Ауторски текст Војводина Економија Привреда

СЕВЕРНИ БАНАТ: Срамота колико нам добро иде запошљавање !

Запитаћете се какве везе имају маркетинг и број запослених у нашем округу. На први поглед никакве, али на други, свакакве. Ми обични грађани на то не обраћамо пажњу и нама је битно да се ради, док је другој страни битније да се прича и пише, а посебно да се пласира лажна слика о упослености наших људи. Могу то бити и Потемкинова села у свом изворном облику, све нацртано и са ботовима који држе паное једном руком, а другом чврсто свој зарађени сендвич, све док и последња камера снима, само је битно да се у медијима појави информација да се ради и ствара, да све цвета и напредује.

Давно је речено да сто пута поновљена лаж постаје истина, а неки то максимално користе сервирајући народу дневну дозу обмана већ годинама. Забрињава чињеница да се таква пракса претвара у један вид седативне терепије, која се народу преписује у све већим дозама, под паролом: што више то боље.

Терапија се састоји у томе да се сваки дан у медијима говори о броју НЕЗАПОСЛЕНИХ, а ако се има среће и о новозапосленим. Ови новозапослени се појављују ретко, али када се појаве обавезно су ударна вест. Толико о великом запошљавању. Оно што се вешто скрива је чињеница да се не ради о укупном броју незапослених, већ само о броју који је регистровала Национална служба за запошљавање. Јасно је да тај број много већи у реалности, али то је посебна тема. Битно је да нигде нећете наћи број ЗАПОСЛЕНИХ грађана, јер је то права слика привреде сваке државе, а наша права слика и није баш за хваљење. Запосленост је оно што се гледа у нормалним економијама, а незапосленост је број са којим се изводе разне гимнастичке акробације прикривајући право стање ствари.

Занимљиво је погледати ретко објављиване податке о броју запослених у Севернобанатском округу од 2005. до 2014. године.

Tabela Zaposlenost JPeG (1)Tabela zaposlenosti

Из табеле се види да је пораст запослености био веома кратког даха, док се од 2008. год. бележи константан пад запослености како у Кикинди, тако и у округу.

Треба нагласити да се такав негативан тренд наставио све до данашњег дана, што потврђује на стотине отпуштених радника из Ливнице Кикинда, Тозе Марковића, Банинија,… И локална самоуправа је почела са рационализацијом, па је много људи остало без посла при оснивању новог ЈП. Услед такве тенденције, цифре из табеле остаће само пуста жеља.

Пошто су избори извесни, видећемо да ли ће бити општи или парцијални, Потемкинова села ће бити све шаренија и накићенија, али не дајте се преварити од спин мајстора и ботова, јер од Ваше одлуке (гласа) зависи Ваша будућност.

На крају остаје питање да ли ће ботови добити калоричније сендвиче, а спин мајстори већи проценат, јер долази период великих парада. Ипак треба показати елан при држању шарених паноа и имати довољно снаге у најбитнијем моменту за оне „горе“.

Драгослав Обућински
Кикиндски тим Покрета Доста је било – Саша Радуловић

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар