Правосуђе Саопштењe

Државно веће тужилаца спровело изборе по диктату власти

Избори за јавне тужиоце спроведени су уз очигледно кршење закона и Устава и јасан су производ политичког договора и притисака на Државно веће тужилаца (ДВТ). Уместо да изврши вредновање и селекцију кандидата, ДВТ је само проследио листу свих пријављених кандидата Влади и оставио јој да без икаквих критеријума сама одабере кога ће предложити Скупштини.

tuziociFoto: www.patak.co.rs

У нетранспарентном поступку избора јавних тужилаца за 85 јавних тужилаштава, ДВТ је прекршио и Закон о јавном тужилаштву и сопствени Правилник о критеријумима и мерилима за оцену стручности, оспособљености и достојности кандидата.

Кандидати су, рецимо, вредновани на основу предлога програма за рад тужилаштва у наредних 6 година, а предлоге у писменој форми нису доставили сви. Поједини кандидати су их представили усмено, у трајању од свега пар минута. Оцењивани су најблаже речено произвољно, јер је ДВТ за један те исти програм давао две различите оцене и то нижу на конкурсу за тужилаштво у коме кандидат већ врши функцију, а вишу на конкурсу за друго тужилаштво. Просто речено, ДВТ је вероватно спровео унапред постигнут договор са органима извршне власти.

Из несхватљивих разлога ДВТ је Влади доставио листу кандидата само за 55 тужилаштва, иако је имао предлоге за свих 85 тужилаштава, а Закон прописује да мора доставити јединствену листу за сва тужилаштва. Поступак је очигледно политички мотивисан, а разлог се крије у томе што неки од кандидата за преосталих 30 тужилаштава, нису по вољи власти. ДВТ је у овом случају преузео улогу нескривеног политичког инструмента извршне власти.

На листу кандидата коју је доставио Влади, ДВТ није ставио ни један кључни податак о професионалним и личним квалитетима кандидата на основу кога би се избор могао извршити. Листа садржи само лично име и презиме СВИХ кандидата који су се кандидовали као и податке о тужилаштву у коме врши функцију. Кандидати су селектовани под редним бројевима на основу нејасних критеријума, па је нејасно на основу којих критеријума ће, изузев политичке лојалности, Влада изабрати кандидате и предложити их Скупштини. ДВТ је очигледно у целом избору тужилаца одиграо само улогу сервисне службе извршне власти, евидентирањем кандидата и рангирањем по сугестијама извршне власти.

Овакав изборни процес, очигледно вођен политичким мотивима, указује да ћемо у наредних шест година на челу тужилаштава имати нестручне, недостојне и политички лојалне људе који ће бити само “оруђе владавине” извршне власти.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” захтева да ДВТ понови процедуру избора кандидата у складу са Законом о јавном тужилаштву. У супротном, добићемо Тужилаштво без интегритета и са значајно урушеним кредибилитетом.

Повезан текст: Избори за тужиоце спроведени незаконито и по политичком диктату

Ознаке

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Pada mi na pamet situacija, sasvim izvesna, da dostajebilo pobedi na lokalnim i pokrainskim a mozda i vanrednim parlamentarnim izborima maja 2016, da li to znaci da ce svi ovi tuzioci biti lojalni ili ce vrsiti opstrukcije i sta raditi u takvoj situaciji? Jednostavno statistike pokazuju da je sns na 25% sps 11% sa druge strane dss 7% ds 10% i iskreno se nadam dostajebilo 20%.

  • Када би у овој СРАМИЈИ постојало и Д од државе овакве ствари никада не би биле предмет било какве дискусије.
    Г. Радуловићу једна сугестија. Да би кафана добро пословала треба сменити банду. Код нас се само смењују свирачи, музика која се чује остаје иста.
    Да би вас народ разликовао од осталих треба му јасно ставити до знања,да када будете у позицију да вршите власт све незаконите радње било кога и било где санкционисати. НПР Сви ван прописаних критеријума: ново примљени; постављени; без одређене квалификације; прекобројни бити отпуштени, јер тако су и примљени. Када бих наставио да набрајам потрајало би то очекујем од Вас.