Pravosuđe Saopštenje

Državno veće tužilaca sprovelo izbore po diktatu vlasti

Izbori za javne tužioce sprovedeni su uz očigledno kršenje zakona i Ustava i jasan su proizvod političkog dogovora i pritisaka na Državno veće tužilaca (DVT). Umesto da izvrši vrednovanje i selekciju kandidata, DVT je samo prosledio listu svih prijavljenih kandidata Vladi i ostavio joj da bez ikakvih kriterijuma sama odabere koga će predložiti Skupštini.

tuziociFoto: www.patak.co.rs

U netransparentnom postupku izbora javnih tužilaca za 85 javnih tužilaštava, DVT je prekršio i Zakon o javnom tužilaštvu i sopstveni Pravilnik o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata.

Kandidati su, recimo, vrednovani na osnovu predloga programa za rad tužilaštva u narednih 6 godina, a predloge u pismenoj formi nisu dostavili svi. Pojedini kandidati su ih predstavili usmeno, u trajanju od svega par minuta. Ocenjivani su najblaže rečeno proizvoljno, jer je DVT za jedan te isti program davao dve različite ocene i to nižu na konkursu za tužilaštvo u kome kandidat već vrši funkciju, a višu na konkursu za drugo tužilaštvo. Prosto rečeno, DVT je verovatno sproveo unapred postignut dogovor sa organima izvršne vlasti.

Iz neshvatljivih razloga DVT je Vladi dostavio listu kandidata samo za 55 tužilaštva, iako je imao predloge za svih 85 tužilaštava, a Zakon propisuje da mora dostaviti jedinstvenu listu za sva tužilaštva. Postupak je očigledno politički motivisan, a razlog se krije u tome što neki od kandidata za preostalih 30 tužilaštava, nisu po volji vlasti. DVT je u ovom slučaju preuzeo ulogu neskrivenog političkog instrumenta izvršne vlasti.

Na listu kandidata koju je dostavio Vladi, DVT nije stavio ni jedan ključni podatak o profesionalnim i ličnim kvalitetima kandidata na osnovu koga bi se izbor mogao izvršiti. Lista sadrži samo lično ime i prezime SVIH kandidata koji su se kandidovali kao i podatke o tužilaštvu u kome vrši funkciju. Kandidati su selektovani pod rednim brojevima na osnovu nejasnih kriterijuma, pa je nejasno na osnovu kojih kriterijuma će, izuzev političke lojalnosti, Vlada izabrati kandidate i predložiti ih Skupštini. DVT je očigledno u celom izboru tužilaca odigrao samo ulogu servisne službe izvršne vlasti, evidentiranjem kandidata i rangiranjem po sugestijama izvršne vlasti.

Ovakav izborni proces, očigledno vođen političkim motivima, ukazuje da ćemo u narednih šest godina na čelu tužilaštava imati nestručne, nedostojne i politički lojalne ljude koji će biti samo “oruđe vladavine” izvršne vlasti.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” zahteva da DVT ponovi proceduru izbora kandidata u skladu sa Zakonom o javnom tužilaštvu. U suprotnom, dobićemo Tužilaštvo bez integriteta i sa značajno urušenim kredibilitetom.

Povezan tekst: Izbori za tužioce sprovedeni nezakonito i po političkom diktatu

Oznake

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pada mi na pamet situacija, sasvim izvesna, da dostajebilo pobedi na lokalnim i pokrainskim a mozda i vanrednim parlamentarnim izborima maja 2016, da li to znaci da ce svi ovi tuzioci biti lojalni ili ce vrsiti opstrukcije i sta raditi u takvoj situaciji? Jednostavno statistike pokazuju da je sns na 25% sps 11% sa druge strane dss 7% ds 10% i iskreno se nadam dostajebilo 20%.

  • Ako nista drugo imace advokati puno posla sledecih 6 godina. Namlatice se para jer ce tuzioci biti ocajni

  • Kada bi u ovoj SRAMIJI postojalo i D od države ovakve stvari nikada ne bi bile predmet bilo kakve diskusije.
    G. Raduloviću jedna sugestija. Da bi kafana dobro poslovala treba smeniti bandu. Kod nas se samo smenjuju svirači, muzika koja se čuje ostaje ista.
    Da bi vas narod razlikovao od ostalih treba mu jasno staviti do znanja,da kada budete u poziciju da vršite vlast sve nezakonite radnje bilo koga i bilo gde sankcionisati. NPR Svi van propisanih kriterijuma: novo primljeni; postavljeni; bez određene kvalifikacije; prekobrojni biti otpušteni, jer tako su i primljeni. Kada bih nastavio da nabrajam potrajalo bi to očekujem od Vas.