Prenosimo

Odbačena reforma izbora najviših sudija u Švajcarskoj

Glasači su odbili predlog da se sudije Vrhovnog suda, umesto u parlamentu Švajcarske, biraju nasumično

(Objavljeno 28. novembra 2021, 18.54)

Shodno zvaničnim rezultatima, narodna inicijativa je na glasanju u nedelju osvojila tek oko 31,9% podrške. Nijedan od 26 kantona u zemlji nije glasao “za”.

Glavni sponzor predloga, preduzetnik Adrijan Gaser, izjavio je da će pokrenuti novu inicijativu jer nije imao dovoljno vremena da glasače uveri u “zloupotrebe pravnog sistema”.

Kako prenosi agencija Keystone-SDA, on je rekao da su Vlada i mediji izmanipulisali javno mnjenje u periodu pred nedeljno glasanje.

Poverenje u institucije

Međutim, ministarka pravde Karin Keler-Suter, kao i predstavnici svih glavnih političkih partija, pozdravili su ishod glasanja.

“To znači da ustavne odredbe, koje potiču iz 1848. godine, kao i demokratski legitimitet saveznih sudija ostaju nepromenjeni”, izjavila je Keler-Suter na konferenciji za štampu.

Dodala je da je odvojenost izvršne, zakonodavne i sudske vlasti od suštinskog značaja, ali da sistem “nije savršen”. Osvrnula se na korake koji se upravo preduzimaju u parlamentu.

Nezavisnost

Pokretači kampanje želeli su da uvedu sistem arbitrarnog izbora 38 saveznih sudija u državi, tvrdeći da sudski sistem nije nezavisan od političkih partija, kao i da je odvojenost tri grane vlasti neprikladna.

Sudijama bi takođe bilo omogućeno da ostanu na dužnosti do 68. godine života bez prolaska kroz redovnu proceduru reizbora.

Parlament trenutno postavlja savezne sudije u skladu sa snagom političkih partija. Stoga sudije koje nisu politički opredeljene nemaju nikakve šanse da budu izabrane.

Ovaj sistem je iznova kritikovalo evropsko antikorupcijsko telo.

Švajcarska tradicija

Protivnici predloga, u koje spadaju Vlada i sve glavne političke partije, tvrde da je on previše ekstreman.

Oni tvrde da je izbor sudija u parlamentu legitimniji, a da je narodna inicijativa u suprotnosti s političkom tradicijom Švajcarske.

Postojeći sistem u obzir uzima kriterijume starosti, pola i porekla što, kako kažu, garantuje široku društvenu ravnotežu prilikom izbora sudija.

Inicijativu je 2018. godine pokrenuo komitet na čijem čelu se nalazi Gaser, jedan od najbogatijih švajcarskih biznismena i kontroverzna figura koja je imala sopstvenih sudara sa švajcarskim sudskim sistemom.

Izvor:

https://www.swissinfo.ch/eng/politics/federal-judges-vote-sun/47139366

 

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar