VIDEO Привреда Саопштењe

Саша Радуловић и Александар Стевановић са новинарима: Губитак шест предузећа већи од милијарду евра

Анализа пословања Србијагаса, ЕПС-а, Железница Србије, Петрохемије, Железаре Смедерево и Ер Србије показала је да је ових шест компанија направило заједнички губитак од преко милијарду евра, кад се из финансијских извештаја изваде субвенције које су износиле 241 милион евра за ове компаније.

Вучић је на противуставном смањењу пензија и плата уштедео 30 милиона евра мање, него што су износиле субвенције за ових шест компанија.

Никакве реформе се не догађају. Имамо наставак катастрофалног пословања јавног сектора. Ових истих 6 фирми је у 2013. години направило губитак од 801 милиона евра и тада су добили субвенцију од 150 милиона евра. У 2014. години је постало горе.

Анализа финансијских извештаја које је Агенција за привредне регистре објавила била је тема конференције за новинаре коју су 11. новембра одржали Саша Радуловић и Александар Стевановић.

 

kzn

 

Шест губиташа за два дана потроши сву помоћ за просвету

„Грађани још увек не виде директну везу између тога како живе, смањења пензија и свега што се догађа у привреди и неодговорности власти и неспособности партократије да уведе ред у државу. Постоји директна веза између ове две ствари. Помоћ просветарима од 6.000 динара укупно износи 7 милиона евра, а овде је реч о губитку од милијарду евра у 2014. години за само 6 фирми и о томе да су те фирме добиле субвенцију од 241 милион евра. То је само оно што се види из финансијских извештаја АПР-а, а није све обелодањено“, упозорио је Саша Радуловић.

Александар Стевановић је сликовито то додатно објаснио: „За два дана те фирме баце у ветар целокупну помоћ коју ће просветари сад добити“.

„Начин на који држава помаже државна предузећа су 1. Директне донације из буџета, 2. Кредити из фондова или агенција како што је Агенција за осигурање и финансирање извоза, где се дају кредити за које се зна да никада неће бити враћени. Кад држава опрости кредит од 36 милиона евра, Железара то у својим финансијским извештајима прикаже као приход. То је један од механизама, како се дотирају фирме и како се то сакрива у финансијским извештајима. АПР би требало да обелодањује те податке у својим извештајима – рекао је Радуловић.

Ер Србија као Хари Потер

„Можете ви да тврдите да је Ер Србија пословала добро и да је остварила добитак, али ако је тај добитак остварен тако што је свака породица у Србији из свог џепа извадила 3.600 динара и дала Ер Србији, ту се не може говорити о добитку него о жељи да се замаскирају пословне перформансе компаније“, рекао је Александар Стевановић.

Стевановић је оценио да је у питању класичан случај маскирања лоших пословних резултата, јер је Ер Србија у политичком смислу јако битна. „Представљају је као да је Хари Потер и да ни од чега прави нешто. Лоше је што се скривају прави подаци јер то значи да нема или воље или нема знања да се проблеми реше.“

Потпредседник покрета је истакао да је сличан случај и у Железари Смедерево, где се такође крију прави пословни резултати.

„У некима предузећима се не крије колики је губитак, јер смо сви навикнути да за Петрохемију или Железнице, свака српска породица да из свог џепа по једно 10.000 динара, за сваку од њих, да би они могли да наставе да производе губитке“.

Као министар привреде Саша Радуловић је 2013. године покушао да установи право стање ствари у српској привреди и да уведе ред. У томе је био спречени после свега четири месеца. Након тога наставила се маскарада и сакривање катастрофалних резултата јавних предузећа, која за собом вуку и приватни сектор који се прекомерно опорезује.

Погледајте целу конференцију за новинаре

Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • vidim na apr – u je dostupan izvestaj o poslovanju Telekoma za 2014. Bilo bi interesantno i njihovo poslovanje secirati na nacin na koji su secirani gubitasi . posto mi ekonomija nije struka i iz vidljivih izvestaja ne mogu napraviti zakljucak, zamolio bih vas da to uradite. Verujem da nisam jedini koga to zanima, pogotovo u svetlu skore prodaje Telekoma.
    Hvala

  • Razmisljao sam i razmisljao koji je “osnovni” problem sto pokret DostaJeBilo ne moze da probije barijeru medijske anonimnosti, i dosao do zakljucka sadrzanog u jednoj jedinoj reci koja metaforicki kazuje sve. Magicna rec je “LEDJA” !!
    Vrlo prosto, makar jedan vrlo snazan politicki i ekonomski pokret ili lobi iz inostranstva, ili/i iz zemlje, obrazlozenje:, ima bogatih ljudi u Srbiji koji nisu uprljani i zele legalno da posluju, a koji bi ipak stali iza vaseg gotovo bezkompromisnog programa… to radi na pr. sada Stefafanovic, ocigledno u ovim danima trazi “ledja” i zasigurno napusta DS, samo sto je njegov program previse idealisticki, uopsten i samoafirmativan.

    Dakle, pokretu treba “jak vetar u ledja”, da bi neko cuo i preneo to sto Vi kazete. Bez toga, nazalost, objektivno nema pobede.

  • Brend sns kadrovske muckalice su muljaja sa nabavkama nepotrebne opreme, namestaja, informacionih sistema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina sa kojima se novi sns segamegadens direktorcici usemili, uostalom sta ocekivati od gazde kome kum nosi 2 milionceta i desna ruka mu apartman.