Београд Правосуђе Саопштењe

Врачарски “ДИПОС”

Да се власт Демократске странке не разликује од власти Српске напредне странке најбоље показује пример градске општине Врачар где су демократе на власти последњих 20 година и где се још увек последњим атомима снаге упиру да је задрже.

Можда је најбољи пример за то пословање ЈП Пословни простор Врачар, где се на исти начин као и власт у афери “Дипос”, крије од јавности ко су закупци ексклузивног пословног простора, по којим критеријумима је он издат, по којим ценама, како се њиме газдује и да ли се редовно наплаћује коришћење општинске имовине.

Врачарски “Дипос”, којим газдује Демократска странка, имало је почетком 2014. године ненаплаћених потраживања у износу од 690 милиона динара или нешто мање од 6 милиона евра. Према подацима Државне ревизорске институције, до 2012. године  застарела су потраживања у износу од 51 милион динара, или око 430.000 евра, јер ЈП Пословни простор Врачар није покренуо судске поступке у законском року од три године. Разлог што поступци нису покренути био је, наводно, недостатак средстава за судске таксе. Ово је, у интервјуу за портал „То је наш новац“ открио бивши председник општине Врачар Бане Кузмановић, који је у међувремену поднео оставку на препоруку Агенције за борбу против корупције, због сукоба интереса, јер је новцем Општине финансирао Фондацију којом руководи његова мајка.

Пословање ЈП Пословни простор Врачар, одвија се под потпуним велом тајне.

Руководећи се Извештајем Државне ревизорске институције, покрет “Доста је било – Саша Радуловић“, обратио се ЈП Пословни простор Врачар са захтевом за приступ информацијама од јавног значаја у којем је тражио: списак закупаца пословног простора, величину простора, уговорену цену закупа, дуговања закупаца, информације о томе да ли су закупци утужени, и друге информације  које би објасниле потраживања од скоро 6 милиона евра и застарела потраживања од 430.000 евра.

Ти подаци су  нам  ускраћени уз образложење да се тобоже штите личне информације о закупцима и позивањем на Закон о заштити података о личности. Позивање на заштиту података о личности је незаконито, јер нико није тражио личне податке, него списак закупаца државне имовине. Занимљиво је да је истом незаконитом моделу скривања података прибегло републичко предузеће „Дипос“, које газдује вилама и ексклузивним пословним простором, али и Влада Србије када је одбила да открије пословне биографије 160 директора и државних службеника које је поставила на најодговорније положаје у држави.

СНС и ДС успешно размењују искуства и примењују исте механизме коруптивног газдовања државном имовином.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић“ поднео је жалбу Поверенику за информације од јавног значаја са захтевом да нам се омогући приступ подацима о структури пословног простора који се издаје, закупцима, висини закупнине и основи по коме су врачарске некретнине дате у закуп. Основа добре управе је транспарентност. Да би се општина водила у интересу становника мора прво да се уведе ред, да се зна вредност имовине и на који начин се користи, колика средства се убирају и на шта се троше. Рачуни морају да се објављују јавно сваког месеца, а подаци о некретнинама морају бити транспарентни и доступни свима.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“, одбор Врачар

У прилогу одговори ЈП Пословни простор Врачар на захтев покрета „Доста је било – Саша Радуловић“ о закупцима, пословању и донацијама

[PDF] Одговор ЈП Пословни простор
[PDF] Одговор ЈП Пословни простор о донацијама
[PDF] Одговор ЈП Пословни простор о судским споровима
[PDF] Одговор ЈП Пословни простор са списком запослених

Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Хвала што сте ово поменули. Ево конкретног примера: Директор(ка) тог ЈП-а постављен после 2000те (лично познанаство) је убрзо после постављења ушао у добро разрађен посао, отворио 2-3 фантомске фирме на име заједничког пријатеља, преко којих је изнајмио за себе неколико локала из своје општине, које опет вероватно издао неким другим фирмама, од једне од тих (својих) фирми је купио велики стан у Крунској ул. Од пре неколико година немам више информација о његовом (њеним) делатностима. Само сам чуо да је отишао(ла) у превремену пензију са тако богатом отпремнином да је “пао” још један стан. Место је ослобођено, наводно, за неку рођаку Бориса Тадића, тада на власти.

  • Mome komsiji prokisnjava krov a oni mu nude zamenu postanskih sanducica i muljaju sa nabavkama nepotrebne opreme, namestaja, informacionih sistema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina sa kojima se i stari i novi (sns i ds) sega megadens direktorcici usemili, neki su bili ds neki su sada ds i obrnuto sns – preletaci jednom reci, cega se god dotaknu to i propadne, a kum i dalje nosi gazdi 2 milionceta, jedini koji im se suprotstavio je smenjeni direktor komunalnog koji je i jedini imao drzavni fakultet, pa su ga najurili fora zbog onog osiguranja sto su mu namestili, i to je ucinio covek koga zovu apartman- dno dna, sta drugo reci.

  • A ko je od “zutih” ocekivao nesto cisto uradjeno i jos za drustvo korisno !?
    E zato su na izborima i prosli kako su prosli, a ne eventualne nove izbore
    ne treba ni da izlaze – da se ne blamiraju vise.

  • jedini slični SNS-u o ovom slučaju ste vi. paušalne ocene, kvalifikacije, izmene u tekstu jer niste sposobni u vašoj velikoj istrazi da pronađete sajt javnog preduzeća. jako neozbiljno

    • Ne može suštinski nebitna rečenica, da prekrije i sakrije korupciju žutih. Ispravljeno jeste, greška jeste, nismo bili pronašli web, izvinili smo se.

      Kada cete vi da se izvinete za reketiranje?

      Vračarski Dipos enigma teska 6 miliona evra. Ne može to da zataška nebitna greška u tekstu.

      Kome su žuti “oprostili” dugove?

      Koliko košta da ti žuti omoguće da uđes u proceduru i zakupiš lokal na Vračaru?

    • Al brate,to o čemu što sada pričaš (korupcija) nigde ne postoji u tekstu. Niti ste našli nesto što nije kafanska priča, što bi dalo malo validniju indikaciju da se takve stvari masovno dešavaju. Onaj intervju Baneta Kuzmanovića dokazuje šta? Da rade sa nekim idiotima u gradu I da pokušavaju da izvuku najbolje iz loše situacije? To što DS nazvate žutima, samo potvrđuje moju kvalifikaciju iz prethodnog komentara.
      I nemoj mene da svrstavaš u člana stranke jer to nisam