Преносимо

Одбачена реформа избора највиших судија у Швајцарској

Гласачи су одбили предлог да се судије Врховног суда, уместо у парламенту Швајцарске, бирају насумично

(Објављено 28. новембра 2021, 18.54)

Сходно званичним резултатима, народна иницијатива је на гласању у недељу освојила тек око 31,9% подршке. Ниједан од 26 кантона у земљи није гласао “за”.

Главни спонзор предлога, предузетник Адријан Гасер, изјавио је да ће покренути нову иницијативу јер није имао довољно времена да гласаче увери у “злоупотребе правног система”.

Како преноси агенција Keystone-SDA, он је рекао да су Влада и медији изманипулисали јавно мњење у периоду пред недељно гласање.

Поверење у институције

Међутим, министарка правде Карин Келер-Сутер, као и представници свих главних политичких партија, поздравили су исход гласања.

“То значи да уставне одредбе, које потичу из 1848. године, као и демократски легитимитет савезних судија остају непромењени”, изјавила је Келер-Сутер на конференцији за штампу.

Додала је да је одвојеност извршне, законодавне и судске власти од суштинског значаја, али да систем “није савршен”. Осврнула се на кораке који се управо предузимају у парламенту.

Независност

Покретачи кампање желели су да уведу систем арбитрарног избора 38 савезних судија у држави, тврдећи да судски систем није независан од политичких партија, као и да је одвојеност три гране власти неприкладна.

Судијама би такође било омогућено да остану на дужности до 68. године живота без проласка кроз редовну процедуру реизбора.

Парламент тренутно поставља савезне судије у складу са снагом политичких партија. Стога судије које нису политички опредељене немају никакве шансе да буду изабране.

Овај систем је изнова критиковало европско антикорупцијско тело.

Швајцарска традиција

Противници предлога, у које спадају Влада и све главне политичке партије, тврде да је он превише екстреман.

Они тврде да је избор судија у парламенту легитимнији, а да је народна иницијатива у супротности с политичком традицијом Швајцарске.

Постојећи систем у обзир узима критеријуме старости, пола и порекла што, како кажу, гарантује широку друштвену равнотежу приликом избора судија.

Иницијативу је 2018. године покренуо комитет на чијем челу се налази Гасер, један од најбогатијих швајцарских бизнисмена и контроверзна фигура која је имала сопствених судара са швајцарским судским системом.

Извор:

https://www.swissinfo.ch/eng/politics/federal-judges-vote-sun/47139366

 

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар