Економија Саопштењe Социјална заштита

Премијерово предизборно “повећање” плата и пензија

Премијер је јуче обавестио јавност да је победио у неправедној борби против страшног ММФ-а и да се изборио за повећање пензија и плата. Док тим истим грађанима и пензионерима преко веће цене струје и претплате за РТС узима 217 милиона евра, Александар Вучић покушава да своју неспособност пред изборе замаскира “повећањима”, а у ствари враћањем дела отетих плата и пензија од 145 милиона евра. У један џеп ставља, из другог џепа узима још више.

V_oteo32

Просечна пензија у Србији данас износи 23.200 динара за 1,734 милиона пензионера. Просечно повећање пензије ће изиносити 290 динара месечно. Некоме ко је пре годину дана имао пензију од 35.000 динара, премијер је противуставно отео 2.200 динара, тако да му је пензија смањена на 32.800 динара. Сада ће добити “повећање” од 328 динара и пензија ће му износити 33.128 динара. Ово повећање ће коштати буџет око 6 милијарди динара годишње, односно око 50 милиона евра.

Просечна плата у јавном сектору је пре годину дана износила 48.000 динара. Одлуком владе и премијера, запослени у јавном сектору су се тада одрекли 10% ове плате, односно 4.800 динара у корист владе и њене политике “реформи”, тако да им данас остаје у просеку 43.200 динара месечно. Просветари ће овим премијеровим “повећањем” добити повишицу од 4%, односно 1.728 динара, здравствени радници 3% или 1.296 динара, а запослени у полицији и војсци 2% или целих 864 динара. Ово повећање ће коштати буџет око 11 милијарди динара годишње, односно око 95 милиона евра.

Укупни трошак повећања плата и пензија за буџет ће износити око 17 милијарди динара, односно око 145 милиона евра.

Са друге стране, премијер је у августу ове године повећао цену струје за 12%. Домаћинства у просеку од августа месечно плаћају 400 динара више. Већу цену струје, грађани и привреда ће годишње плаћати визше око 21,5 милијарде динара, односно око 180 милиона евра. На ово иде и нова претплата за РТС у износу од 150 динара по домаћинству, што ће грађане Србије коштати око 4,5 милијарди динара годишње, односно око 37 милиона евра.

На овај начин ће премијер од привреде и грађана, тих истих пензионера и просветних радника прикупити око 26 милијарди динара, односно око 217 милиона евра. “Дао” 145 милиона евра, узео 215 милиона евра. Њему и његовој неспособној влади остаје разлика од 72 милиона евра. Оно што премијер и влада дају у један џеп, из другог изваде још више.

На шта ће премијер и Влада потрошити ову разлику? На свој партијски паразитски систем, на своје неспособне кадрове који воде наша јавна предузећа. Србијагас, Железнице, Железара, ЕПС, Петохемија и Ер Србија су у 2014.години направиле губитак већи од милијарду евра. Уз то су од тог истог премијера и владе добили субвенцију од 241 милион евра.

Премијер је на власти већ 3,5 године. За то време је: повећао ПДВ са 18% на 20%, а онда и доњу стопу са 8% на 10%; повећао порез на имовину; повећао све акцизе; противуставно смањио пензије за 22%, односно за 25%; смањио плате у јавном сектору за 10% и увео акцизу на струју од 7,5% и повећао цену струје за 4,5%, укупно 12%. И поред свега овога, премијер је увећао јавни дуг за 8,5 милијарди евра и он сада износи око 24 милијаде евра. Када је дошао на власт средином 2012.године, јавни дуг је износио 15,5 милијарди евра.

Саша Радуловић је као министар привреде крајем 2013. године покренуо увођење реда. Кренуо је од личних карата, пописа имовине и обавеза, купаца и добављача, анализе тржишта, пословних и инвестиционих планова, како би спречио да се ово катастрофално пословање понови у 2014. години. Неспособни директори је требало да добију отказ. Александар Вучић је зауставио увођење реда и заштитио своје партијске паразите. Саша Радуловић је због тога и поднео оставку у јануару 2014.године.

Смањење пензија није реформа. Увођење реда у јавни сектор јесте. Цех неспособности премијера и његових партијских кадрова плаћају сви грађани Србије.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Predložene mere vlade više liče na nekakvu šalu, mastan vic ili nešto slično nego na racionalne mere ekonomske politike preduzete radi oživljavanja umrtvljene i uboge privrede Srbije

  • gospodine raduloviću niste mi odgovorili na moju poruku koju sam vam juče poslao šta bi sa potpisima oko otimanja penzija od strane premijera vučića dali ste podigli tužbu ustavnom sudu srbije i dali je ustavni sud odgovorio i dali ste preduzeli neštopo pitanju penzija u međunarodnom sudu u strazburu.

  • Svaki komentar je suvišan ali ja ću ipak da konstatuje ,kako ja vidim svu ovu zavzlamu od reformi.. Naš premijer svaki dan ,pred kamerama, hvali sam sebe za uspešne refprme. Sinoć je na dnevniku rekao da je razočaran što narod ne prihvata njegove reforme i da je oko 90% NARODA nezadovoljno. Onda je za očekivati da kralj Ibi prestane da se hvali. “O NARODE MOJ!” “NAROD ME NE SLUŠA” “. MORAĆU DA PROMENIM NAROD”, Sebe je dovoljno promenio ,da ni sam sebi ne veruje.,da li je on onja stari Vučić koji je napadao sve neistomišljenike,, ili je ovaj novi koji je majstor za obećanje i laganje .. Meni ništa nije jasno. Kad će ti izbori???

    • Uzeti dobru ratu kredita i otplacivati godinu dana, 40 POSTO PENZIONERA , ima taj problem i niko ne komentarise ,vrati mi ono sto si uzeo pa onda povecaj penzije ,pravi planove ovo je sramno i jadno