Privreda Saopštenje

SNS krši Zakon o javnim preduzećima

Iako Zakon o javnim preduzećima obavezuje raspisivanje javnih konkursa za rukovodeća mesta u javnim preduzećima, svi direktori su izabrani po partijskom ključu, a za najznačajnije pozicije nikada nisu ni raspisani konkursi.

Aleksandar Vučić je u jučerašnjem intervjuu za Nacionalnu poslovnu reviju svesno slagao kada je rekao da je partijsko zapošljavanje „danas na nivou incidenta“. Prvi dokaz je primer njegovog kuma Nikole Petrovića, koji je na mesto direktora strateškog preduzeća „Elektromreža Srbije“ postavljen bez konkursa. Na osnovu stručnih kvalifikacija koje ima, Petrović nikada ne bi ni mogao da prođe na konkursu na kome se traži fakultetska diploma.

work-depressed
Foto: fotolia

Pokret « Dosta je bilo – Saša Radulović » podneo je Upravnom sudu 34 tužbe protiv Vlade Srbije zbog odbijanja da obelodani poslovne biografije 160 funkcionera u državnim preduzećima. Svi oni su izabrani bez potrebnih kvalifikacija za posao za koji su plaćeni.

Dok se po partijskoj liniji zapošljavaju nestručni kadrovi svih vladajućih stranaka, bez posla je prošle godine u Srbiji ostalo 18.839 ljudi, prema izveštaju Agencije za privredne registre. Ovaj izveštaj se krije od javnosti, kao i podaci o poslovanju javnih preduzeća, državnoj pomoći od 13 milijardi dinara za Železaru Smederevo ili subvencijama po tajnim ugovorima koji su postali specijalnost Vlade Aleksandra Vučića.

Obmanjivanje javnosti i partijsko zapošljavanje nastaviće se sve dok se ne uvede transparentnost. Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ zahteva da sva javna preduzeća objavljuju svoje račune na mesečnom nivou, da javnosti dostave na uvid poslovne i radne biografije rukovodilaca, da naprave sistematizaciju radnih mesta i počnu da mere radni učinak zaposlenih. Zbog partijskog zapošljavanja Srbija godišnje gubi milijardu evra.

Oznake

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar