Ауторски текст Безбедност Косово и Метохија Преносимо

Србији је потребна политика на Косову заснована на интересима

Основ и предуслов сваке успешне политике у 21. веку је економска снага. Једино економски јаке земље могу да воде смислену спољну полику. Србија већ деценијама има неспособну власт која није у стању да води рачуна ни о сопственим грађанима, а камоли о другим

sasa radulovic 05

Мантра “Србија никада неће признати независност Косова” није политика. То је бежање од одговорности и замајавање јавности. Јер то од нас нико и не тражи. Зашто онда наша влада том реченицом бомбардује грађане Србије? Пренемагање премијера како није ока склопио док се одлучивало о уласку Косова у Унеско, није политика. То је позоришна представа, лицемерје и што је најгоре од свега, потпуна лаж. Јер исти тај премијер је потписао споразум у Бриселу по коме се обавезао да Србија неће ометати чланство Косова у међународним институцијама. Да ли је премијера ухватила амнезија?

Како је могуће да се премијер није сетио да постави питање надлежности над српском културном баштином, нашим црквама, манастирима, споменицима културе, пре него што је потписивао споразуме. Рецимо, пре споразума о телефонском позивном броју или енергетици? Зашто је на њих пристао пре него што је решио питање културне баштине? Јер време за решење тог питања је било тада, не сада када су споразуми већ потписани. Да смо решили то питање, питање надлежности над нашим споменицима културе, чланство Косова у Унеско нас и не би погађало. Зашто би нама био проблем да албанске културне споменике на Косову штити нека косовска културна институција?

 

Уместо да гурамо главу у песак, хајде да погледамо чињеницама у очи.

Територија Косова и Метохије је правно постала део државе Србије након балканских ратова. Међународним уговором. Краљевина Југославија је између два рата насељавала Косово и Метохију. Између осталих и мој деда је са породицом двадесетих година прошлог века из Црне Горе дошао у општину Дечане. Тамо ми се и родио отац. Након другог светског рата, нова власт није дозволила повратак наших људи на Косово. За време социјалистичке Југославије, демографска слика се значајно променила, што као резултат исељавања Срба и других неалбанаца, што као резултат изузетно високог наталитета Албанаца. Током ратова 90-тих, наша држава се на КиМ није понашала као држава. То што је ОВК чинио злочине над Србима на КиМ није оправдање да држава Србија прикрива и штити убиства и злочине над албанским цивилним становништвом и да разне службе шаљу криминалце да пљачкају и застрашују. Држава не може да штити, кажњава и пресуђује по националном кључу, јер онда није држава.

Таквим понашањем држава Србија је дала изговор свима који имају интересе супротне интересима Србије да укину надлежност државе Србије над територијом Косова и Метохије. КиМ је правно престао да буде део правно-политичког система државе Србије од изгубљеног рата, Кумановског споразума и капитулације Србије 1999. године. Надлежност над КиМ је прешла на Савет безбедности Уједињених нација на основу Резолуције 1244. То је такође међународни уговор који су писале заједно западне силе и Русија. Промењено је и име, тако да је од Косово и Метохија остало само Косово. По том новом међународном уговору је јасно да Косовом не управља држава Србија и њене институције и да на Косову не важе закони Србије. Та резолуција међутим не каже да је Косово независна држава или да ће то постати. То су велике силе оставиле за своја даља међусобна натезања.

Иако су креирале Резолуцију 1244, западне земље је на терену не поштују. Потпуно игноришу делове резолуције који говоре о статусној неутралности и правима државе Србије на Косову. И ту ништа не можемо. Ту ни Русија, нити било која друга земља на свету ништа не може. Русије нема на Косову. Ни Бразила, ни Индије, ни Шпаније, ни Аргентине. Запад од Косова на терену, данас, прави независну државу. И ту нас нико ништа не пита.

Поред Запада који форсира прављења независне државе од Косова, ово противправно отимање Косова је и у интересу Русије. Русија је заједно са западом креирала резолуцију 1244. Русија се на пример Косова позвала кад је анектирала Крим. Руси чине преко 90% грађана Крима, исто као што данас, након етничког чишћења из 2004. године, Албанци чине преко 90% грађана Косова. Чињеница је да је Крим био руски и да га је Хрушчов 50-тих година прошлог века комунистичким декретом пренео Украјини. Али је такође чињеница да је Русија признала све пост-совјетске републике у њиховим тадашњим границама. Једино правно оправдање анексије Крима је противправни преседан који је Запад направио на Косову. Уз сагласност Русије која се није противила Резолуцији 1244.

Косово може званично и правно постати међународно призната независна држава или новом одлуком Савета безбедности, или одлуком Србије да призна Косово. Трећи начин не постоји. Чињеница да је Косово признала већина држава чланица Уједињених нација ништа не мења на чињеници да је међународни правни статус Косова и даље одређен Резолуцијом 1244 и да Косово формално и правно није међународно призната држава. Резолуцију 1244 су писали и Запад и Русија. Такође је тачно да на терену држава Србија нема никакав утицај, осим на северу. Оно што јесте проблем, оно што нас историја учи је да се на крају велики увек договоре. Цену плате мали. Ми смо мали.

 

Ово су све биле чињенице. Шта нам је онда чинити?

Спољна политика сваке успешне земље је заснована на јасно исказаним интересима и разумевању интереса других земаља. У спољној политици, исто као и у економији, не постоје пријатељи. Постоје само интереси. Шта су конкретни интереси Републике Србије на Косову?

 1. Суштинска аутономија, не ЗСО, као гарант останка и опстанка Срба и других неалбанаца на Косову
 2. Заштита свих људских права Срба и других неалбанаца на Косову
 3. Надлежност Србије над српским споменцима културе на Косову
 4. Заштита имовинских права како физичких лица, тако и свих правних лица и цркве
 5. Очување и јачање економских и свих другихи веза са Косовом

Ове интересе све друге земље могу да разумеју. “Косово је срце Србије” нико не разуме, јер емоције нису предмет преговора. Против ових преговарачких принципа заснованих на интересима Србије приликом решавања питања Косова, нико, па ни земље запада, не могу да имају ни један аргумент. Јер се ради о неспорним, цивилизацијским вредностима на којима су и њихове земље засноване.
Основ и предуслов сваке успешне политике у 21. веку је економска снага. Једино економски јаке земље могу да воде смислену спољну полику. Србија већ деценијама има неспособну власт која није у стању да води рачуна ни о сопственим грађанима, а камоли о другим. Да би Србија постала лидер у региону, мора прво себе да доведе у ред и да изгради јаку домаћу привреду. Ка таквој земљи други гравитирају и не беже од ње. Предуслов решења свих наших проблема јесте економија. Она не решава одмах проблеме у образовању или урушеном правосуђу. Али је предуслов њиховог решавања. Не обратно.

Од Србије нико не тражи признање Косова. Али на терену се отима имовина наших грађана и правних лица, ускраћују се имовинска и угрожавају људска права неалбанаца. Србији је потребна политика која ће то спречити и одбранити наше легитимне интересе.

Политика Коштуничине, Тадићеве и Вучићеве владе је политика гурања главе у песак и замајавања гласачког тела. Док је глава Србије дубоко у песку затрпана бесмисленим флоскулама, губимо сва наша неспорна права на Косову. Јер их наша партократија не штити. Она штити себе и своју власт. Шта ту грађани који ово виде и разумеју могу да ураде? Да гласају другачије. Тога се партократија највише и боји. Србији је потребна државотворна политика окренута ка истинским интересима државе Србије. То може да се промени само на изборима.

Недељник од 17.12.2015.године

English version

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Подржавам изнете констатације и идеје господина Радуловића. Истине ради, Бриселским споразумом се Србија обавезала да не блокира приступ Косову (само) у регионалним организацијама и у европским интеграцијама. То се не односи нпр. на чланство у Унеско или у УН.

  • Sram te bilo Raduloviću! Sreća pa sam pročitao ovaj tekst, jer su mi se ostale ideje i dopale, ali kada vidim kakvo je tvoje mišljenje o Kosovu i Metohiji, smučio mi se…pa ne da nikada više neću glasati za tebe već ću svim zemljacima prepričati ovaj tekst, gde ti govoriš o nekim “zločinima” Srba nad Albancima. Ti znaš da li su Srbi pravili zločine!? Napadali civili!? Kako te nije sramota!? Pa da je tako bilo, ne bi ih više ni bilo na Kosmetu! Srpska vojska i policija je napadala teroriste, naoružane do zuba, nikada civile! U svakom ratu se nađe neko ko pljačka i koristi pogodnosti rata, zar zbog te šačice lopova sve časne Srbe koji su se borili dole ti da uvrediš i staviš u isti koš? Bruko jedna, sram te bilo svhi reči ovde napisanih!

  • Dragi “Slučajni”,
   I nama je teško što je država Srbija počinila teške zločine na Kosovu. Da ne podsećamo na hladnjače. Moramo da se suočimo sa tom teškom činjenicom. Sramota je negirati zločine.
   Isto tako Albanci negiraju teške zločine koji se počinili nad našim narodom. To je sramota, dragi “Slučajni”.

  • bio sm apripadnik jedne jedinice i nisam svwedok saradnik al znam sta smo radilai na Kosovu,koliko smo pobili i zapalli kuca tako da ako ne znas,bolje je da cutimo……nismo mi Srbi iz prvo Velikog rata,,,sve vise licimo na govna,,

  • bio sam u to vreme na kosovu,i to od vucitrna do kosara,i na maji glava,bio interventni vod za ciscenje sela,kao redovan 18 dodisnji vojnik,secam se jednog sela gde su na nas pucali iz dugackih rovova pored zemljanog puta,i tu su i ostali,kada smo ih eliminisali,presli su gusenicama tenka i zatrpalj rov,to je bilo u vreme kada je kfor bio tamo,znam da su lesevi terorista spaljivani u trepci,upadao u sela i upucivao siptare u albaniju,ukratko,iz mog iskustva srbi nisu ubijali civile,samo naoruzane teroriste,a siptarskih civila je 1 nato bomba pobila vise nego srbi u celom sukobu,

  • @zx
   Ne znam kako da ti kažem, ali prema ovome što si napisao – ti si učestvovao u proterivanju Albanaca.

  • Gospodine, u pravu ste:najgori zlocini su bili nad nasim, Srpskim, stanovnistvom. Ali, nazalost, ja imam uvid i u ono sta su i nase snage tamo radile. To nisu bili Srbi koje ja poznajem, a verovatno ni vi. To su bile zivotinje pustene iz kojekakvih kaveza. Nemojte da se kunete u ono gde licno niste bili i u ljude koje ne poznajete. Takva je priroda rata.
   Ja vise ne zivim u Srbiji i ne poznajem ovog politicara, Sashu. Ali on razmislja glavom i ima pravo kada kaze da zabijamo glavu u pesak. Vrlo jasno i bistro kaze kako i jeste, kako jedino mozemo da se borimo protiv strahovite nepravde i velikih sila koje su nad nama.

  • Postovani, ja mislim da je Radulovic time samo hteo da skrene paznju na to da su takvi cinovi, koji su ocigledno i dokazani, doduse u jako malom broju, glavni uzrok slabije pozicije Srbije u pregovorima oko Kosova.

  • Na osnovu cega vi tvrdite da zlocina nije bilo? Sta cemo s hladnjacama punih albanskih leseva u Dunavu, a sta sa grobnicama u Batajnici. Gde ste vi Slucajni ziveli sve ove godine? To sto istina boli, ne znaci da nije istina, niti je lek da se pred njom oci zatvaraju. Puna podrska g. Radulovicu i pokretu DJB sto su spremni istini pogledati u oci.

  • @Поспани

   Океј, не бих да негирам, али упозоравам да све што долази са Википедије на хрватском, бошњачком или у овом случају на српско-хрватском језику (коју ако уопште воде Срби, онда су то махом неки НАТО-квислинзи) треба узимати са великом резервом. Није ни Википедија на српском богзна колико непристрасна, па би било паметније информације о томе прикупљати на неким другим местима или бар завирити у изворе на које се википедијаши позивају. Не знам да л’ сте свесни колико је јака антисрпска пропаганда и данас, завирите мало на сајт Ал Џазире, Слободне Европе, Дојче велеа, Н1… тих неких “регионалних” медија. Ја разумем, Србија не ваља па не ваља, лоши услови за живот, корупција од највишег до најнижег нивоа, криминал и све то треба да се критикује и осуђује, ал кад су ови ратови у питању, на сва непочинства која су починили Срби се додало још баш 10 пута више измишљотина, а у циљу да се све опише као велики удружени геноцидни план васколиког Српства против несрпског становништва у региону, док се истовремено систематски гура под тепих чињеница да су и у Хрватској и у Босни и на Космету прво почели васколики несрби да отпуштају, застрашују, протерују и убијају њихове комшије Србе.

  • Господин Радуловић спомиње “Суштинску аутономију” као један од интереса Републике Србије и притом критикује ЗСО – (што по овлашћењима која је та заједница евентуално стекла није ништа друго до обичан управни округ са хетерогеним општинама у себи), и то је оправдано, али не видим његову политику према Метохији? Који су механизми Србије да поврати своје институције у Малишеву (на пример)? Господин Радуловић је чини ми се не јасно али довољно разумљиво истакао да је предуслов било каквих политичких преговора – јасно поштовање права својине, и јавне али и приватне, и ту компромиса и преговора нема. Међутим много је лакше бранити Трепчу него се залагати за Обилић и тај огроман електро-енергетски потенцијал који ова општина има! Притом је до 1999. а мислим и до 2004. ова општина имала српску већину. Какво је његово решење за овај проблем? Или повратак Срба и имовине СПЦ и РС у нпр. Ђенерал Јанковићу? Има овде доста проблема на које нико чак и не жели да да одговор…

  • Ненаде, одговоре на ова и слична питања можете добити путем мејла, јер би одговори овде заузели велики простор. Наш мејл је office@dostajebilo.rs .

  • Pa zar se G-din Radulovic ne zalaze za transparentnu politiku. Evo prilike ?
   Ne vidim zbog cega se krijete i ne zeli te da odgovorite mladom studentu prava ovde, nego preko mail-a ?

  • У вези тзв. СЗО.. Нонсенс је да већински народ у једној држави има аутономан статус у истој тој држави.

   п.с. Зашто би Срби у јужној покрајини имали ту привилегију.. Да ли су они више Срби од оних из Војводине, Београда или Ниша рецимо?

  • Sve je to tačno. Ali ni gospodin Radulović niti program ne kažu jasno da će staviti van snage tzv Briselski sporazum. To ostavlja prostor da oni nastave da vode ovu istu kvislinšku politiku pod maskom rešenja za bolji položaj Srba na OKUPIRANOM Kosovu.

  • @Milan Novaković
   Neće valjda. Dovoljno su inteligentni i razumni da to nikako ne urade. Srbija može da deluje samo tamo gde ima prostora – zaštita ljudskih prava, autonomija za Srbe na Kosovu i zaštita imovinskih pitanja. Statusno, pitanje Kosova ne postoji. Rezolucija 1244 govori samo o privremenom suverenitetu tadašnje SRJ na Kosovu, i to suverenitetu koji je formalan, na papiru. U istoj Rezoluciji stoji da će konačan status Kosova tek biti određen i da će to rešenje morati da uvaži volju naroda Kosova. I uvažilo je, u skladu sa Rezolucijom 1244 koja je međunarodni ugovor koji su potpisale sve velike sile uključujući i Rusiju. I to je zvaničan dokument UN. Ovde se nacionalistička politika ne zasniva na tome da se Kosovo vrati u Srbiju, jer se zna da to nije moguće a pitanje je da li bi bilo dobro rešenje za ljude koji žive i u Beogradu, Nišu, Prištini, Prizrenu. Ovde se nacionalistička politika bori da se zadrži parola “Kosovo je Srbija”. Jer preko te parole ta politika opstaje. Dakle, “Kosovo je Srbija” je parola. Ništa više od toga. Ni danas ni u buduće.

  • То је јако битно рећи и политички деловати у том смислу наравно!

  • Ali ta Juga nije zelela biti zajedno sa Srbijom pod uslovima koje je postavljalo BG.
   Znaci ta Juga ne moze da te spasi, ali se mozes spasiti sam. Glasom koji das za Dosta je Bilo!

   A o tom otimanju teriterije ovoliko: ona nije oteta, ona je izgubljena dejstvima politike Srbije, kao i vojno-policjskim teskim zlocinima nad Albancima pogotovo za vreme 1999. Znaci na osnovu te *politike* Albanci vise nisu zeleli biti deo Srbije. A ove price kao Srbija se borila samo protiv terorista UCK su price za malu decu. Servirane od RTSa i ostalih Milosevicevih medija krajem 90tih. Mi koji smo ziveli u inostranstvu i koji smo mogli pratiti slobodne medije, gledali smo dnevno albanske izbeglicke kolone dugacke i po 25km. A dane pre bombarovanje gledali smo vise od pola miliona Albanaca na makedonskoj i albanskoj granici kako pokusavaju da udju da spasu zivu glavu.
   Dokaz tome nisu samo hladnjace ima ih mnogo vise. Kuce zazidane na masovnim grobnicama, tenkovi koji su prelazili danima preko poljana gde su bile masovne grobnice da im se sakrio trag. A neke se i danas odkopavaju.
   Za generala Dikovica postoje validni dokazi da je upravljao u etnickom ciscenju Albanaca sa Kosova. Tako da je prica ipak malo drugacija od one u kojoj se Srbija borila samo protiv terorista.
   Kosovo je izgubljeno zbog sulude politike Milosevica. Na isti nacin su izgubljeni i Srbi sa Krajine. Mora se polako vaditi glava iz peska i prihvatiti i svoje zlocine i nemoral svoje politike, ako zelimo da ukazujemo prstom na druge.

  • Колико глупости сам овде прочитао, неистина, лажи. Води Шиптаре кући ако их толико волиш. Прочитај само какве су они злочине починили над Србима, од 1913 па надаље. Њихове банде качака су водиле исти начин борбе као ОВК током деведесетих. Нападали су легитимну власт у покрајини. Чиновнике, жандарме, мирне људе… И када неко од власти узврати, онда они кукају “етничко чишћење, етничко чишћење”. Дреница је и тада била језгро њиховог устаничког покрета.
   Камо среће да смо их протерали у толико броју како тврдиш! Мада, ја тај план не искључујем. То је поган народ, који је далеко од било какве цивилизације. Ево сада покушавају да поцепају и Македонију.

   Одакле ти та глупост да су они вековима живели на Косову и Метохији? Сви они манастири, споменици културе доказују супротно! Ко је владао тим делом Србије у средњем веку?! Да нису можда Шиптари. Не, они су тамо дошли тек након велике Сеобе Срба. Турци су их насељавали на српске поседе, на српска имања.
   Наравно, многе Шиптаре су и комунисти насељавали након Другог светског рата.

   Највећа је грешка што тај поган од народа нисмо протерали још док смо постојали као краљевина. Тада смо могли решити шиптарско питање. Мада, ја ту могућност не искључујем ни у могућности. Неће вечно Америка доминирати. Мора се једног дана променити однос снага у свету!

   Белићу, пропао ти је покушај да будеш нови Димитрије Туцовић. То место је на твоју жалост одавно упражњено!

  • “A o tom otimanju teriterije ovoliko: ona nije oteta, ona je izgubljena dejstvima politike Srbije, kao i vojno-policjskim teskim zlocinima nad Albancima pogotovo za vreme 1999”

   O čemu ti pričaš ? Kakvi zločini nad albancima, kakve grobnice, ko kaže da su u tim grobnicama albanci, sećam se da je jedan bio iskopan a da mu našli neoštećenu LK ! Pa to čista nameštaljka. Da je neko ubijao Albance to bi činio na perfidniji način i sklanjao dokaze eventualnih zločina. S druge strane mi imamo od 2. svetskog rata proterivanje Srba i drugih ne alabanaca sa Kosova i Metohije. Više od 150.000 Srba Tito nije dozvolio da se vrate na Kosovo posle 2. svetskog rata! To danas izgleda mali ali uzmi u obzir da je natalitet u tim godinama bio veliki koliko to menja demografsku strukturu. Albanci – njihovi mafijaši su terorisali, ubijali, kalali i silovali Srbe i nelojane Albance (odane Jugoslovenskim a kasnije Slobinim vlastima). Arugmenti su ti na nivou Jelene Milić. “Za generala Dikovica postoje validni dokazi da je upravljao u etnickom ciscenju Albanaca sa Kosova.” – Ajde pokaži ih gde su ? Ja sam prvi taj koji bi osudio zločin nad civilima baš zbog toga što sebe smatram nacionalizmom.

  • Задњи пасус потписујем али и понављам да је пре почетка бомбардовања број Албанских избеглица био 40.000 а после почетка истог достигао број од 800.000

 • Evo sta kaze Leon Koen o pregovorima u vezi zastite srpske kulturne bastine na KiM.

  http://www.politika.rs/scc/clanak/341306/Srbija-je-za-EU-prazan-list-papira

  Петрит Сељими, заменик шефа косовске дипломатије, каже да питање српског православног наслеђа уопште неће бити отворено у бриселском дијалогу, јер је оно разматрано у Бечу током преговора које је, у име УН, водио Марти Ахтисари. У време када сте са Слободаном Самарџићем водили преговарачки тим Београда Србија је одбацила Ахтисаријев план. Зашто онда Сељими то тврди?

  Не само да је Србија одбацила Ахтисаријев план, него је од почетка до краја бечких преговора заступала став да је заштита српског верског и културног наслеђа на Косову и Метохији једна од надлежности коју Република Србија задржава за себе, потпуно супротно ономе што је предвиђао Ахтисари. Тако смо, рецимо, тражили да петнаестак најважнијих манастира, цркава и споменика искључиво и трајно обезбеђују међународне војне снаге заједно с нашим полицијским особљем, које би се вратило у покрајину у складу с Резолуцијом 1244 СБ УН. Поред овога, у својим амандманима смо предвидели да се за заштиту свих српских цркава, манастира и споменика на КиМ брине посебан савет, у којем би предстaвници СПЦ и Владе Србије имали „јасну већину” у односу на међународне и приштинске представнике, као што смо и у низу других тачака предложили боља решења за СПЦ од оних у Ахисаријевом плану. Сељими то врло добро зна, и управо зато лажно представља ствари.

  Како то мислите?

  Извештај нашег преговарачког тима на бечким преговорима једногласно је усвојен у Народној скупштини и потврђен посебном Резолуцијом 25. јула 2007. Колико знам, Народна скупштина после тога о овим питањима није расправљала и ти ставови о заштити српског верског и културног наслеђа на КиМ и данас су на снази. За владу у Приштини, напротив, судећи по нацрту „Националне стратегије за културно наслеђе 2015–2025” (датираном септембра 2015 и доступном на њеном сајту), српско верско и културно наслеђе на КиМ уопште не постоји. У том се жалосном тексту говори само о „косовском културном наслеђу”, као да Срба и православне вере на Косову никада није ни било.

 • Изнећу своје мишљење поводом питања КиМ уколико то неког интересује да прочита, уколико не није ни требао да чита овај текст.
  Са већином мишљења, ставова о уређењу државе, економском уређењу наше земље и другим битним питањима слажем се са Сашом Радуловоћем, чије сам излагање и лично слушао у Крагујевцу пред изборе који су то избори били ово или прошли није ни битно углавном свидела су ми се његова мишљења првенствено она оставка на место министра па рекох да вероватно има смисла слушати човека који се одрекао фотеље.
  Првенствено земља Србија и народ кој себе назива Србима треба да постави себи заједнички циљ у погледу свог даљег опстанака, а понајвише на циљеве и интересе који су усмерени на КиМ, да ли ми уопште желимо да задржимо КиМ и да га сматрамо саставним делом Србије или НЕ. Уколико би тај одговор био потврдан треба нам јасна стратегија како КиМ вратити под окриље Србије, наравно мирним постепеним и наравно што безболнијим путем. Да би смо то остварили и да би смо желели КиМ поново у Србији, на КиМ требало би ваљда да живе Срби. Е па то сада није случај. Како би смо сачували земљу треба спровести једну врло важну радикалну меру за коју само ми Срби кажемо да није нормална иако је спроводи већина земаља на свету како би сачувала своју земљу и свој народ иако је националистичка ( мислим да НАЦИОНАЛИЗАМ НИЈЕ НИШТА ЛОШЕ ваљда то значи волети свој народ а не УБИЈАТИ ДРУГИ како ми то схватамо у великој мери ), дакле раселити сав албански народ који живи на територији изнав КиМ, а у Србији, и претендује да нам одузме не само КиМ већ и остале њима слатке делове наше земље, раселити га мирним путем на КиМ у земљу коју су сами направили и мисле да је независна од осталих великих сила, па кад су хтели државу нек сад живе у њој а не у Србији, пошто видим да их у Нишу има све више и у околини тј јужним деловима Србије. Како га раселити па све већим насељавањем тих истих делова земље Србима који тамо могу да опстану једино ако имају нормалне услове за живот, а то су радна места која не могу бити измишљена већ створена јаком привредом која треба да се усмери на тај део Србије и наравно не запошљавати Албанце већ их испратити у такозвано њихово Косово. А у међувремену урадити све како би се заштитили наши интереси на КиМ. Како па за почетак свемогућом заштитом становништва и наравно његовим јединством, а не тиме што дајемо Косовски додатак човеку кој се води на КиМ а живи у Врањчкој Бањи тамо продао земљу у бањи направио хотел и прима две плате и боли га уво за КиМ него ,,да се зна неки ред,, паорски речено, а све то за сам почетак овим Сашиним решењем које временом треба само све више и више надограђивати и тражити све веће права за Србе на КиМ. Е кад би се завршио процес пресељавања на КиМ албанаца из Србије спровести постепени повратак Срба на КиМ, Срба који су са КиМ избегли услед разних догађаја нама знаних. За то су наравно потребни исти услови који су потребни и да се преселе албанци на Косово. Радна места заштита слободног живота и да не набрајам чега све већ. И све то треба упаковати у један разрађени процес који вероватно не би трајао мање од 100 година али и албанци нама нису узели КиМ за два дана. Укратко то би биле неке грубе црте, дакле ОГРОМНЕ КОЛИЧИНЕ НОВЦА, ЈАКА ПРИВРЕДА, И ЖЕЉА ДА СЕ ОСТВАРИ ЗАЈЕДНИЧКИ ЦИЉ ако свега тога нема шта нас спречава и зашто се бусамо да је Косово наше када већ није. Која је разлига да ли га ми признали или не.

  • A joj…..
   Ti ces mirnim putem da raselis Albance sa Kosova? Za zemlje gde oduvek zive? A oni ce da slegnu ramenima i njih 90% stanovnistva da podju mirnim putem u neku zemlju koju ce negde naci, koju ce da zovu svojim Kosovom. Takve zemlje gde oces, nalazi se iza svakog ugla? Pa ces da naselis Srbe na Kosovo? A ti odlazis prvi, zar ne? I nece biti krvi do koljena? A Albancima u Srbiji neces dati posao jer su Albanci?
   I sve ce ici glatko, NATO na Kosovu nece prstom da mrdne, Medjunarodna zajednica ce da ponovo gleda kolone Albanaca kao i 1999. ali ovaj puta nece nista da preduzima, jer ti je ideja toliko jedinstvena. A ako neko uzme pusku u ruke i kaze necu da odem iz svoje kuce, ti ces takodje da uzmes pusku u ruke i otici na Kosovo da ga oteras?
   I to sve zato jer je Nacionalizam divna stvar? I Hitler je to mislio. I Pavelic mislio isto. I Milosevic mislio. Dok je *ocistio* Hrvate sa Krajine. Muslimane sa dela Bosne. Zapelo je dok je *cistio* Kosovo od Albanaca. Kako se zavrsilo po Srbe i Srbiju?
   Jesi li ti zaista clan Dosta je Bilo? Ili ipak Radikala?

  • Не живе Албанци ”одувек” на Косову, као доказано племе досељеника које је асимилирало део илирских племена.
   Јадан си ти када си у истом реду споменуо Хитлера, Павелића и Милошевића. Који аутошовинизам. Нико није плански ”чистио” Хрвате из Крајине, већ су Хрвати, плански уз помоћ плаћеника и запада, очистили Србе из Хрватске (где су за разлику од Албанаца на Косову, били преко 500година). У Босни се редовно заборавља да су ратовале 3 стране, видим и ти то ”заборављаш”. Не би било лоше да прочиташ образложење пресуде Шешељу у Хагу јер ће ти се отворити твоје лдпдснво очи.
   Ја нисам члан СРС а јесам ДЈБ и као такав те молим да престанеш да шириш своје статовове пропале неолибералне политике од које се просечном грађанину ове земље – повраћа.

  • Господине Белићу, просто не могу да поверујем да толико уважавате Шиптаре, и да сте подлегли њиховој пропаганди. На основу чега тврдите да они на Косову живе вековима?! То можда тврде њихови псеудоизвори. Њихове тврдње може оспорити сваки озбиљнији историчар. Свако онај ко се држи чињеница. Одакле они силни манастири на Косову, споменици културе?! Ко је то градио? Да ли су то градили српски или албански владари? Албанци су дошли на простор Косова и Метохије тек крајем 17. века. Турци су их насељавали на српска имања. Многе српске породице су тада протеране са Косова.

   Краљевина Србија је ослободила Косово 1913. године. Шта мислите како су реаговали Шиптари?! Починили су бројна зверства над српским живљем, дигли су побуну против наше легитимне власти. Њихови качаци су били по целој територији Косова и Метохије. Водили су врло сличан начин борбе као ОВК. Може се рећи да су имали исте циљеве. Пазите коинциденцију, Дреница је тада била језгро тог њиховог устаничког одметничког покрета. То је била и 1998. ОВК је тамо имао изузетно јако упориште.

   Ви овде говорите само о последицама, а не говорите о узроцима. Да сте мало више објективнији, да читате непристрасне изворе, схватили би сте да је главни узрочник тога великоалбански сепаратизам који постоји од оснивања Призренске лиге, 1878. године. Па све до оснивања Косовског комитета и на крају оснивања ОВК 1996. године.

   План о расељавању Шиптара је направио српски историчар Васо Чубриловић. Влада Краљевине Југославије је 1937. потписала споразум са Турском. Штета што тај план није остварен. Шиптарско питање је требало решавати одмах након ослобођења Косова. И дан данас се питам зашто је краљевска власт чекала толико дуго…. Зар су заиста били наивни, зар су заиста мислили да ће Шиптаре интегрисати, и од њих направити лојалне грађане…

 • Нећемо сада о власти из 1999. Против те власти је био цео свет и она није могла победити никако. Слично се десило и 1914. И тада је власт у Србији била уцењена од стране јаче земље. Или да испуните услове или иде рат. Нажалост прихватањем тих услова у оба наврата Србија би изгубила независност на својој територији, у овом случају на Косову и Метохији. Што се тиче данашње ситуације на КиМ треба тражити од међународне заједнице да врати КФОР у српске енклаве како би се одбранило српско становништво од нерасформираних формација “овк” које су под контролом Приштине. Такође треба спречити сваки покушај фалсификовања историје. Они покушавају да свету прикажу да су српске цркве и манастири уствари њихови и да су их или изградили албанци или Срби на темељима албанских цркава. Да ствар буде гора американци и цео запад у свету заступају те њихове приче, ап ме неби чудило да нам деца за 50-100 година уче како смо окупирали Косово и вршили терор над староседеоцима албанцима. Ти манастири и цркве су нешто највредније што Србија има.

  • Dragi Laki, možemo mi tražiti šta god hoćemo, ako nemamo jake argumente, niko to neće prihvatiti. Tražiti da se vrati KFOR niko neće prihvatiti. Odgovor zapada je, uz faktičnu podršku Rusije je : gradimo kosovsku policiju i sudstvo, uđite u te institucije i pomozite da se uspostavi vladavina prava.
   Stvari koje možemo zahtevati, a na šta niko nema odgovor, je ono što stoji u tekstu. Imovina, autonomija, ekonomija.

  • Te stvari su u redu ali ne kao trajno rešenje za Kosovo i Metohiju nego kao stvaranje uslova da Srbi ,srpska imovina i. manastiri uopšte opstanu tamo.
   Napomenuo bih nešto.Posle Drugog svetskog rata komunisti su otimali ljudima imovinu.To je bilo 1945.godine.Ljudi su ćutali ,otimači likovali – i jedni i drugi su znali da je to realnost na terenu (kako sada to nazivaju ). Nije prošlo ni 100 godina a imovina se vraća.Vraća se jer neko nikada nije pristao da prihvati zakon sile i čekao je svojih pet minuta.Šta je 100 godina za Balkan? Ništa.r
   Mi moramo da imamo dobar sistem,pravedno društvo ,da se pomiromo da u ovom trenutku nismo u stanju da povratimo deo svoje teritorije,da,stvaramo prijatelje i saveznike,da im budemo potrebni sutra.Da stvaramo klimu koja će nam kad tad omogućiti da vratimo svoje.
   To što je radio Tadić da bi ostao na vlasti i što su uradili ovi da bi na vlast došli ne daje nikom za pravo da takvu praksu nastavi i da malo po malo predaje našu teritoriju.Na kraju krajeva,oni su uništavali i privredu pa hoćemo li mi da je dokusurimo ?
   Priznanje je potrebno.Da nije ne bi ga tražili (da li javno ili tajno sve jedno)
   Sve može – samo bez priznanja.
   Ako mi nešto ne možemo ne oduzimajmo pravo unucima da oni pokušaju.
   Iskreno – tema Kosova se već dugo zloupotrebljava za odvlačenje pažnje gradjanima od problema sa kojima se susreću i neodgovornih vlasti pa razumem DJB što je u fokus stavilo neke druge teme (i stvarno,ako ne rešimo te probleme ode Srbija na doboš a ne samo Kosovo) .
   Ipak ,jedno jasno NE priznavanju Kosova kao nezavisne države bi otklonilo podozrenje kod ljudi (ako niko ne traži to priznanje onda ne vidim problem da se takav stav javno iznese).

 • Много већи проблем по мени представља чињеница што се сепаратизам на Космету правда наводним или стварним злочинима, као и демографском ситуацијом. Што се на Космет гледа као на “преседан” у међународним правним односима и што се такви преседани могу успостављати у још пуно ситуација и прилика не само у свету, већ и код нас у Србији. Рашка област, Новопазарски санџак (санџак намерно малим јер не може бити топоним, означава округ или регију или “барјак”…) испуњава одређене услове да постане нови “преседан”, заснован на етничким, верским и културним разлозима. И ту је како кажу и наводе, постојала политичка полицијска тортура током 90-тих (заснована на истрази илегалног оружја, једног човека је како наводе у Војвођанској “Аутономији” полиција “кастрирала” и мучила. О Војвођанској аутономији не бих да се изјашњавам посебно, само бих нагласио да једна аутономашка струја свој став заснива на чињеници да је Војводина била конститутивни део СФРЈ као и да јој се мора вратити право на “самоопредељење”, до отцепљења. То би ваљда значио референдум о сецесији и директном одласку у ЕУ пре Србије. Бугарска странка (члан европског парламента) Атака, помиње и покретање питања повратка “западних покрајина Бугарске”, мисли се на Цариброд и Босилеград, а Румунија захтева пуна верска, просветна и национална права за влашку заједницу, као и формирање “румунске цркве” у источним крајевима Србије (отприлике од десне обале Велике Мораве) и наглашава да ће то бити услов Румуније за давање сагласности за приступање ЕУ… О питању Бујановца, Прешева и Медвеђе нећу овом приликом, само за све оне који мисле да ће “брзо решавање” питања Космета омогућити више слободе у деловању, као и да се на такав начин могу сачувати интереси, грдно се вара! Сваки преседан и “пречица” која буде начињена на Космету, горко ће нам се свима обити о главу… Све што не будемо на мосту платили, на ћуприји ћемо троструко…

 • Veoma uvažavam ideje i autoritet (lični, SR) pokreta Dosta je bilo. Mislim da je osnovna nesreća ovoga društva u mehanizmu vladanja (=otimanja), nepostojanju pravne države i pogrešnoj ekonomskoj politici. Po mom mišljenju, Pokret je tu najjasniji i najjači. Međutim, imamo i čisto političke teme – levo/desno, EU/Rusija, nacionalno/građansko, itd, koje Pokret gotovo ne pokreće, ili se nejasno opreduljuje. Je li to smišljeno da se ne biste zamerili ni jednima ni drugima? Da bi i jedni i drugi ostali potencijalni glasači?
  Mada se slažem da sve proizilazi iz ekonomije, ovo kako se određujete prema KiM, meni miriše na stavove helsinških komiteta, žena u crnom i muškaraca u helankama.

  Kažete:
  “Током ратова 90-тих, наша држава се на КиМ није понашала као држава. То што је ОВК чинио злочине над Србима на КиМ није оправдање да држава Србија прикрива и штити убиства и злочине над албанским цивилним становништвом и да разне службе шаљу криминалце да пљачкају и застрашују.”..i dalje…”Таквим понашањем држава Србија је дала изговор свима који имају интересе супротне интересима Србије да укину надлежност државе Србије над територијом Косова и Метохије. ”

  Ali o ključnom se ne opredeljujete: Je li “izgovor” bio opravdan da se jedna suverena zemlja bombarduje 80 dana? Da nije bilo tog “izgovora” koga je, npr. Milošević priredio, jeste li sigurni, da se ne bi našao nijedan drugi? Je li veći zločin NATO ili Vojske Srbije ili UCK? Šta je uzrok ovoga rata?

  Ili možda kada biste jasno odgovorili na ova pitanja, ne biste mogli da računate na podršku, npr. ovog i onog ambasadora, sponzora ili nekog dela biračkog tela…

  • Naš pokret je orjentisan ka budućnosti ne prošlosti. Pitanja koja spominjete treba da postavite onima koji su u to vreme bili na vlasti.

  • Pa, upravo se o tome radi. Vi biste i mogli dobiti moj (nečiji) glas pre svega zato što se na vlasti niste nalazili, jer ste čisti i to vam i želim da ostanete. Ali ako se o ovome ne možete/želite odrediti kao opozicija, kako ćete se odredili kao vlast? Mislite da su takvi problemi stvar prošlosti? Sumnjam, u poslednjih godinu dana bar dvaput je konflikt/rat/prošlost mogao lagano postati sadašnjost (npr. Makedonija, i npr. Republika Srpska, Srebrenica)…

 • Dugo sam čekao ovakav tekst. Hteo sam da čujem mišljenja gos. Radulovića o stavovima van ekonomije. Dodao bih samo kao još jedno od rešenja: vraćanje prognanih Srba na KIM.
  …i molim vas bez onog ”nealbanci”!! Naježim se svaki put kad čujem tu reč.

 • I sa i bez Kosova smo u velikim problemima. Ne samo mi vec i susjedne zemlje, cijeli Balkan. Zavaravaju se mnogi da su nebeski, da su dobili sve sto su htjeli, da sada krece mir i blagostanje. Ljudi moji bez rada i proizvodnje nema opstanka. Sve balkanske zemlje su prezaduzene, njihove vlade vode losu politiku, i sta nas ocekuje niko ne zna. Evo u Srbiji koliko polja je neobradjeno, tako i u Hrvatskoj, Makedoniji, Kosovu. Niko vise neće da radi poljoprivredu, a ona je kljuc svega. Ne moze da se sjedi i drzi politika i govor. Trebamo da sve zaboravimo i radimo zajedno, da se izvucemo iz ovo pakla. Voli svako svoju zemlju, voli je ti u srcu, ali vreme je doslo da se ona je brani patriotizmom, i nacionalizmom. Vec mudrom glavom, radom, ekonomijom.

 • Potpuno se slazem sa -presednikom .Sasa Radulovicem da dialog se vodi na bazi interesa (ekonomski I kulturne bastine-ljudska prava) sve drugo vodi nas na propast koj vec smo probali 25 god.

 • Sve razumem i uglavnom se slazem, ali niste predstavili kako biste se izborili za tih pet zahteva? Naravno, svi ce ih razumeti, ali zbog cega bi ih prihvatili? Da li biste mozda ispunjenje tih zahteva “platili” zvanicnim priznavanjem Kosova?

 • Sa svime se slažem, osima sa ocenom uloge Rusa i paralelom Krim-Kosovo.

  Ukrajini vidi Ruse na sličan način kao što Hrvatska vidi Srbe- kao gamad. Jeste, Rusija je priznala te države ali taj dil je podrazumevao i mnoge druge stvari – kao recimo da se ne otvara sezona lova na građane ruske nacionalnosti kad god bi neko da isprazni sačmaricu itd.

  Putin je tu iskoristio primer Kosova sasvim korektno i u skladu s interesima Rusije. Da Ukrajinci u svojim sranjima nisu febelo tražili i prešli sve crvene linije ( uz solidnu pomoć CIA-e itd), otvaranja Krima ne bi bilo.

  Što se pljačke na Kosovou tiče, ti je već sve pokradeno, a sad rezultati te krađe polako dolaze na naplatu nalogodavcima.

  Možda zbog toga BAŠ SAD nije vreme za kapitulaciju. Srbiji je dosta da samo malo počne da komplikuje oko izbeglica itd pa da ovima napravi glavobolje daleko veće od celokupne vrednosti Kosova itd.

  Tržišna vrednost tog terena nije više u rudnim bogatstvima itd nego u kontroli poluga oko septičke cevi- koga na zapadu će za zapljusne koliko govana.

 • Veoma mi je žao što sam tek danas “natrčao” na ovaj tekst. Gospodin Radulović je imao moj siguran glas. Sa žaljenjem moram da kažem da sam upravo promenuo mišljenje, i da ću glas dati nekoj drugoj opciji (naravno ne vladajućoj).
  Ovakav pristup prema KiM za mene je neprihvatljiv.
  Još samo da dodam da nisam sa KiM, nikada tamo nisam živeo niti niko od mojih, ali mislim da se ničege ne trebamo tako lako odreći, pa čak i ako je to krivica političara iz 90ih.
  Po toj logici šta god da ne funkcioniše trebamo pitati političare iz 90ih do ovih danas ? Zar smo mi jedina zemlja koja se tako lako treba odreći dela svoe teritorije ? Ako je tako, i ako i sami kažete da to “gura” zapad na čelu sa USA, zašto onda da ulazimu u tu EU ako na nas te zemlje gledaju kao na državu/građane trećeg reda ?
  Puno pozdrava, i sve najbolje.

 • Procitah tekst i vidim normalno razmisljanje. Ima jos sta da se doda i doradi ali polako. Onda citam komentare i ne mogu da verujem da ima jos ljudi koji ne mogu da dodju k sebi.
  Pitanje je ko od vas gospodo zeli da zivvi na KiM kad tamo ne zele da se vrate ni oni sto su ziveli?
  Lepo rece cika Paja sveti nas patrijarh: ” Cije su ovce, toga je i livada”.
  Niti mi imamo cime da ratujemo za tu zemlju niti hoce narod vise da gine a iskreno i ne vredi ta zemlja ni jedne jedine glave vise.
  Da smo mi pametni kao sto nismo pa da pokupimo nas narod sto je ostao, ako zeli naravno, pa u Srbiju a albance nazad na KiM pa granicu hermeticki zatvotiti.
  Sta se tu silujemo kad ne mozemo ziveti zajedno. Puko brak i gotovo. Zemlja ko zemlja.
  A gospodo sto se pre pomirimo sa onim hladnjacama to ce nasoj deci biti mirnika savest.
  G. Radulovicu imate moj glas samo ako nam obecate da cete nam skinuti taj jaram sa vrata.

 • Procitah tekst i vidim normalno razmisljanje. Ima jos sta da se doda i doradi ali polako. Onda citam komentare i ne mogu da verujem da ima jos ljudi koji ne mogu da dodju k sebi.
  Pitanje je ko od vas gospodo zeli da zivvi na KiM kad tamo ne zele da se vrate ni oni sto su ziveli?
  Lepo rece cika Paja sveti nas patrijarh: ” Cije su ovce, toga je i livada”.
  Niti mi imamo cime da ratujemo za tu zemlju niti hoce narod vise da gine a iskreno i ne vredi ta zemlja ni jedne jedine glave vise.
  Da smo mi pametni kao sto nismo pa da pokupimo nas narod sto je ostao, ako zeli naravno, pa u Srbiju a albance nazad na KiM pa granicu hermeticki zatvotiti.
  Sta se tu silujemo kad ne mozemo ziveti zajedno. Puko brak i gotovo. Zemlja ko zemlja.
  A gospodo sto se pre pomirimo sa onim hladnjacama to ce nasoj deci biti mirnija savest.
  G. Radulovicu imate moj glas samo ako nam obecate da cete nam skinuti taj jaram sa vrata.

 • Ako su vec potpisali sporazume, zasto salju struju, naftu, hranu i ostale potrepstine u iznosu od nekoliko milijardi eura godisnje??
  Moguce je odseliti sve Srbe sa Kosova, postavi se nova granica, ali ujedno se ukine slanje elektricne energije, hrane, vode i svega toga sto politicari imaju podebele dzakove za to.
  Za vreme Tita je odredjena granica i kako ce biti i tako ce i ostati(bez KiM normalno i Vojvodine).
  Kada se vratimo par godina u nazad, fale politicari jos neki koji su umocili rukom od drzavnu kasu: Labus, Kostunica ima jos takvih politicara, a njih nema vise nigde.
  Posaljes Srbe nazad u Srbiju i ukine se svako sledovanje sa el.energijom, hranom, vodom, neka se sami snalaze, vec ionako je sav dole kartel po KiM-u.

 • Nedostaje samo jedna recenica: nju je izgovorio nedavno Borko Stefanovic. Potreban je konsenzus pozicije i opozicije po pitanju KiM, a taj konsenzus je moguce postici samo na nepriznavanju Kosova kao suverene drzave. Tacno je da danas niko od nas (barem javno) ne trazi de jure priznavanje nezavisnosti Kosova, ali svi znamo i da ce to doci na dnevni red. Da to pitanje od prvorazrednog znacaja za nacionalni interes ne bi bio predmet kampanje, potrebno je da svi politicki subjekti prihvate predlog gospodina Stefanovica, a to je, ponavljam, nepriznavanje nezavisnosti Kosova de jure.

 • Cinjenica je dan nam trenutno stanje u odnosu sila ne ide na ruku. (Kao sto videsmo iz prethodnih ratova).
  Slaba ekonomija, nam jos dodatno vezuje ruke i cini nas neprivlacnim. Ako zamislimo da ekonomski ojacamo (kad DJB pobedi) i Srbi i Albanci sa KiM ce zeleti da dodju u Srbiju i rade, ili ce bar severni deo KiM moci biti podpomognut od strane Srbije i bar malo bolje ziveti od ostatka. Za sve ovo je potrebno vreme, a bar u tom vremenu KiM nece postati drzava a ko zna u buducnosti ce se odnos snaga mozda promeniti u nasu korist. (Albanci su radili 100 godina na nezavisnosti).

 • Vidim da je najvise price o KiM. Takodje mislim da je za razliku od ostalog dela programa, ovaj deo malo “skakljiv”. Mislim, da mozda imam, bar za dlaku, vise prava da pricam na ovu temu, jer zivim na Kosovu svih ovih godina i mogu reci sledece: trenutno postoje dve realnosti. Jedna je da Srbija nema suverenitet nad KiM, a druga da “Republika Kosovo” nema suverenitet nad oblascu Gornjeg Ibra ili kako vole da tu oblast zovu, severnog Kosova( iako ta oblast je Kosovo, koliko je Zemun Sumadija). Te dve realnosti se mogu promeniti, bez obzira na integraciju koja je pocela i traje( jer su to isti ljudi sa barikada), jedino ratom, a to nece niko dozvoliti. Neminovnost je da ce se Kosovo kad tad ujediniti sa Albanijom. Tu ideju promovise “Samoopredeljenje”, koje je sve jace i sa sve jacom podrskom. Takodje imaju podrsku i Vilijama Vokera, clana americkog establismenta, koji se nije menjao od kraja 80-ih. Kada dodje do tog ujedinjenja, Kosovo gubi Sever, tako da se moze pricati o autonomiji juzno od Ibra, dok ce ibarska dolina kad tad ponovo i administrativno biti deo Srbije, a toga su svesni i Albanci. Tesko je upraljati homogenom teritorijom, koja ima zaledjinu. Takav je slucaj i sa Republikom Srpskom. Svidjalo se to nekome ili ne… Na balkanu su ostala dva neresena nacionalna pitanja, srpsko i albansko, koje je moglo da se resi pre sto godina. Dok se ta dva pitanja ne rese, nema mira. A resenje podrazumeva kompromise sa obe strane. Svako dobro!

 • Pratim pokret od samog osnivanja, Dušana Pavlovića čitam odavno. Imam nekoliko pitanja. Prvo, ko su ljudi u pokretu koji se bave obrazovanjem, znam da Pavlović piše na tu temu, ali bih da pročitam i još neke ljude kako bih stekao sliku o tom sektoru. Saša j eučestvovao ma onoj konferenciji o obrazovanju, a medju učesnicima su bili oni koji su uništili obrazovni sistem ove zemlje. Postoji li neko u pokretu kome je moguće pisati na tu temu, neki sastanak gde je moguće postaviti pitanje, predložiti stvari, i slično (ovo pitam nevezano za izbore).

  Ono što je vezano za izbore. Prvo, imate li kandidate sa KiM za poslanika? Imate li ljude koji žive u pokrajini, a dele vaše vidjenje problema. Vi taj problem posmatrate realno, ali previdjate neke stvari, bavite se činjenicama a ne načinom kojim je do tih činjenica došlo, a za pravo i pravni sistem je to suštinska stvar. Brutalni višedecenijski secesionizam, totalitarni Brozov režim i agresija NATOa su ključne stvari, pominjete Rezoluciju 1244, da li ćete insistirati na njegovom sprovodjenju. Podržavam dosta ideja pokreta, ali me zanima stav po pitanju KiM, srpskog žandara ubiju šumokradice u Kuršumliji, i umesto da naša država kaže NATO agendi “Nadjite krivca ili cemo mi doci da ga nadjemo”, svi zaboravili na slučaj za 10 dana, jedan čovek manje više, nebitno!!! Pitanje je jako osetljivo, mislim da bi neko od čelnika pokreta trebalo da ode u Mitrovicu pre 24og i da se obrati ljudima. Vi ste posteni ljudi, ono sto gradite je veliko i iskreno, i uspecete siguran sam…ali ovo je rak rana društva isto kao ekonomija, ne bi trebalo posmatrati ga kao sporedno, a vi to radite. Znaci, nije pitanje hocete li priznati KiM, vec hocete li rasformirati preostale institucije ove države na KiM.

  Drugo, modeli finansiranja kulture su nejasni. Nacionalne kulturne institucije su se pretvorile u konglomerate, kako planirate da to postavite na zdrave noge.

  Za sada toliko!

  • Ako stvarno zelite moj glas, onda odgovorite na pitanja dok ne budem glasao 24. aprila oko 16.00 casova!
   – S obzirom na to je nezavisnost KIM moguca na dva nacina, novom rezolucijom SB ili samim priznavanjem od strane Srbije, a zelim da verujem da za ovu drugu opciju niste, kako je moguce saradjivati i jacati veze sa zvanicnom Pristinom ako im kazete da oni za vas ne postoje?
   – Kakav je stav pokreta po pitanju politickog uredjenja zemlje? Da li je monarhija uopste opcija?

 • Gospodine Radulovice, da li planirate da vratite redovno odsluzenje vojnog roka? Jer biti neutralan u danasnje vreme, posto Vasa stranka to i planira, zahteva bar spremnu vojsku, jer nam je tehnika veoma zaostala. Hvala.

 • Kada neko planira i izvodi nekakvu akciju protiv nas prvo sto moramo da uradimo je da dobro izanaliziramo uzroke, taktiku i krajnje ciljeve. Ono sto je najcesca pojava kod nas da reagujemo bas onako kako planer akcije ocekuje od nas jer nasa iracionalna reakcija mu je neophodna i doprinosi njegovom uspehu. Pocnimo da sopstvenom zivotu prilazimo racionalno i pragmaticno jer to je dve trecine uspeha. Ucimo od Radulovica, on ima upravo takav pristup.

 • Slažem se sa većinom programa koji zastupa DJB, osim ovog dela. Šta vam znači “Saradnja sa Kosovom”? Priznaćete Kosovo zbog “realnosti na terenu” ? To što je Kosovo sve manje Srbija a sve više država je zasluga upravo partokratije koja ne želi da rešava probleme nego samo čeka instrukcije spoljnog mentora zarad materijalne koristi koje će iskoristiti za jačanje svoje partokratsko-parazitske stranke. “Realnost na terenu” je upravo mantra partokratije, pogotovo bivšeg režima, koja služi kao opravdanje njihovom neradu i bezvoljnosti da bilo šta reše. Realnost na terenu nije gotova stvar, ona je promenljiva i zavisi od toga koliko ćemo se potruditi da je promenimo. Ako imamo u vidu da je Kosovo deo Srbije onda se tako i moramo ponašati i na terenu a ne samo demagoški, dakle naš interes kao države na Kosovu bi trebao biti:
  – Ne ukidati “paralelne institucije”, nego jačati sadašnje institucije Srbije i obnoviti ukinute
  – Zalagati se za sprečavanje daljeg otimanja imovine Srbije, te obnova otetih i uspostavljanje novih
  – Zalagati se za povratak srpskih oružanih snaga na Kosovu (tamo gde su Srbi većina) jer to imamo pravo po R1244
  – Ukloniti granicu između Srbije i KiM na celoj liniji (na taj način omogućiti slobodu kretanja građanima na celoj teritoriji Srbije)

  Ovo pitanje će vam se sve više postavljati, ako vam politika bude mantra “realnost na terenu” koju najviše zastupa LDP npr. onda na sledećim izborima možete i očekivati rezultate kakve oni imaju. Pokažite da niste isti ni kao DOS ni kao SRS ni kao SNS, nego da zaista poštujete Ustav i da zaista želite rešavati probleme. Niko naravno više nije za rat, nasilje i mržnju, ali ne možemo ni samo nemo posmatrati dok nam otimaju svaki oblik državnosti na Kosovu.

 • Opet se potpuno slayem sa Vama i yato glasam za Vas, opet je jedino Djindjic pokusavao to o cemu Vi govorite, gde bi sad bili da je to vec reseno. Evo nas opet nazad, nazad….Tuzno mi je sve ovo sto se desava na Kosovu, ali ako se ne osvestimo i ne ostavimo demagogije i prazne price umesto konkretnih resenja bice jos gore iako izgleda da ne moze gore. “Paatriote” i “Eksperti” su nas definitivno sredili, da li ima nade za razum na ovim prostorima zaista ne znam.

 • Slazem se s brojnim razmisljanjima gosp. Radulovica. Medjutim, pitanje juzne pokrajine probudilo mi je sumnju u ispravnost tog misljenja. Naime, navodite srpske zlocine – u redu, bilo ih je. U poredjenju sa siptarskim to su promili, gospodine Radulovic. Inace, ja sam bas iz Peci, Metohije. Ima li tamo Srba? Hocete da kazete da smo svojevoljno otisli? Nema drzave koja ne brani svoju teritoriju, sem nase. Sem toga, uopste nije parola da je to srce nase zemlje. Po toj logici Pariz nije Francuske, Moskva Rusije, Vatikan katolika. Bazirate svoju politiku na ekonomiji, u redu je to. Medjutim, opstanak oblasti u sklopu nase zemlje je preduslov buducnosti iste. Mislite li da se nece pojaviti novo neko Kosovo. Istoricar sam, ne zivite u iluziji. Pokrajina treba imati stepen autonomije ekvivalentan evropskim standardima, ni manje ni vise. Trebamo imati plan za 50 godina da resimo ovo pitanje. Diplomatskim ili drugim sredstvima. To je srpska zemlja. Svaka trgovina njom je izdaja.