Foto:ANDJELKO VASILJEVIC
Преносимо

Радуловић за Новости о Споразуму: Власт је одбила да у области медија направи систем

У наставку вам преносимо интегрални текст интервјуа који смо послали на објаву Вечерњим Новостима. Напомињемо да текст интервјуа објављен у Новостима 1. новембра не садржи оцену дела споразума у вези са медијима, који Саша Радуловић образлаже речима да је власт ”одбила да у области медија направи систем”. Поред тога, Новости су одлучиле да измене питања у односу на оригинална питања на која је Саша Радуловић одговарао, а себи су дали за право да измене и делове Сашиних одговора без претходне консултације са прес службом, као у случају где су Сашину формулацију ”ковид аусвајси” преиначили у ”ковид пасоши”. На послетку, иако су неки други лидери опозиције који су се одазвали позиву Новости на интервју понедељком, појавили на насловној страни овог дневног листа – председнику ДЈБ Суверениста Саши Радуловићу је ускраћена и ова уобичајена пракса.

Прочитајте интергрални и нередиговани интервју у наставку:

Да ли сте задовољни споразумом о побољшању изборних услова?

У неким стварима смо постигли значајне помаке у неким веома мало. Од 41. Члана споразума 13. чланова су предлози ДЈБ-Суверениста, а још 10 заједнички предлози са  Заветницима и Дверима. Остали чланови, њих 18, су уводни чланови и ствари које је СНС сам ставио у споразум. Постигли бисмо много више да су у преговорима опозицију заступали само ДЈБ, Заветници и Двери. Иако су имали највећи медијски простор да коментаришу преговоре, ПОКС и ДСС нису имали ниједан једини свој предлог и помагали су власти да испреговара што мање.

Код медија власт је одбила да се направи систем и правила која ће важити за све. Жао нам је што није прихваћено електронско гласање за дијаспору. Власт очигледно не жели да наша деца која су побегла из земље гласају. Ако хоћемо да их вратимо, а надам се да сви то хоће, то није добро.

 

Хоћете ли на изборе изаћи самостално или у коалицији са неком странком?

На изборе излазимо као Суверенисти. На тој листи ће бити места и за друге суверенисте који се противе безумном глобализму који убија све човечно у човеку.

 

Да ли се зна ко ће бити кандидат за председника Србије из редова ДЈБ или сте спремни да имате заједничког кандидата са неким другим странкама?

Суверенисти ће имати свог кандидата на председничким изборима.

 

Сматрате ли да ће на изборима учествовати и остале опозиционе странке и да је идеја о бојкоту пропала? Шта је по вама главни узрок неслагања у опозицији?
Бојкот је био грешка. За ту грешку кривицу сноси и власт. Бојкот је ослабио Србију. У опозицији постоје велике програмске разлике. ДЈБ-Суверенисти мисле да само Србија нема алтернативу, да је ово што се дешава са ковидом у свету једно лудило глобалних коропорација и банака које убијају демократију и слободу људи, да треба јачати домаћу привреду и пољопривреду, да не треба субвенционисати странце, да Немци не треба да издају 70% уџбеника за нашу децу, да треба да јачамо одбрану земље. Значајан део опозиције, баш као и власт, мисли да ЕУ нема алтернативу, подржава ковид лудило, мисли да је НАТО добар за Србију, мисле да је у реду да Немачка финансира зелене странке по Србији.

 

Да ли бисте рушили власт Александра Вуцица на питању Косова и Метохије?

Не. Поред Републике Српске то је питање врхунског државног и националног интереса. Преци су своју крв и животе уткали у нашу слободу и сувереност нашег народа. Бајденов изасланик Ескобар је у Републици Српској изгледа успео да придобије део опозиције. То је за жаљење. ДЈБ-Суверенисти никада неће, зарад подршке запада или било ког другог, чинити штету држави Србији.

 

Зашто бирачи баш вама треба да дају подршку и да ли сте сада спремни да обећате шта сигурно нећете урадити уколико бисте дошли на власт?

Нећемо издати државне и националне интересе, Косово и Метохију и Републику Српску и нећемо дозволити ковид аусвајсе, онлајн школе и разне забране. Гласачи у Србији желе стабилност и јаку Србију. Желе да знају да ако изаберу некога другог да води Србију, да ће тај други штитити државу и интересе народа, да је неће продати западним интересима, да ће јачати домаћу привреду, да ће пензије и даље да се исплаћују итд. Највећа грешка власти је што повлађује западни интересима посебно Немачкој, не помаже у тој стабилности, не гради консензус и не окупља и власт и опозицију око државних и националних интереса, већ напада и хоће све сама, а то слаби Србију. Вучић је око себе окупио јако лоше кадрове и то народ види. Све одлуке доноси сам. Нема саветнике. То није добро. То чини Србију слабом.