Foto:ANDJELKO VASILJEVIC
Intervju Prenosimo

Radulović za Politiku: Očekujem od vrha države da konačno prekine vazalnu politiku prema EU

Prenosimo intervju Saše Radulovića objavljen u dnevnom listu Politika, dana 2. oktobra.

  1. Kako ocenjujete predlog evroparlamentaraca za poboljšanje izbornih uslova?

DJB-Suverenisti su bili protiv mešanja EU parlamentaraca u unutrašnje stvari Srbije i kritikovali smo vlast što to dopušta. Suverenisti smatraju da je odluka bojkot opozicije da neće direktne razgovore s vlašću već samo uz pomoć EU posrednika bila jako loša i pokazala veliku političku nezrelost. Vlast je to iskoristila da nasamari bojkot opoziciju uz pomoć EU.

EU podržava ovu vlast jer poslušno sprovodi politiku Berlina zajedno sa svim ostalim državama Balkana. Poslednja poseta Angele Merkel je to jasno pokazala. Koliko smo postali vazalna država Berlina pokazuje podatak da nemačka kompanija izdaje preko 70% udžbenika u Srbiji u kojima uče našu decu da je NATO miroljubiva organizacija za mirenje zavađenih naroda ili da je danak u krvi bio dobar način za srpsku decu da napreduju na društvenoj lestvici Osmanskog carstva.

Za Nemačku, Srbija je izvor jeftine radne snage i parking za prljave tehnologije. Iako Nemačka ima više litijuma od Srbije, Merkelova je poručila da je Rio Tinto strateški važan za nemačku auto industriju. Zašto? U Srbiji je mnogo jeftiniji zato što ne moraju da vode računa o zagađenju.

Pregovori uz prisustvo EU su bili igrokaz: nepripremljeni, veoma neozbiljni, unazadili su pravi pregovore i pomogli su vlasti. EU nije ništa predložila, već je uz pomoć vlasti za par sati sastavila listu od zahteva opozicije i pritiskala bojkot opoziciju da to prihvati. Sve što su stavili na sto je mali deo onoga što je već ispregovarano u Narodnoj Skupštini bez njihovog prisustva.

  1. Da li je drugi kolosek razgovora bez stranaca bolji i zašto?

Postoji samo jedan ozbiljan kolosek i to je onaj u Skupštini bez prisustva EU koji je počeo maju i još uvek traje. Tu smo već ispregovarali mnogo, mnogo više od onoga što je u EU papiru. Očekujemo da Vučić održi datu reč, poštuje ono što smo već ispregovarali, nastavi pregovore oko otvorenih pitanja i da ne pokuša da iskoristi igrokaz sa EU da ih napusti. Rok je kraj septembra.

  1. Kakve promene očekujete u izbornoj kampanji?

DJB je na prethodnim izborima nastupio na listi Suverenisti. Suverenisti ne očekuju već se borimo da građanima Srbije objasnimo da je jaka Srbija samo ona koja ima jaku skupštinu, jaku opoziciju i jaku demokratiju. Nadamo se da vlast želi jaku Srbiju i zahtevamo da to i pokažu delima. Do sada vlast nije pokazala da je svesna da je posao vlasti da okuplja, da gradi konsenzus oko najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja, a ne da napada i čuva svoju vlast po svaku cenu. Politika podela koju vlast vodi već devet godina je dobra za SNS, ali slabi Srbiju i na duži rok je pogubna.

  1. Kako komentarišete poslednje događaje na Kosovu i Metohiji?

I bivša i sadašnja vlast već godinama vode pogrešnu politiku popuštanja i na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj. Ne ulazeći u to da li je uopšte trebalo potpisivati Briselski sporazum i dozvoliti da EU preuzme pitanje KiM od UN, sadašnja vlast je napravila veliku grešku nakon Briselskog sporazuma: Srbija je, pod pritiskom EU i vodeći pogrešnu “EU nema alternativu” politiku, ispunila sve iz tog sporazuma i praktično ukinula sve državne ograne na KiM, dok Priština nije ispunila bukvalno ništa. Tako se ne pregovara. Onaj ko tako radi ili ne zna kako se pregovara ili smišljeno izdaje državne i nacionalne interese na KiM zarad podrške EU.

Očekujem od vrha države da konačno prekine pogrešnu, vazalnu politiku prema EU, povuče crvene linije i ne popusti dok se Priština ne povuče. Pravo je na strani Srbije. Ukoliko Priština ne ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, taj sporazum treba proglasiti ništavim zbog neispunjenja Prištine. Ukoliko država konačno krene u tom pravcu, Suverenisti će to podržati. Mi ne želimo vlast uz pomoć zapada po cenu KiM.

  1. Da li će DJB imati svog predsedničkog kandidata?

Suverenisti će imati svog predsedničkog kandidata. Pad Đukanovića u Crnoj Gori je srušio nekoliko mitova koji se već godinama poturaju biračima u Srbiji. Za promenu vlasti nije potrebna jedna lista, niti je potreban jedan kandidat. Jedan kandidat ne može da motiviše celo biračko telo. Da bismo podigli izlaznost i došli do drugog kruga, potrebno je više jakih državotvnornih, ozbiljnih kanidata koji će svaki za sebe motivisati deo raznolikog biračkog tela u Srbiji. Ti kandidati treba da izbegnu međusobno napadanje i da se koncentrišu na svoju viziju jake Srbije. Prvi krug predsedničkih izbora bi trebalo da bude praznik demokratije u kome se opozicioni kandidati bore za podršku biračkog tela koje želi promenu u Srbiji. Jedino tako ćemo doći do drugog kruga.

  1. Da li DJB planira da ima predizborne koalicione partnere?

Još je rano za koalicije. DJB, odnosno Suverenisti, neće praviti cenzus koalicije. Suverenisti su mnogo širi front od DJB. I za prethodne izbore Suverenisti su otvorili svoju listu za druge kandidate bez obzira na stranačku pripadnost. Tako će biti i za ove izbore. Naše cvene linije su: odbrana KiM, Republike Srpske i položaja srpskog naroda u regionu, borba protiv pretvaranja Srbije u nemačku koloniju jeftine radne snage i parking za prljave tehnologije, borba za zdrav vazduh, vodu i zemlju, borba protiv svakog ukidanja slobode ljudi i očiglednog kovid ludila koje je zahvatilo svet, za Srbiju sa jakom domaćom privredom, ekonomski jakim seljakom i domaćinom, borba za očuvanje identiteta i kulture. Za Suvereniste samo Srbija nema alternativu.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar