Саобраћај Саопштењe

Не слушајте Вучића, читајте документе. Ер Србија добила субвенцију од 71 милион евра од државе

Премијер Александар Вучић и градоначелник Синиша Мали свесно обмањују јавност. Ер Србија јесте у 2014.години добила државну помоћ од 71 милион евра и тиме покушала да сакрије да је направила пословни губитак од чак 75 милиона евра. Ово је најгори пословни резултат ЈАТ-а у његовој историји.

 

VucicLaze

 

У званичним финансијским извештајима Ер Србије за 2014.годину који се налазе на сајту АПР-а јасно стоји да је у 2014.години Ер Србија добила субвенцију у износу од 8.384.641.000 динара, односно око 71 милион евра, користећи средњи курс евра у 2014. години од 117 динара. Овај податак се може наћи на првој страници Биланса успеха Ер Србије за 2014.годину под ставком:
“III. ПРИХОДИ ОД ПРЕМИЈА, СУБВЕНЦИЈА, ДОТАЦИЈА, ДОНАЦИЈА И СЛ.”

 

ErSrbijaSubvencije
У напоменама уз Финансијски извештај, на страни 19, у тачки 6. Стоји додатна потврда:
“Друштво је признало приходе од државне помоћи у складу са својим рачуноводственим политикама у износу од РСД 8.384.641 хиљада.”

 

ErSrbijaNapomena

Ова субвенција државе од 71 милион евра је сабрана са нормалним пословним приходима Ер Србије од продаје карата и чартер летова да би се приказало наводно добро пословање Ер Србије.

Ер Србија је у 2014.години остварила пословне приходе од преко 21 милијарду динара што је за 6,5 милијарди динара више него 2013.године. Али је у исто време остварила и пословне расходе од преко 30 милијарди динара, што је за 10 милијарди више него 2013.године. У преводу, Ер Србија је повећала број путника, али је и повећала губитак по путнику, односно што више лети, Ер Србија прави већи губитак.

Ер Србија је у 2014.години направила пословни губитак од 8,8 милијарди динара, а 2013.године губитак од 5,6 милијарди динара. Поређења ради, стари менаџмент ЈАТ-а је 2012.године направио пословни губитак од 3,5 милијарди динара.

Вучић, Синиша Мали и Етихад су преузели управљање ЈАТ-ом средином 2013.године. Од тада “нови” ЈАТ прави историјске губитке. У првој половини 2013. године, ЈАТ је имао пословни губитак од око 10 милиона евра. Нови Етихадов менаџмент је у другој половини године направио пословни губитак од око 39 милиона евра и добио субвенцију од око 3 милиона евра, тако да је ЈАТ у 2013. години имао укупан пословни губитак од 36 милиона евра.

Можете неке људе лагати све време. Можете и све људе лагати неко време. Али не можете све људе лагати све време.

Прилози:

[PDF] Ер Србија – Биланс стања 2014
[PDF] Ер Србија – Биланс успеха 2014
[PDF] Ер Србија – Напомене уз Ф.И. 2014

Повезани текстови:

[display-posts tag=”ЈАТ” wrapper=”ul” include_date=”true”]

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • ovako kako ste “nacrtali” i bjasnili izvestaj i slep bi video da je vodja SLAGAO a da nije ni trepnuo! Dole vlada!!! Ona narodna lepo kaze, ko lazze taj i krade! ovi lazu pa sve sami misle da je to istina, mogu samo da zamislim sta su sve pokrali i sta jos uvek kradu.

 • Postovalac sam gospodina Sase Radulovica i pokreta Dosta je bilo, ali me cisto interesuje sledece (ako je moguce da se razjasni):
  1) Da li su mozda navedeni troskovi bili za obnavljanje flote?
  2) Drzava je preuzela vracanje dugova JAT-a na sebe, da li je to uracunato u ovaj finansijski izvestaj (pa odatle ovoliko ulaganje) ili je to zasebno?
  3) Kolika su bila ulaganja Etihada?

  Kao neko ko zaista cesto leti AirSerbia-om, moram priznati da je usluga na mnogo visem nivou nego sto je to bio slucaj sa JAT-om, a avioni su vrlo puni (gotovo uvek preko 90%), pa mi je nelogicno otkud ovoliki gubitak (osim ako se ne racuna zbog vracanja prethodnih dugovanja).

  • Ovde pise “Prihodi”, ne znam kako se obnavljanje flote moze racunati u prihode. Prihod je ono sto su zaradili, obnova i sredjivanje su rashodi.

  • 1) Da, jedan deo troskova je usled obnavljanja flote (iznajmljivanja i sredjivanja nove flote)
   2) Donacije se odnose ISKLJUCIVO na preuzimanje dugova kako pise u napomenama- racunvodstvenim politikama + objavljenim ugovorima.
   3) 40,000,000 $ u kapital za 49% vlasnistva.

   Novi avini znace i novi piloti, veci broj zaposlenih, dodatne obuke, nove IT tehnologije koje u kombinaciji sa smanjenom cenom karte smanjuju profit. Kada se poveca baza putnika i linija, cena pocinje polako da raste i nastaje profit…

 • Prava steta sto ovaj pokret nema medijski prostor da iskaze svoje misljenje! Jer bi u tom slucaju ubedljivo pobedili na sledecim izborima. Ili bi bili odlucujuci faktor u formranju nove vlade (kao MOST u Hrvatskoj). Bilo sta od toga je pozitivan korak napred za nasu zemlju, jer ce da ogoli ovo ruglo od uprave koju sada imamo, sto se vidi i ovde!

 • Ovo treba pokazati svim simpatizerima sns koji slepo veruju Aleksandru Vucicu. Ja sam vec odavno besan zbog njegovih gnusnih lazi i tog odvratnog-lazljivog-samohvalisuceg stava. jedva cekam izbore jer to je sve sto ja mogu da uradim, da dam glas za Dosta je bilo!

 • Budimo realni muljanja sa nabavkama nepotrebne opreme namestaja informacionih sisrema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina sa kojima se novi segamegadens direktorcici usemili su danasnja svakodnevnica, nije mi jasno sta se ocekivalo od gazde kome kum nosi 2 milionceta i kome desna ruka ima nadimak apartman.

 • Mogu samo da kazem i sada, sto stalno napominjem, da je za nove izbore vazno da se izadje u sto vecem broju. SNS je 2014. dobio samo 25% od ukupnog birackog tela. Licno mislim da taj procenat vise nikad ne mogu da dostignu. Nadam se da ce veci deo od onih belih listica iz 2012. preci u DJB.

  I jos nesto. Predlazem malu ispravku: ako je gubitak 39 miliona, a drzavna subvencija 3 miliona i usla je u poslovni prihod, onda je gubitak 42 miliona a ne 36 miliona. Zar ne?

 • Mozete vi ovde da se raspravljate ko je u pravu i konstantno godinama prebacujete krivicu jedni na druge.
  Umesto toga voleo bih da neki od politicara za promenu kaze sta bi on konkretno uradio za bolji zivot u Srbiji. Prebacivanje kako trenutni ili bivsi vodi ili je vodio – vec je vidjena stvar.
  Dajte nam razlog da glasamo za vas. Nemojte da nam dajete razlog zasto da ne glasamo za Vucica.

  Dok se vi tako prepucavate medjusobno, masa mladih ode nepovratno iz zemlje.
  Konkretno od mojih 10 prijatelja 7 je ili otislo ili planira da ode. A od mojih 10 prijatelja, 9 ima visoko obrazovanje.
  Tuga..

  Pozdrav.

 • Slazem se da je javnost obmanuta i da je pokisano da se sakrije gubitak, ali niko ne spominje koliko kostaji skolovanja pilota i kabinskog osoblja, koliko kosta uvodjenje wi-fi-a. Koliko kosta iznajmljivanje aviona, koliko kosta odrzavanje istih. Da bi izgledalo ovako kao sto izgleda mora i da se plati. Posto je bilo neophodno uloziti u sve navedeno onda je nemoguce ocekivati da kompanija u prvih par godina posluje pozitivno i pored punih aviona. Mogli smo da ostanemo na starim avionima i dogodine bi stavili kljuc u bravu. Ovako imamo “nove” avione, novi imidz i puno ljudi koji su dobili sjajnu priliku za zaposlenje i napredovanje. Ne pravdam obmanu ali bi trebalo sve da se stavi na papir!