Foto:ANDJELKO VASILJEVIC
Интервју Преносимо

Радуловић за Политику: Очекујем од врха државе да коначно прекине вазалну политику према ЕУ

Преносимо интервју Саше Радуловића објављен у дневном листу Политика, дана 2. октобра.

  1. Како оцењујете предлог европарламентараца за побољшање изборних услова?

ДЈБ-Суверенисти су били против мешања ЕУ парламентараца у унутрашње ствари Србије и критиковали смо власт што то допушта. Суверенисти сматрају да је одлука бојкот опозиције да неће директне разговоре с влашћу већ само уз помоћ ЕУ посредника била јако лоша и показала велику политичку незрелост. Власт је то искористила да насамари бојкот опозицију уз помоћ ЕУ.

ЕУ подржава ову власт јер послушно спроводи политику Берлина заједно са свим осталим државама Балкана. Последња посета Ангеле Меркел је то јасно показала. Колико смо постали вазална држава Берлина показује податак да немачка компанија издаје преко 70% уџбеника у Србији у којима уче нашу децу да је НАТО мирољубива организација за мирење завађених народа или да је данак у крви био добар начин за српску децу да напредују на друштвеној лествици Османског царства.

За Немачку, Србија је извор јефтине радне снаге и паркинг за прљаве технологије. Иако Немачка има више литијума од Србије, Меркелова је поручила да је Рио Тинто стратешки важан за немачку ауто индустрију. Зашто? У Србији је много јефтинији зато што не морају да воде рачуна о загађењу.

Преговори уз присуство ЕУ су били игроказ: неприпремљени, веома неозбиљни, уназадили су прави преговоре и помогли су власти. ЕУ није ништа предложила, већ је уз помоћ власти за пар сати саставила листу од захтева опозиције и притискала бојкот опозицију да то прихвати. Све што су ставили на сто је мали део онога што је већ испреговарано у Народној Скупштини без њиховог присуства.

  1. Да ли је други колосек разговора без странаца бољи и зашто?

Постоји само један озбиљан колосек и то је онај у Скупштини без присуства ЕУ који је почео мају и још увек траје. Ту смо већ испреговарали много, много више од онога што је у ЕУ папиру. Очекујемо да Вучић одржи дату реч, поштује оно што смо већ испреговарали, настави преговоре око отворених питања и да не покуша да искористи игроказ са ЕУ да их напусти. Рок је крај септембра.

  1. Какве промене очекујете у изборној кампањи?

ДЈБ је на претходним изборима наступио на листи Суверенисти. Суверенисти не очекују већ се боримо да грађанима Србије објаснимо да је јака Србија само она која има јаку скупштину, јаку опозицију и јаку демократију. Надамо се да власт жели јаку Србију и захтевамо да то и покажу делима. До сада власт није показала да је свесна да је посао власти да окупља, да гради консензус око најважнијих државних и националних питања, а не да напада и чува своју власт по сваку цену. Политика подела коју власт води већ девет година је добра за СНС, али слаби Србију и на дужи рок је погубна.

  1. Како коментаришете последње догађаје на Косову и Метохији?

И бивша и садашња власт већ годинама воде погрешну политику попуштања и на Косову и Метохији и у Републици Српској. Не улазећи у то да ли је уопште требало потписивати Бриселски споразум и дозволити да ЕУ преузме питање КиМ од УН, садашња власт је направила велику грешку након Бриселског споразума: Србија је, под притиском ЕУ и водећи погрешну “ЕУ нема алтернативу” политику, испунила све из тог споразума и практично укинула све државне огране на КиМ, док Приштина није испунила буквално ништа. Тако се не преговара. Онај ко тако ради или не зна како се преговара или смишљено издаје државне и националне интересе на КиМ зарад подршке ЕУ.

Очекујем од врха државе да коначно прекине погрешну, вазалну политику према ЕУ, повуче црвене линије и не попусти док се Приштина не повуче. Право је на страни Србије. Уколико Приштина не испуни своје обавезе из Бриселског споразума, тај споразум треба прогласити ништавим због неиспуњења Приштине. Уколико држава коначно крене у том правцу, Суверенисти ће то подржати. Ми не желимо власт уз помоћ запада по цену КиМ.

  1. Да ли ће ДЈБ имати свог председничког кандидата?

Суверенисти ће имати свог председничког кандидата. Пад Ђукановића у Црној Гори је срушио неколико митова који се већ годинама потурају бирачима у Србији. За промену власти није потребна једна листа, нити је потребан један кандидат. Један кандидат не може да мотивише цело бирачко тело. Да бисмо подигли излазност и дошли до другог круга, потребно је више јаких државотвнорних, озбиљних канидата који ће сваки за себе мотивисати део разноликог бирачког тела у Србији. Ти кандидати треба да избегну међусобно нападање и да се концентришу на своју визију јаке Србије. Први круг председничких избора би требало да буде празник демократије у коме се опозициони кандидати боре за подршку бирачког тела које жели промену у Србији. Једино тако ћемо доћи до другог круга.

  1. Да ли ДЈБ планира да има предизборне коалиционе партнере?

Још је рано за коалиције. ДЈБ, односно Суверенисти, неће правити цензус коалиције. Суверенисти су много шири фронт од ДЈБ. И за претходне изборе Суверенисти су отворили своју листу за друге кандидате без обзира на страначку припадност. Тако ће бити и за ове изборе. Наше цвене линије су: одбрана КиМ, Републике Српске и положаја српског народа у региону, борба против претварања Србије у немачку колонију јефтине радне снаге и паркинг за прљаве технологије, борба за здрав ваздух, воду и земљу, борба против сваког укидања слободе људи и очигледног ковид лудила које је захватило свет, за Србију са јаком домаћом привредом, економски јаким сељаком и домаћином, борба за очување идентитета и културе. За Суверенисте само Србија нема алтернативу.