Привреда Саопштењe

Премијеров перпетуум мобиле буџет и Ер Србија

Држава Србија је плаћајући дугове Ер Србије на рачун Аеродрома Никола Тесла представљала с једне стране да Ер Србија послује добро, а са друге је вештачки приказивала буџетски приход. Од укупно 4,2 милијарде динара које је уплатила Аеродрому, 2,1 милијарда је послужило за плаћање рачуна Ер Србије, а 1,7 милијарди за приказивање вештачког прихода у буџету.

У свом финансијском извештају за првих 9 месеци ове године, Аеродром Никола Тесла је објавио да је држава Србија 2014. г, преко Управе за јавни дуг, на себе преузела плаћање дуга Ер Србије према Аеродрому у износу од 4,2 милијарде динара. Прву половину овог дуга у износу од 2,1 милијарди динара, држава је, уместо Ер Србије, платила Аеродрому у децембру месецу 2014. г.

mirror-1565444-1278x642
Foto: Phillip Collier/freeimages.com

Од овог новца, Аеродром Никола Тесла је два пута у 2015. години у буџет Републике Србије уплатио дивиденде. Први пут у фебруару 600 милиона динара, а затим у јуну још 1,1 милијарди. Буџет је ових 1,7 милијарди динара регистровао као ванредни непорески приход. Држава је у ствари сама себи уплатила дивиденде.

Другу половину друга Ер Србије према Аеродрому, у износу од 2,1 милијарде динара, држава је исплатила у марту 2015.г. Овај новац је искоришћен за покривање губитка Аеродрома због неплаћених услуга.

Друга државна предузећа, као што су Телеком, Пошта, ЕМС, немају “привилегију” да им Управа за јавни дуг плаћа дугове и измирује обавезе за услуге које не плаћају, па морају да узимају кредите од комерцијалних банака како би држави уплатиле дивиденду. На жалост немају ни обавезу да квартално објављују финансијске извештаје. Овако премијер “смањује” дефицит.

Ово пресипање из шупљег у празно не може да иде у недоглед. Уместо дефицита у буџету, премијер прави губитке у привреди и рупу у џеповима грађана како би приказао да јавне финансије добро стоје. Ово сваљивање дефицита буџета на леђа државних предузећа, привреде која бележи историјске губитке, и грађана и пензионера који једва састављају крај са крајем, води у потпун колапс економије Србије. Ми бисмо волели да нисмо у праву. На жалост цар је го.

Комплетан квартални извештај можете погледати на сајту Белех-а овде.

Из кварталног извештаја:

aerodrom_er-srbija_preuzimanje-duga-
aerodrom_dividende-

[display-posts tag=”Аеродром” wrapper=”ul” include_date=”true”]

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Sta ocekivati od sns kadrovske muckalice segamegadens direktorcica i bitangica kada oni samo muljaju sa nabavkama nepotrebne opreme namestaja informacionih sistema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina, uostalom kada gazdi nose kumovi dva milionceta i desna ruka mu apartman, promene na izborima u maju 2016 su neminovne.