Politika Prenosimo

Opozicija zahteva fer izbore

Jasmina Nikolić:“Prvo okupljanje i dijalog o fer izborima sa konkretnim zaključcima. Sledeći sastanak kod nas, u “Dosta je bilo”, na temu slobode medija.”

Predstavnici devet opozicionih partija danas održali sastanak i izneli zahtev da se sastanu sa predstavnicima SNS. Zajednička komisija zabeležiće sve nepravilnosti

IZBORI u Srbiji, kada god da budu, moraju biti pošteni, a sloboda kandidovanja i pravo na narodnu volju ne sme da se krši!

Ovo je suštinska poruka, koju su sa današnjeg sastanka poslali predstavnici devet opozicionih partija – DS, DSS, ZZS, Dveri, “Dosta je bilo”, “Pokret za preokret”, Nova stranke, SDA i LSV. Oni su usvojili zajedničke zaključke u kojima traže hitan sastanak sa predstavnicima SNS, sprečavanje zloupotrebe državnih institucija sa ciljem nametanja izborne volje i slobodu medija. Partije će oformiti radnu komisiju koja će pratiti sve nepravilnosti, a otvoriće i posebne telefonske linije na kojima će građani moći da prijavljuju neregularnosti.

Ovaj zajednički nastup opozicije, kako su objasnili, ne znači i političku koaliciju, iako će neke od partija biti na zajedničkim listama.

Domaćin prvog skupa, Janko Veselinović iz “Preokreta”, poručio je da će poziv za sastanak sa SNS biti poslat danas:

– Očekujemo odgovor u roku u sedam dana. Da bude brži od trajanja smenjivanja ministra Gašića.


NISU DOŠLI TADIĆ I ČEDA
Pozivu za sastanak opozicije nije se odazvala Tadićeva SDS i LDP Čedomira Jovanovića. Veselinović je poručio da se “ove dve partije verovatno nisu prepoznale, jer je naglašeno da treba da dođu opozicione stranke”. Borislav Stefanović koji je, kad su pozivnice slate i dalje bio u DS, nije pozvan, ali je rečeno da je dobrodošao na naredne dogovore.


Predstavnica DS Gordana Čomić je rekla da su lokalni i pokrajinski izbori vrlo važni i da su se demokrate uvek zalagale za to da glas na izborima niko ne sme da ukrade:

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić rekla je da je “jasno da se sada glasovi kupuju za hiljadu ili dve dinara ili za BUŠ pakete – brašno, ulje i šećer”.

Prvi čovek Nove Zoran Živković je istakao da je krajnja mera, ako poštenih izbora ne bude, pozivanje naroda na ulice.

Opozicija će se sastajati jednom mesečno, a domaćin narednog sastanka na temu slobode medija biće “Dosta je bilo”.

DOSOVSKA VREMENA

Kad su učesnici sastanka stali jedni pored drugih, Boška Obradovića iz Dveri ta slika je podsetila na ranija okupljanja opozicije, pa se našalio: “Kao u stara dosovska vremena”.

“Večernje Novosti” od 16.12.2015. godine

Autor:S.S. Rovčanin

Oznake

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Siroka koalicija evroskeptika (anti NATO) koji su za jacu saradnju sa drzavama Evroazijske unije, uz vecu izlaznost, moze da pobedi na izborima.

  • – A sta cete vi iz DjB sa ovom bulumentom flekavih ex-DOS-ovaca !?
    – Zar niste citali tekst američke organizacije “Global Financial Integrity” (GFI)
    koji su pre neki dan preneli skoro svi portali na temu “isparavanja” 40 milijardi USD
    u periodu od 2004. do 2013 (vreme “procvata” DOS-ovske kleptokratije) !?

    • Tema su fer izbori. Nama ne pada na pamet bilo kakva koalicija. Ali moramo da sprečimo nasilje na izborima, kupovinu glasova i pokušamo da razbijemo medijski mrak.