Политика Преносимо

Опозиција захтева фер изборе

Јасмина Николић: “Прво окупљање и дијалог о фер изборима са конкретним закључцима. Следећи састанак код нас, у “Доста је било”, на тему слободе медија.”

Представници девет опозиционих партија данас одржали састанак и изнели захтев да се састану са представницима СНС. Заједничка комисија забележиће све неправилности

ИЗБОРИ у Србији, када год да буду, морају бити поштени, а слобода кандидовања и право на народну вољу не сме да се крши!

Ово је суштинска порука, коју су са данашњег састанка послали представници девет опозиционих партија – ДС, ДСС, ЗЗС, Двери, “Доста је било”, “Покрет за преокрет”, Нова странке, СДА и ЛСВ. Они су усвојили заједничке закључке у којима траже хитан састанак са представницима СНС, спречавање злоупотребе државних институција са циљем наметања изборне воље и слободу медија. Партије ће оформити радну комисију која ће пратити све неправилности, а отвориће и посебне телефонске линије на којима ће грађани моћи да пријављују нерегуларности.

Овај заједнички наступ опозиције, како су објаснили, не значи и политичку коалицију, иако ће неке од партија бити на заједничким листама.

Домаћин првог скупа, Јанко Веселиновић из “Преокрета”, поручио је да ће позив за састанак са СНС бити послат данас:

– Очекујемо одговор у року у седам дана. Да буде бржи од трајања смењивања министра Гашића.


НИСУ ДОШЛИ ТАДИЋ И ЧЕДА
Позиву за састанак опозиције није се одазвала Тадићева СДС и ЛДП Чедомира Јовановића. Веселиновић је поручио да се “ове две партије вероватно нису препознале, јер је наглашено да треба да дођу опозиционе странке”. Борислав Стефановић који је, кад су позивнице слате и даље био у ДС, није позван, али је речено да је добродошао на наредне договоре.


Представница ДС Гордана Чомић је рекла да су локални и покрајински избори врло важни и да су се демократе увек залагале за то да глас на изборима нико не сме да украде:

Председница ДСС Санда Рашковић Ивић рекла је да је “јасно да се сада гласови купују за хиљаду или две динара или за БУШ пакете – брашно, уље и шећер”.

Први човек Нове Зоран Живковић је истакао да је крајња мера, ако поштених избора не буде, позивање народа на улице.

Опозиција ће се састајати једном месечно, а домаћин наредног састанка на тему слободе медија биће “Доста је било”.

ДОСОВСКА ВРЕМЕНА

Кад су учесници састанка стали једни поред других, Бошка Обрадовића из Двери та слика је подсетила на ранија окупљања опозиције, па се нашалио: “Као у стара досовска времена”.

“Вечерње Новости” од 16.12.2015. године

Аутор: С.С. Ровчанин

Ознаке

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар