Ауторски текст Економија Преносимо

Неспособан премијер и економија Србије

Премијер је већ дуже од три године на власти. Резултати његове економске политике по привреду и грађане су поражавајући. За те три године на власти, премијер је повећао практично све пореске стопе, смањио плате и пензије, повећао субвенције, призивао стране инвеститоре и задуживао се. Ту своју Фекетић позоришну представу у наставцима је заједно назвао: тешким реформама. Три године премијер већ спроводи фискалну консолидацију и за то време је повећан јавни дуг за 9 милијарди евра, са 15,5 милијарди евра на 24,5 милијарди, односно сада већ преко 75% БДП-а.

 

Radulović1

 

Премијер је обећао грађанима 2011. године да ће у року од 6 месеци од када дође на власт, ако грађанима не буде боље, сам поднети оставку. 2012.године је, након доласка на власт, обећао да ће бити боље 2013, 2013. године је обећао да ће бити боље 2014, 2014. године. да ће бити боље 2015. и управо сада, приликом усвајања буџета за 2016. годину да ће бити боље већ крајем 2016, почетком 2017.

За све ово време, премијер и његова странка нас готово дневно бомбардују причом о томе како је крива претходна власт. И чињеница је, Тадићева власт је била катастрофална. За своје четири године, јавни дуг је увећао за 8 милијарди евра, са 7,5 на 15,5 милијарди евра. Потпуно је уништио правосуђе својом “реформом”, у којој су прављени спискови судија и тужилаца по кафанама. Усавршио је контролу медија. За његово време цела привреда у реструктурирању је наставила да пропада. Пракитчно нико није процесуиран за пљачкашку привтизацију која је спроведена у Србији. Без икакве економске логике, заједно са ПУПС-ом и СПС-ом, повећао је пензије за 10%, али је све инфлација свакако појела за мање од годину дана.

Међутим, прошло је више од три године. Довољно времена да се исправе ствари и крене у правом правцу. Да ли је Србија на добром путу?

На крају смо године, па би био и ред да мало изблиза погледамо резултате премијера, ставку по ставку.

Како је смањен дефицит

Влада Републике Србије је од 2012. године до данас повећала практично све пореске стопе на све порезе који се плаћају у Србији. ПДВ је повећан са 18% на 20%, па са 8% на 10%, порез на добит са 10% на 15%, паушалне порезе предузетницима, акцизе на дуван, нафту, кафу, увела је нову акцизу на струју, порез на имовину. Са друге стране, Влада је смањила плате и пензије, што је такође утицало на пад пореских прихода. Када све ово узмемо у обзир, и раст стопа и смањење плата и пензија, очекивани реални раст (раст без инфлације) је био већи од 15%. Шта смо добили? Реални порески приходи су парктично остали исти. То даље значи, ако су пореске стопе повећане, а порески приходи остали исти, да је пореска основица пала. Зашто су онда уопште повећаване? Зар ни премијер, ни влада, ни Фискални савет, који здушно подржава ове погрешне мере, не разумеју да када повећаш порезе у слабој економији у ствари добијеш пад прихода? Знају сигурно јер то сам им свима лично рекао док сам био министар привреде.

Премијер је противуставно смањио све пензије веће од 25.000 динара за 22%, а износе преко 40.000 динара за 25%. Уставни суд на жалост није стао у одбрану очигледног кршења права пензионера и одбио је иницијативу покрета “Доста је било” да уопште разматра да ли је закон о смањењу пензија противуставан. Испада да је међунарндни суд за људска права у Стразбуру већи заштитник уставом загарантованих права грађана Србије на имовину од нашег Уставног суда. Од отимања пензија премијер је уштедео 210 милиона евра на годишњем нивоу.

Смањене су све плате у јавном сектору. У исто време у јавном сектору одржава преко 100.000 партијских кадрова, са купљеним дипломама на измишњеним канцеларијским радним местима. Не лекара, професора, полицајаца, радника у комуналним предузећима, већ партијских канцеларијских паразита. Од смањења плата премијер је уштедео око 300 милиона евра на годишњем нивоу.

 

V_oteo3

 

Из државних предузећа, Телеком, Пошта, ЕМС, Аеродром је прошле године извукао дивиденде у износу од око 200 милиона евра. Тачне податке Министарство финансија крије. Да би исплатиле ове дивиденде, пошто немају готовину на рачуну, нека од њих су морала да се задуже код Комерцијалних банака.

За субвенције разних врста, од страних инвеститора који наше грађане запошљавају као јефтину радну снагу, до домаћих деценијских губиташа, Влада је предвидела 660 милиона евра. Вучићу није пало на памет да уместо пензија смањи субвенције и тако смањи дефицит? Резултат по БДП би био значајно позитиван.

 

Губици привреде и јавних предузећа

Према новембарском извештају Агенције за привредне регистре, привреда Републике Србије је направила у 2014. години губитак од 1,1 милијарду евра. У 2013. години тај губитак је износио око 250 милиона евра. Ако се изузму јавна предузећа, предузећа у реструктурирању, стечају и ликвидацији, привреда је пословала са добитком од око 130 милиона евра.

Да бисмо видели како то изгледа на примеру појединачних компанија, анализирали смо финансијске извештаје само 6 великих државних фирми/пројеката: Србијагаса, ЕПС-а, Железница, Железаре, Петрохемије и Ер Србије.

Србијагас је у 2014.години остварио нето губитак од 382 милиона евра. Главни разлог оволиког губитка су ненаплаћен гас и ненаплаћена потраживања која износе готово 300 милиона евра. Привреда и грађани Србије плаћају готово најскупљи гас у Европи, а Србијагас зида огромне губитке.

Железнице Србије су у 2014. години оствариле нето губитак од 208 милиона евра. Овакво пословање премијерових партијских кадрова грађани Србије, пензионери, просветни радници, предузетници, пољопривредници и сва привреда Србије су частили субвенцијом од 107 милиона евра.

Железара Смедерево је у 2014. години остварила нето губитак од 134 милиона евра. За ово су држава, односно просветари, пензионери и сви остали порески обвезници частили менаџмент Железаре субвенцијом, односно поклоном, од 36 милиона евра.

ЕПС је са свих својих 14 зависних предузећа у 2014.години направио консолидовани нето губитак од 114 милиона евра. ЕПС је од грађана Србије добио субвенцију од 25 милиона евра. Главни разлог за оволики губитак ненаплаћена струја од 300 милиона евра. Премијер је у августу повећао цену струје за 12% и тиме од привреде и грађана узео додатних 180 милиона евра.

Петрохемија Панечво је у 2014.години остварила нето губитак од 94 милиона евра. Премијер је просветарима исплатио једнократну помоћ од 7.000 динара. У просвети ради 130.000 људи, тако да та “помоћ” износи око 8 милиона евра. То је 12 пута мање од губитка Петрохемије, односно преко 84.000 динара по просветном раднику.

Ер Србија у 2014.години остварила губитак од 68 милиона евра, који су Влада Србије, премијер, његов експерт за бугарске станове и државни продавац Беоптерола Синиша Мали и “арапски” менаџмент Ер Србије покушали да претворе у добит од 2,7 милиона евра тако што су субвенцију државе, односно поклон грађана и привреде Ер Србији у износу од 71 милион евра, хтели да прикажу као пословни резултат Вучићеве Владе.

Само ових 6 државних фирми је у 2014.години направило губитак од преко милијарду евра, и за то од грађан Србије добили државну помоћ у износу од 241 милион евра, више него што је премијер узео од пензионера.

 

GubiciDrzavnihPreduzeca

 

 

Сеци Аеродром, крпи Ер Србију

У свом финансијском извештају за првих 9 месеци ове године, Аеродром Никола Тесла је објавио да је држава Србија 2014. г, преко Управе за јавни дуг, на себе преузела плаћање дуга Ер Србије према Аеродрому у износу од 4,2 милијарде динара. Прву половину овог дуга у износу од 2,1 милијарди динара, држава је, уместо Ер Србије, платила Аеродрому у децембру месецу 2014. г.

Од овог новца, Аеродром Никола Тесла је два пута у 2015. години у буџет Републике Србије уплатио дивиденде. Први пут у фебруару 600 милиона динара, а затим у јуну још 1,1 милијарди. Буџет је ових 1,7 милијарди динара регистровао као ванредни непорески приход. Држава је у ствари сама себи уплатила дивиденде.

Другу половину друга Ер Србије према Аеродрому, у износу од 2,1 милијарде динара, држава је исплатила у марту 2015.г. Овај новац је искоришћен за покривање губитка Аеродрома због неплаћених услуга. Наиме, Ер Србија уопште не плаћа услуге Аеродрому и Аеродром је приморан да покрива ове губитке. Јер премијер се сигурно спрема да у предизборној  кампањи објави како је Ер Србија имала још једну успешну пословну годину.

 

JAT_Etihad

 

Да ли има излаза и где је?

 

У време док сам био министар, зауставили смо све субвенције у привреди и кренули са увођењем реда. Заустављено је бацање новца из СИЕПА, Фонда за развој. Заустављене су пљачкашке приватизације Вршачких винограда  и Прве Петолетке. Приступило се прављењу личних карата, попису имовине и обавеза, анализи тржишта, пословним плановима, систематизацијама радних места, како би се припремили за реструктурирање привреде у 2014.години.

Припремљени су нови закони о стачају и приватизацији по којим је СВИМ запосленим требао да буде повезан радни стаж, уплаћене заостале зараде. У скупштини је усвојен буџет Министарства привреде за 2014.годину који није у себи имао субвенције у привреди и који је предвиђао средства за исплату заосталих зарада и повезивање радног стажа. Технолошки вишак би се утврђивао након завршених пословних планова и пратећих систематизација радних места и за те запослене су биле предвиђене отпремнине.

Почетком 2014.г. тада ППВ Александар Вучић је све ово зауставио и практично гурнуо привреду и буџет назад у хаос. Помогли су му челници синдиката, док чланови нису ни знали да протестују против тога да им буде повезан радни стаж и уплаћене заостале зараде.

Партократија преко партијског запошљавања уништава јавни сектор. Ми немамо вишка лекара или просветних радника или радника у комуналним предузећима. Ми имамо вишка партијских кадрова са купљеним дипломама са измишљених факултета на измишљеним канцеларијским радним местима. Они уништавају јавни сектор и због њих су плате и пензије заправо и смањене. Они су партијски апарат који паразитира на леђима и јавног сектора и свих грађана. То сви грађани знају. Знају и радници запослени у јавном сектору који виде те партијске кадрове како напредују на нераду и за то примају огромне плате. Ми кажемо да у ствари примају делукс социјалну помоћ. Ти партијски кадрови треба да добију отказ (по нашим анализама њих је већ око 100.000)  и тако треба уштедети милијарду евра. Треба одстранити паразита како би јавни сектор могао да дише, има повећање зарада за лекаре и просветне раднике, повећа квалитет услуга.

Шта са партијским паразитима? Уместо ове делукс социјалне помоћи само за партијске кадрове, треба увести универзалну социјалну помоћ за све грађане Србије. Сва домаћинства без прихода би добијала 10.000 динара по домаћинству и 5.000 динара по члану домаћинства, тако да би трочлана добијала 25.000 дин, а четворочлана 30.000 дин месечно. Такав систем има Канада. Да ли то можемо да платимо? Одговор је да. Овакав универзалан систем социјалне заштите, ако узмемо да је 20% породица социјално угрожено без икаквих примања, кошта на годишњем нивоу око 150 милијарди динара.  Прошле године су издаци на социјалну помоћ у нашем разрушеном систему износили 180 милијарди динара. 2013.г. још и више 182 милијарде. Замислите, увођење реда кошта мање.

Ово нас и доводи до макроекономске једначине изласка из кризе: отпустити партијске кадрове из јавног сектора (уштеда од милијарду евра), увести универзалну социјалну заштиту (трошак од 300 милиона евра), смањити пореско оптерећење привреде преко смањења пореза и доприноса (трошак од 700 милиона евра). Дефицит смањити укидањем субвенција.

Зашто премијер ово не ради? Зато што нема интерес. Да би увео ред, морао би да се одрекне своје партијске машинерије.

А ММФ и ЕУ? Зар они не воде рачуна? ММФ води рачуна о томе да Србија врати дугове повериоцима чије интересе ММФ заступа. Ништа више. Њихов посао је да дужник, држава Србија, смањи свој дефицит. Да ли то значи да ће бити уништене државне фирме које ће касније бити продате будзашто, то их свакако не интересује. Да ли ће грађани живети теже, ни то. Наши интереси, интереси грађана Србије, то је посао наше владе.

Смањење плата и пензија није реформа. Реформа значи увођење реда. Ни ова, ни претходна влада, ни она пре ње, ни у једној области у друштву није увела ред.

Желим вам свима срећну нову 2016.годину. И желим нам свима да нисам у праву и да ће се коначно остварити барем једно обећање премијера. На жалост бојим се, мрка капа.

 

Саша Радуловић, председник покрета Доста је било

 

Newsweek, 21.12.2015

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Zaista mi se ovaj tekst izuzetno dopao. Jasan je da jasniji ne može biti, jasan je i svima onima koji o ekonomiji baš ništa ne znaju. Sve je izloženo veoma pregledno, “kao nacrtano”, kako se to u žargonu kaže. A premijer Vlade Srbije nije samo nesposoban, kako piše u naslovu, već je i beskrajno sebičan zato što ga interesi građana uopšte ne dotiču, on isključivo gleda da njegovoj stranci bude bolje, samim tim i da produži svoju vlast. Cela ta partijska, parazitska, botovska mašinerija praktično je samo glasačka, ona ne samo da nije u stanju da stvori novu vrednost već donošenjem pogrešnih, voluntarističkih odluka i rešenja uništava i ono malo preostale zdrave ekonomije. Zastrašujuća neodgovornost, nastala posle odlaska Zorana Živkovića, Koštuničin i Tadićev populizam, koji se kao korov proširio celom Srbijim i u ovo, Vučićevo vreme, uništili su i dalje uništavaju i samu nadu da može da nam bude bolje. A ljudi bez nade postaju očajni, postaju opasni i za sebe i za druge. Izgleda da Vučić i to ne zna.

  • U potpunosti podrzavam prethodnog govornika Sinisu Zivkovica.Nisam za velike govore,vec dela,ali zato cini mi se moracemo jos malo pricekati.Ako to bude nekoliko godina,to ce biti uspeh,a ako bude jos krace bice super.Stvarno,DOSTA JE BILO VEC ODAVNO,ali moramo biti uporni i istrajni i rezultat ce doci.S tako pozitivnim mislima,zelim SASI RADULOVICU,POKRETU DOSTA JE BILO,KAO I SVIM GRADJANIMA KOJI OVDE ZIVE A RAZMISLJAJU NA OVAKAV POZITIVAN NACIN,SRECNIJU I USPESNIJU 2016.godinu !!!