милијарду евра.