Ekonomija Saopštenje

Laferova kriva: povećaš stope, padne ti poreski prihod

Za Politiku je tema Saša Radulović, tako je postavljen i naslov prvog teksta “Poreski spin Saše Radulovića”, a i jučerašnji odgovor novinarke Anice Teleksović. Za sve ostale građane tema je njihov standard i katastrofalna fiskalna i ekonomska politika koju vodi Vlada Aleksandra Vučića. Ne ona lakirana, ružičasta i lažirana podobnim i spinovanim statističkim podacima, nego prava u kojoj ljudi ostaju bez posla, a novčanici sve tanji.

Zato, hajde da se vratimo onome što je za sve bitno.

 

Radulović1

 

Da bi se poredili poreski prihodi dva ili više različith perioda i utvrdilo koji su stvarni efekti poreske politike bilo koje vlade, nije dovoljno porediti nominalne iznose prikupljenog poreza, već je potrebno je uzeti u obzir rast cena (infacija) i rast poreskih stopa.

Vlada Republike Srbije je od 2012.godine do danas povećala praktično sve poreske stope na sve poreze koji se plaćaju u Srbiji. PDV je povećan sa 18% na 20%, pa sa 8% na 10%, porez na dobit sa 10% na 15%, paušalne poreze preduzetnicima, akcize na duvan, naftu, kafu, uvela je novu akcizu na struju, porez na imovinu. Sa druge strane, vlada je smanjila plate i penzije, što je takođe uticalo na pad poreskih prihoda. Kada sve ovo uzmemo u obzir, i rast stopa i smanjenje plata i penzija, očekivani realni rast (rast bez inflacije) je bio veći od 10%.

Šta se desilo umesto tog realnog rasta?

 

GrafikaPoreskiPrihodi2015

(u jučerašnjoj tabeli koju je objavila Politika, netačno su objavljeni poreski prihodi u prvih 10 meseci 2012.g. i 2013.g.)

 

Suština saopštenja Pokreta “Dosta je bilo” u vezi sa poreskim prihodima je da povećane poreske stope u nejakoj privredi dovode do pada poreskih prihoda. To nam kaže i Laferova kriva. To nam jasno kaže i gornja tabela. Razlog zašto smo uzeli samo oktobar mesec da bismo ovo sve ilistrovali je zato što je to jedan od najizdašnijih meseci u godini (uvek među prva tri), zato što je i pored uvođenja akcize na struju značajno nominalno podbacio u odnosu na očekivanja, zato što dolazi posle slabog septembra koji je takođe podbacio i zato što dolazi posle efekata popolava iz prethodne godine. I zato što je tako jednostavnije, a nije pogrešno, već zaista oslikava stanje privrede. Međutim, može i ovako.

Ako umesto poreskih prihoda republičke kase uzmemo u obzir konsolidovane prihode cele države (lokalne samouprave, pokrajina, penzioni i zdravstveni fondovi, Putevi Srbije) rezultati su na žalost još gori.

 

Politika, 5.12.2015

Povezane teme:
Politika – „Restart” loše poreske računice
Politika – Poreski spin „Politike”
Politika – Poreski spin Saše Radulovića

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Hvala na informacijama, ali clanak je nekompletan.

    Nema objasnjnja za pojedine pojmove. Po onome sto sam pronasao (https://sr.wikipedia.org/wiki/Laferova_kriva) cini se da je Laferova kriva pod udarom kritike mnogih ekonomista, neki kazu da je samo nepotvrdjena hipoteza. Zasto se pozivate na to?

    Druga stvar, ako sam dobro shvatio (https://en.wikipedia.org/wiki/Real_versus_nominal_value_(economics)), realan prihod se dobije kada se nominalni prihod podijeli sa koeficijentom C = (100 + stopa inflacije) / 100.

    Primjer: oktobar 2012

    C = (100 + 7.80)/100 = 1.078,
    nominalni prhod: 75,
    realni prihod: 75 / 1.078 ~ 69.57 a ne 84 kao sto ste napisali,

    Molim vas da podatke ispravite ili date podobno objasnjenje.

    • A shvatio sam sad racunicu, moja greska.

      Prihodi ranijih godina su normalizovani u odnosu na 2015, uzimajuci u obzir inflaciju. Tako je dobijeno fer poredjenje.

      Izvinite sto sam posumnjao u strucnost clanova pokreta.

  • Prema srpskoj narodnoj poslovici “Go se neskida” nerealno je očekivanje da će smanjena ekonomska moć i pored povećanja poreza povećati poreske prihode. To znaju svi oni koji plivaju u realnim socio-ekonomskim vodama: preduzetnici, radnici, poljoprivrednici. Oni koji u tim vodama ne plivaju ukoliko imaju znanja i interesa bar vode računa o tome. Sadašnji upravljači to ne rade. Razlozi za to su nam poznati, to su sve realne činjenice. Pitanje je kako isplivati iz njih i prevazići nastalu situaciju. To je posao pokreta DJB i političkih grupa koje imaju iste ili slične poglede na socio-ekonomsku situaciju.
    Nije obeshrabrujuće ako se takva razmišljanja ponavljaju nekoliko puta. Uticaj partijski zavisnih je veliki i potrebno je mnogo puta ponoviti čak i jednostavne činjenice kako bi one prodrle kroz partijske bedeme pune neznanja i predrasuda.
    Znači potrebno je ne povećanje poreza već poreske olakšice kako bi ekonomija bila pokrenuta a socijalna situacija se popravila. Potrebno je racionalno smanjenje izdvajanja iz budžeta za partiski zaposlene i skoro nereproduktivne kadrove i ekonomski neracionalne subvencije.

  • Budimo realni sns kadrovska muckalica nije nista pametno uradila a propast je i ocekivana jer je cilj bio promeniti ds pa je odabrano manje zlo i posto smo mnogi u tome bili aktivni sada treba to popravljati. Zanimljivo je bilo prikazivanje dobiti preduzeca koje platise komunalija kao i ja na primer caste sa 500 dinara, to je dno dna apartmanovim managmenta segamegadens direktorcica i bitangica koje muljaju sa nabavkama nepotrebne opreme namestaja informacionih sisrema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina sa kojima se usemili, sa druge strane mome komsiji prokisnjava krov a oni mu nude zamenu postanskih sanducica i nece da poprave krov i da li je to dobit ili prevara?