Obrazovanje Prenosimo

Slobodan Antonić: Neobična lakoća eliminacije

Naučno-nastavno veće Fakulteta političkih nauka već četiri puta nema kvorum za odlučivanje o izboru Dušana Pavlovića u zvanje redovnog profesora.

Pavlović kaže da je reč o organizovanom bojkotu manje grupe profesora koja sistematski obara kvorum kako on ne bi bio izabran.

Dekan FPN, pak, veli da on, u skladu s akademskim tradicijama, ne želi da kažnjava kolege koji izostaju sa sednica NNV. „Ovo nije kompanija, nije preduzeće, vrlo je nepopularno kažnjavati profesore i ja nisam sklon tim metodama”, rekao je dekan jednoj televiziji.

 

PavlovicDušan Pavlović. Foto: N1 Info

S kolegom Pavlovićem upoznao sam se 1994. godine, kad je, kao deset godina mlađi kolega, napisao negativnu recenziju moje knjige „Srbija između populizma i demokratije” (1993). Znam za njegovu sklonost da obara akademske autoritete. Ali, premda sam i sam bio žrtva te sklonosti, mislim da je ona veoma važna za svaku akademsku zajednicu, a pogotovo za srpsku.

U tom smislu želim da kažem i sledeće: dužnost profesora, pogotovo na državnom univerzitetu, javna je funkcija. Postoje javni, stručni kriterijumi za izbor. Glasanje prilikom izbora nije stvar naših privatnih afiniteta.

Kolege koje biraju novog profesora svojim imenom i delom jamče da on zaslužuje ili, pak, ne zaslužuje izbor.

Na fakultetu na kojem imam čast da predajem (Filozofski fakultet u Beogradu) na mom glasačkom listiću za izbor novih profesora stoji moje ime.

Ja ne mogu i, naravno, neću, zato što mi se neko privatno, ili ideološki, ili politički, ne dopada, da zaokružim „ne”. Jer, ono što je na univerzitetu presudno, jeste stručnost. Tako sam i ja izabran, tako i druge procenjujem.

Ako predloženi kandidat ispunjava stručne kriterijume, ja ću, pod svojim imenom, glasati „da”. Ako, pak, predloženi kandidat ne ispunjava stručne kriterijume, ja ću pod svojim imenom glasati sa „ne”. I nema govora da se može izbeći izjašnjavanje tako što se ne dolazi na sednice. Ko neopravdano odsustvuje sa NNV, bar na mom fakultetu, biće mu odbijena dnevnica. I sam sam bio žrtva takve kazne, ali ne mislim da sam time pretrpeo neku nepravdu – naprotiv.

Dakle, ako kolege sa FPN smatraju da Dušan Pavlović, po stručnim kriterijumima, ne zaslužuje da bude redovni profesor, oni treba da dođu na sednicu NNV i glasaju protiv. Dekan treba da ih, u smislu učešća u glasanju, motiviše, ne kažnjavanjem (ako to nije praksa na FPN), već tako što će, recimo, na sajtu fakulteta objaviti spisak svih profesora koji ne prisustvuju sednicama NNV.

Jer, profesorska funkcija je, da ponovim, javna. Ona je kao funkcija poslanika: ne možemo se kriti iza anonimnosti, javnost mora da zna kako je ko glasao. Takođe, javnost mora da zna i ko bojkotuje glasanje. U razvijenim demokratijama objavljuje se izveštaj kako je koji poslanik, tokom četiri godine mandata, davao svoj glas. To birači treba da znaju. I profesori su dužni stručnoj javnosti da objasne zašto glasaju „da”, „ne” ili zašto neće da glasaju.

Ko nema kičmu da javno kaže svoje mišljenje, ne treba da ide u profesore ili u parlamentarce. On treba da sedi, s konzervom piva, kraj računara i da piše anonimne i hejterske komentare po sajtovima i društvenim mrežama.

Razlika je jasna, zar ne?

Slobodan Antonić
Redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu 

Tekst prenet iz dnevnog lista Politika

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Mislim da ovaj tekst NIJE za stranicu Pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”.Degutantno je da se mi, čitaoci ove rubrike ( a objavila je i “Politika”) svrstavamo na ičiju stranu u ovom nesaglasju, nismo čuli i drugu stranu, i nisam sigurna KO i ZAŠTO postupa onako kako je u ovom dopisu predstavljeno…Neprimereno mi je, i veliki minus za Pokret…Šteta…

    • Tekst se pojavio u Politici, mi samo prenosimo jer smo u ovom slučaju uočili nepravdu. Druga strana je slobodna i dobrodošla da odgovori.

    • “…UOČILI NEPRAVDU…” ?Pre mi liči na, da prostite, kuknjavu D.Pavlovića “nepravda, pa to ti je”, jer, očito, PO SVAKU CENU nastoji da bude – redovan univerzitetski profesor pa taj svoj neizbor diže na planetarni nivo.Uostalom, ruku na srce, i taj FPN je tako fluidna institucija, u kojoj oblasti ona profiliše stručnjake?..Moje mišljenje – a “druga strana je slobodna i dobrodošla da odgovori”.

    • Poenta članka nije bila da se stavi neko stavi na jednu ili drugu stranu, kao što je pisac članka i napomenuo, već da se skrene pažnja javnosti da na Univerzitetima postoje profesori, koji zarad svojih sitnih interesa – političkih ili sujetnih, zloupotrebljavaju svoju poziciju u NN veću fakulteta da bi napakostili kolegi. To što se neki profesori prave ludi i ne ispunjavaju svoje obaveze je sramota, prvo za njih a onda za fakultet na kome predaju. Ako su protiv izbora profesora Pavlovića u zvanje redovnog profesora, treba da glasaju protiv toga, a ne da sabotiraju izbor uskraćujući kvorum NN veća. Kakav primer daju svojim studentima? Da ako im nešto ne odgovara mogu gaziti sve društvene i moralne norme? Zbog takvih smo i dogurali ovde gde smo sada…
      Ako je neki profesor već “opravdano” odsutan sa sednice na kojoj treba da se obavi bitno glasanje(što izbor u zvanje redovnog profesora definitivno jeste), onda može da kovertira svoj glas i da glasa u odsustvu. Sve to je definisamo aktima fakulteta.
      Oni koji žele da se ponašaju kao deca u zabavištvu, trebalo bi da idu u zabavište, a ne da se prave da uče mlade ljude nečemu, jer ako ih tim vrednostima uče onda teško nama…

    • Poštovani “gradjanine” (sa inicijalima D.P.),prvo: kad se piše “univerzitetima” onda je prvo slovo MALO (a ne veliko kako ste Vi napisali), to neka Vam pojasni bilo koji lektor, da sad ne dužim…drugo:da se “profesori prave ludi”, “da napakoste kolegi” su tako neprimerene kvalifikacije kolega i univerz. profesora da je, možda, i bolje da se medju njima ne nadje poštovani prof.D.P.Jer, jedno sa drugim, očito. ne ide, oni iz zabavišta i univerz.predavači ne mogu biti istovremeno za katedrom, samo je pitanje, ko je tu ko…

  • – Umesto teksta “…organizovanom bojkotu manje grupe profesora…” treba izaci u javnost
    sa imenima te “manje grupe profesora” ili ovako nesto ne objavljivati.
    – Od anonimnih pojmova “neko/neki”, “negde”, “jedan” i sl….vajde nema – ili imena ili tisina !

  • Sta je poenta ovog teksta osim javne prozivke profesora koji ne zele da prisustvuju NN vecu??? Razumem da neko ceka izbor, ali to je licna stvar clana pokreta DJB. Ili je DJB postao platforma preko koje neko deluje i ciji su privatni interesi dignuti na nivo znacajni za pokret?

    Postajete polake slicni onima protiv kojih se kao borite….