Autorski tekst Bezbednost Kosovo i Metohija Prenosimo

Srbiji je potrebna politika na Kosovu zasnovana na interesima

Osnov i preduslov svake uspešne politike u 21. veku je ekonomska snaga. Jedino ekonomski jake zemlje mogu da vode smislenu spoljnu poliku. Srbija već decenijama ima nesposobnu vlast koja nije u stanju da vodi računa ni o sopstvenim građanima, a kamoli o drugim

sasa radulovic 05

Mantra “Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova” nije politika. To je bežanje od odgovornosti i zamajavanje javnosti. Jer to od nas niko i ne traži. Zašto onda naša vlada tom rečenicom bombarduje građane Srbije? Prenemaganje premijera kako nije oka sklopio dok se odlučivalo o ulasku Kosova u Unesko, nije politika. To je pozorišna predstava, licemerje i što je najgore od svega, potpuna laž. Jer isti taj premijer je potpisao sporazum u Briselu po kome se obavezao da Srbija neće ometati članstvo Kosova u međunarodnim institucijama. Da li je premijera uhvatila amnezija?

Kako je moguće da se premijer nije setio da postavi pitanje nadležnosti nad srpskom kulturnom baštinom, našim crkvama, manastirima, spomenicima kulture, pre nego što je potpisivao sporazume. Recimo, pre sporazuma o telefonskom pozivnom broju ili energetici? Zašto je na njih pristao pre nego što je rešio pitanje kulturne baštine? Jer vreme za rešenje tog pitanja je bilo tada, ne sada kada su sporazumi već potpisani. Da smo rešili to pitanje, pitanje nadležnosti nad našim spomenicima kulture, članstvo Kosova u Unesko nas i ne bi pogađalo. Zašto bi nama bio problem da albanske kulturne spomenike na Kosovu štiti neka kosovska kulturna institucija?

 

Umesto da guramo glavu u pesak, hajde da pogledamo činjenicama u oči.

Teritorija Kosova i Metohije je pravno postala deo države Srbije nakon balkanskih ratova. Međunarodnim ugovorom. Kraljevina Jugoslavija je između dva rata naseljavala Kosovo i Metohiju. Između ostalih i moj deda je sa porodicom dvadesetih godina prošlog veka iz Crne Gore došao u opštinu Dečane. Tamo mi se i rodio otac. Nakon drugog svetskog rata, nova vlast nije dozvolila povratak naših ljudi na Kosovo. Za vreme socijalističke Jugoslavije, demografska slika se značajno promenila, što kao rezultat iseljavanja Srba i drugih nealbanaca, što kao rezultat izuzetno visokog nataliteta Albanaca. Tokom ratova 90-tih, naša država se na KiM nije ponašala kao država. To što je OVK činio zločine nad Srbima na KiM nije opravdanje da država Srbija prikriva i štiti ubistva i zločine nad albanskim civilnim stanovništvom i da razne službe šalju kriminalce da pljačkaju i zastrašuju. Država ne može da štiti, kažnjava i presuđuje po nacionalnom ključu, jer onda nije država.

Takvim ponašanjem država Srbija je dala izgovor svima koji imaju interese suprotne interesima Srbije da ukinu nadležnost države Srbije nad teritorijom Kosova i Metohije. KiM je pravno prestao da bude deo pravno-političkog sistema države Srbije od izgubljenog rata, Kumanovskog sporazuma i kapitulacije Srbije 1999. godine. Nadležnost nad KiM je prešla na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija na osnovu Rezolucije 1244. To je takođe međunarodni ugovor koji su pisale zajedno zapadne sile i Rusija. Promenjeno je i ime, tako da je od Kosovo i Metohija ostalo samo Kosovo. Po tom novom međunarodnom ugovoru je jasno da Kosovom ne upravlja država Srbija i njene institucije i da na Kosovu ne važe zakoni Srbije. Ta rezolucija međutim ne kaže da je Kosovo nezavisna država ili da će to postati. To su velike sile ostavile za svoja dalja međusobna natezanja.

Iako su kreirale Rezoluciju 1244, zapadne zemlje je na terenu ne poštuju. Potpuno ignorišu delove rezolucije koji govore o statusnoj neutralnosti i pravima države Srbije na Kosovu. I tu ništa ne možemo. Tu ni Rusija, niti bilo koja druga zemlja na svetu ništa ne može. Rusije nema na Kosovu. Ni Brazila, ni Indije, ni Španije, ni Argentine. Zapad od Kosova na terenu, danas, pravi nezavisnu državu. I tu nas niko ništa ne pita.

Pored Zapada koji forsira pravljenja nezavisne države od Kosova, ovo protivpravno otimanje Kosova je i u interesu Rusije. Rusija je zajedno sa zapadom kreirala rezoluciju 1244. Rusija se na primer Kosova pozvala kad je anektirala Krim. Rusi čine preko 90% građana Krima, isto kao što danas, nakon etničkog čišćenja iz 2004. godine, Albanci čine preko 90% građana Kosova. Činjenica je da je Krim bio ruski i da ga je Hruščov 50-tih godina prošlog veka komunističkim dekretom preneo Ukrajini. Ali je takođe činjenica da je Rusija priznala sve post-sovjetske republike u njihovim tadašnjim granicama. Jedino pravno opravdanje aneksije Krima je protivpravni presedan koji je Zapad napravio na Kosovu. Uz saglasnost Rusije koja se nije protivila Rezoluciji 1244.

Kosovo može zvanično i pravno postati međunarodno priznata nezavisna država ili novom odlukom Saveta bezbednosti, ili odlukom Srbije da prizna Kosovo. Treći način ne postoji. Činjenica da je Kosovo priznala većina država članica Ujedinjenih nacija ništa ne menja na činjenici da je međunarodni pravni status Kosova i dalje određen Rezolucijom 1244 i da Kosovo formalno i pravno nije međunarodno priznata država. Rezoluciju 1244 su pisali i Zapad i Rusija. Takođe je tačno da na terenu država Srbija nema nikakav uticaj, osim na severu. Ono što jeste problem, ono što nas istorija uči je da se na kraju veliki uvek dogovore. Cenu plate mali. Mi smo mali.

 

Ovo su sve bile činjenice. Šta nam je onda činiti?

Spoljna politika svake uspešne zemlje je zasnovana na jasno iskazanim interesima i razumevanju interesa drugih zemalja. U spoljnoj politici, isto kao i u ekonomiji, ne postoje prijatelji. Postoje samo interesi. Šta su konkretni interesi Republike Srbije na Kosovu?

  1. Suštinska autonomija, ne ZSO, kao garant ostanka i opstanka Srba i drugih nealbanaca na Kosovu
  2. Zaštita svih ljudskih prava Srba i drugih nealbanaca na Kosovu
  3. Nadležnost Srbije nad srpskim spomencima kulture na Kosovu
  4. Zaštita imovinskih prava kako fizičkih lica, tako i svih pravnih lica i crkve
  5. Očuvanje i jačanje ekonomskih i svih drugihi veza sa Kosovom

Ove interese sve druge zemlje mogu da razumeju. “Kosovo je srce Srbije” niko ne razume, jer emocije nisu predmet pregovora. Protiv ovih pregovaračkih principa zasnovanih na interesima Srbije prilikom rešavanja pitanja Kosova, niko, pa ni zemlje zapada, ne mogu da imaju ni jedan argument. Jer se radi o nespornim, civilizacijskim vrednostima na kojima su i njihove zemlje zasnovane.
Osnov i preduslov svake uspešne politike u 21. veku je ekonomska snaga. Jedino ekonomski jake zemlje mogu da vode smislenu spoljnu poliku. Srbija već decenijama ima nesposobnu vlast koja nije u stanju da vodi računa ni o sopstvenim građanima, a kamoli o drugim. Da bi Srbija postala lider u regionu, mora prvo sebe da dovede u red i da izgradi jaku domaću privredu. Ka takvoj zemlji drugi gravitiraju i ne beže od nje. Preduslov rešenja svih naših problema jeste ekonomija. Ona ne rešava odmah probleme u obrazovanju ili urušenom pravosuđu. Ali je preduslov njihovog rešavanja. Ne obratno.

Od Srbije niko ne traži priznanje Kosova. Ali na terenu se otima imovina naših građana i pravnih lica, uskraćuju se imovinska i ugrožavaju ljudska prava nealbanaca. Srbiji je potrebna politika koja će to sprečiti i odbraniti naše legitimne interese.

Politika Koštuničine, Tadićeve i Vučićeve vlade je politika guranja glave u pesak i zamajavanja glasačkog tela. Dok je glava Srbije duboko u pesku zatrpana besmislenim floskulama, gubimo sva naša nesporna prava na Kosovu. Jer ih naša partokratija ne štiti. Ona štiti sebe i svoju vlast. Šta tu građani koji ovo vide i razumeju mogu da urade? Da glasaju drugačije. Toga se partokratija najviše i boji. Srbiji je potrebna državotvorna politika okrenuta ka istinskim interesima države Srbije. To može da se promeni samo na izborima.

Nedeljnik od 17.12.2015.godine

English version

Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Podržavam iznete konstatacije i ideje gospodina Radulovića. Istine radi, Briselskim sporazumom se Srbija obavezala da ne blokira pristup Kosovu (samo) u regionalnim organizacijama i u evropskim integracijama. To se ne odnosi npr. na članstvo u Unesko ili u UN.

    • Sram te bilo Raduloviću! Sreća pa sam pročitao ovaj tekst, jer su mi se ostale ideje i dopale, ali kada vidim kakvo je tvoje mišljenje o Kosovu i Metohiji, smučio mi se…pa ne da nikada više neću glasati za tebe već ću svim zemljacima prepričati ovaj tekst, gde ti govoriš o nekim “zločinima” Srba nad Albancima. Ti znaš da li su Srbi pravili zločine!? Napadali civili!? Kako te nije sramota!? Pa da je tako bilo, ne bi ih više ni bilo na Kosmetu! Srpska vojska i policija je napadala teroriste, naoružane do zuba, nikada civile! U svakom ratu se nađe neko ko pljačka i koristi pogodnosti rata, zar zbog te šačice lopova sve časne Srbe koji su se borili dole ti da uvrediš i staviš u isti koš? Bruko jedna, sram te bilo svhi reči ovde napisanih!

    • Dragi “Slučajni”,
      I nama je teško što je država Srbija počinila teške zločine na Kosovu. Da ne podsećamo na hladnjače. Moramo da se suočimo sa tom teškom činjenicom. Sramota je negirati zločine.
      Isto tako Albanci negiraju teške zločine koji se počinili nad našim narodom. To je sramota, dragi “Slučajni”.

    • bio sm apripadnik jedne jedinice i nisam svwedok saradnik al znam sta smo radilai na Kosovu,koliko smo pobili i zapalli kuca tako da ako ne znas,bolje je da cutimo……nismo mi Srbi iz prvo Velikog rata,,,sve vise licimo na govna,,

    • bio sam u to vreme na kosovu,i to od vucitrna do kosara,i na maji glava,bio interventni vod za ciscenje sela,kao redovan 18 dodisnji vojnik,secam se jednog sela gde su na nas pucali iz dugackih rovova pored zemljanog puta,i tu su i ostali,kada smo ih eliminisali,presli su gusenicama tenka i zatrpalj rov,to je bilo u vreme kada je kfor bio tamo,znam da su lesevi terorista spaljivani u trepci,upadao u sela i upucivao siptare u albaniju,ukratko,iz mog iskustva srbi nisu ubijali civile,samo naoruzane teroriste,a siptarskih civila je 1 nato bomba pobila vise nego srbi u celom sukobu,

    • @zx
      Ne znam kako da ti kažem, ali prema ovome što si napisao – ti si učestvovao u proterivanju Albanaca.

    • Gospodine, u pravu ste:najgori zlocini su bili nad nasim, Srpskim, stanovnistvom. Ali, nazalost, ja imam uvid i u ono sta su i nase snage tamo radile. To nisu bili Srbi koje ja poznajem, a verovatno ni vi. To su bile zivotinje pustene iz kojekakvih kaveza. Nemojte da se kunete u ono gde licno niste bili i u ljude koje ne poznajete. Takva je priroda rata.
      Ja vise ne zivim u Srbiji i ne poznajem ovog politicara, Sashu. Ali on razmislja glavom i ima pravo kada kaze da zabijamo glavu u pesak. Vrlo jasno i bistro kaze kako i jeste, kako jedino mozemo da se borimo protiv strahovite nepravde i velikih sila koje su nad nama.

    • Postovani, ja mislim da je Radulovic time samo hteo da skrene paznju na to da su takvi cinovi, koji su ocigledno i dokazani, doduse u jako malom broju, glavni uzrok slabije pozicije Srbije u pregovorima oko Kosova.

    • Na osnovu cega vi tvrdite da zlocina nije bilo? Sta cemo s hladnjacama punih albanskih leseva u Dunavu, a sta sa grobnicama u Batajnici. Gde ste vi Slucajni ziveli sve ove godine? To sto istina boli, ne znaci da nije istina, niti je lek da se pred njom oci zatvaraju. Puna podrska g. Radulovicu i pokretu DJB sto su spremni istini pogledati u oci.

    • @Pospani

      Okej, ne bih da negiram, ali upozoravam da sve što dolazi sa Vikipedije na hrvatskom, bošnjačkom ili u ovom slučaju na srpsko-hrvatskom jeziku (koju ako uopšte vode Srbi, onda su to mahom neki NATO-kvislinzi) treba uzimati sa velikom rezervom. Nije ni Vikipedija na srpskom bogzna koliko nepristrasna, pa bi bilo pametnije informacije o tome prikupljati na nekim drugim mestima ili bar zaviriti u izvore na koje se vikipedijaši pozivaju. Ne znam da l’ ste svesni koliko je jaka antisrpska propaganda i danas, zavirite malo na sajt Al Džazire, Slobodne Evrope, Dojče velea, N1… tih nekih “regionalnih” medija. Ja razumem, Srbija ne valja pa ne valja, loši uslovi za život, korupcija od najvišeg do najnižeg nivoa, kriminal i sve to treba da se kritikuje i osuđuje, al kad su ovi ratovi u pitanju, na sva nepočinstva koja su počinili Srbi se dodalo još baš 10 puta više izmišljotina, a u cilju da se sve opiše kao veliki udruženi genocidni plan vaskolikog Srpstva protiv nesrpskog stanovništva u regionu, dok se istovremeno sistematski gura pod tepih činjenica da su i u Hrvatskoj i u Bosni i na Kosmetu prvo počeli vaskoliki nesrbi da otpuštaju, zastrašuju, proteruju i ubijaju njihove komšije Srbe.

    • Gospodin Radulović spominje “Suštinsku autonomiju” kao jedan od interesa Republike Srbije i pritom kritikuje ZSO – (što po ovlašćenjima koja je ta zajednica eventualno stekla nije ništa drugo do običan upravni okrug sa heterogenim opštinama u sebi), i to je opravdano, ali ne vidim njegovu politiku prema Metohiji? Koji su mehanizmi Srbije da povrati svoje institucije u Mališevu (na primer)? Gospodin Radulović je čini mi se ne jasno ali dovoljno razumljivo istakao da je preduslov bilo kakvih političkih pregovora – jasno poštovanje prava svojine, i javne ali i privatne, i tu kompromisa i pregovora nema. Međutim mnogo je lakše braniti Trepču nego se zalagati za Obilić i taj ogroman elektro-energetski potencijal koji ova opština ima! Pritom je do 1999. a mislim i do 2004. ova opština imala srpsku većinu. Kakvo je njegovo rešenje za ovaj problem? Ili povratak Srba i imovine SPC i RS u npr. Đeneral Jankoviću? Ima ovde dosta problema na koje niko čak i ne želi da da odgovor…

    • Pa zar se G-din Radulovic ne zalaze za transparentnu politiku. Evo prilike ?
      Ne vidim zbog cega se krijete i ne zeli te da odgovorite mladom studentu prava ovde, nego preko mail-a ?

    • U vezi tzv. SZO.. Nonsens je da većinski narod u jednoj državi ima autonoman status u istoj toj državi.

      p.s. Zašto bi Srbi u južnoj pokrajini imali tu privilegiju.. Da li su oni više Srbi od onih iz Vojvodine, Beograda ili Niša recimo?

    • Sve je to tačno. Ali ni gospodin Radulović niti program ne kažu jasno da će staviti van snage tzv Briselski sporazum. To ostavlja prostor da oni nastave da vode ovu istu kvislinšku politiku pod maskom rešenja za bolji položaj Srba na OKUPIRANOM Kosovu.

    • @Milan Novaković
      Neće valjda. Dovoljno su inteligentni i razumni da to nikako ne urade. Srbija može da deluje samo tamo gde ima prostora – zaštita ljudskih prava, autonomija za Srbe na Kosovu i zaštita imovinskih pitanja. Statusno, pitanje Kosova ne postoji. Rezolucija 1244 govori samo o privremenom suverenitetu tadašnje SRJ na Kosovu, i to suverenitetu koji je formalan, na papiru. U istoj Rezoluciji stoji da će konačan status Kosova tek biti određen i da će to rešenje morati da uvaži volju naroda Kosova. I uvažilo je, u skladu sa Rezolucijom 1244 koja je međunarodni ugovor koji su potpisale sve velike sile uključujući i Rusiju. I to je zvaničan dokument UN. Ovde se nacionalistička politika ne zasniva na tome da se Kosovo vrati u Srbiju, jer se zna da to nije moguće a pitanje je da li bi bilo dobro rešenje za ljude koji žive i u Beogradu, Nišu, Prištini, Prizrenu. Ovde se nacionalistička politika bori da se zadrži parola “Kosovo je Srbija”. Jer preko te parole ta politika opstaje. Dakle, “Kosovo je Srbija” je parola. Ništa više od toga. Ni danas ni u buduće.

    • To je jako bitno reći i politički delovati u tom smislu naravno!

    • Ali ta Juga nije zelela biti zajedno sa Srbijom pod uslovima koje je postavljalo BG.
      Znaci ta Juga ne moze da te spasi, ali se mozes spasiti sam. Glasom koji das za Dosta je Bilo!

      A o tom otimanju teriterije ovoliko: ona nije oteta, ona je izgubljena dejstvima politike Srbije, kao i vojno-policjskim teskim zlocinima nad Albancima pogotovo za vreme 1999. Znaci na osnovu te *politike* Albanci vise nisu zeleli biti deo Srbije. A ove price kao Srbija se borila samo protiv terorista UCK su price za malu decu. Servirane od RTSa i ostalih Milosevicevih medija krajem 90tih. Mi koji smo ziveli u inostranstvu i koji smo mogli pratiti slobodne medije, gledali smo dnevno albanske izbeglicke kolone dugacke i po 25km. A dane pre bombarovanje gledali smo vise od pola miliona Albanaca na makedonskoj i albanskoj granici kako pokusavaju da udju da spasu zivu glavu.
      Dokaz tome nisu samo hladnjace ima ih mnogo vise. Kuce zazidane na masovnim grobnicama, tenkovi koji su prelazili danima preko poljana gde su bile masovne grobnice da im se sakrio trag. A neke se i danas odkopavaju.
      Za generala Dikovica postoje validni dokazi da je upravljao u etnickom ciscenju Albanaca sa Kosova. Tako da je prica ipak malo drugacija od one u kojoj se Srbija borila samo protiv terorista.
      Kosovo je izgubljeno zbog sulude politike Milosevica. Na isti nacin su izgubljeni i Srbi sa Krajine. Mora se polako vaditi glava iz peska i prihvatiti i svoje zlocine i nemoral svoje politike, ako zelimo da ukazujemo prstom na druge.

    • Koliko gluposti sam ovde pročitao, neistina, laži. Vodi Šiptare kući ako ih toliko voliš. Pročitaj samo kakve su oni zločine počinili nad Srbima, od 1913 pa nadalje. Njihove bande kačaka su vodile isti način borbe kao OVK tokom devedesetih. Napadali su legitimnu vlast u pokrajini. Činovnike, žandarme, mirne ljude… I kada neko od vlasti uzvrati, onda oni kukaju “etničko čišćenje, etničko čišćenje”. Drenica je i tada bila jezgro njihovog ustaničkog pokreta.
      Kamo sreće da smo ih proterali u toliko broju kako tvrdiš! Mada, ja taj plan ne isključujem. To je pogan narod, koji je daleko od bilo kakve civilizacije. Evo sada pokušavaju da pocepaju i Makedoniju.

      Odakle ti ta glupost da su oni vekovima živeli na Kosovu i Metohiji? Svi oni manastiri, spomenici kulture dokazuju suprotno! Ko je vladao tim delom Srbije u srednjem veku?! Da nisu možda Šiptari. Ne, oni su tamo došli tek nakon velike Seobe Srba. Turci su ih naseljavali na srpske posede, na srpska imanja.
      Naravno, mnoge Šiptare su i komunisti naseljavali nakon Drugog svetskog rata.

      Najveća je greška što taj pogan od naroda nismo proterali još dok smo postojali kao kraljevina. Tada smo mogli rešiti šiptarsko pitanje. Mada, ja tu mogućnost ne isključujem ni u mogućnosti. Neće večno Amerika dominirati. Mora se jednog dana promeniti odnos snaga u svetu!

      Beliću, propao ti je pokušaj da budeš novi Dimitrije Tucović. To mesto je na tvoju žalost odavno upražnjeno!

    • “A o tom otimanju teriterije ovoliko: ona nije oteta, ona je izgubljena dejstvima politike Srbije, kao i vojno-policjskim teskim zlocinima nad Albancima pogotovo za vreme 1999”

      O čemu ti pričaš ? Kakvi zločini nad albancima, kakve grobnice, ko kaže da su u tim grobnicama albanci, sećam se da je jedan bio iskopan a da mu našli neoštećenu LK ! Pa to čista nameštaljka. Da je neko ubijao Albance to bi činio na perfidniji način i sklanjao dokaze eventualnih zločina. S druge strane mi imamo od 2. svetskog rata proterivanje Srba i drugih ne alabanaca sa Kosova i Metohije. Više od 150.000 Srba Tito nije dozvolio da se vrate na Kosovo posle 2. svetskog rata! To danas izgleda mali ali uzmi u obzir da je natalitet u tim godinama bio veliki koliko to menja demografsku strukturu. Albanci – njihovi mafijaši su terorisali, ubijali, kalali i silovali Srbe i nelojane Albance (odane Jugoslovenskim a kasnije Slobinim vlastima). Arugmenti su ti na nivou Jelene Milić. “Za generala Dikovica postoje validni dokazi da je upravljao u etnickom ciscenju Albanaca sa Kosova.” – Ajde pokaži ih gde su ? Ja sam prvi taj koji bi osudio zločin nad civilima baš zbog toga što sebe smatram nacionalizmom.

    • Zadnji pasus potpisujem ali i ponavljam da je pre početka bombardovanja broj Albanskih izbeglica bio 40.000 a posle početka istog dostigao broj od 800.000

  • Evo sta kaze Leon Koen o pregovorima u vezi zastite srpske kulturne bastine na KiM.

    http://www.politika.rs/scc/clanak/341306/Srbija-je-za-EU-prazan-list-papira

    Petrit Seljimi, zamenik šefa kosovske diplomatije, kaže da pitanje srpskog pravoslavnog nasleđa uopšte neće biti otvoreno u briselskom dijalogu, jer je ono razmatrano u Beču tokom pregovora koje je, u ime UN, vodio Marti Ahtisari. U vreme kada ste sa Slobodanom Samardžićem vodili pregovarački tim Beograda Srbija je odbacila Ahtisarijev plan. Zašto onda Seljimi to tvrdi?

    Ne samo da je Srbija odbacila Ahtisarijev plan, nego je od početka do kraja bečkih pregovora zastupala stav da je zaštita srpskog verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji jedna od nadležnosti koju Republika Srbija zadržava za sebe, potpuno suprotno onome što je predviđao Ahtisari. Tako smo, recimo, tražili da petnaestak najvažnijih manastira, crkava i spomenika isključivo i trajno obezbeđuju međunarodne vojne snage zajedno s našim policijskim osobljem, koje bi se vratilo u pokrajinu u skladu s Rezolucijom 1244 SB UN. Pored ovoga, u svojim amandmanima smo predvideli da se za zaštitu svih srpskih crkava, manastira i spomenika na KiM brine poseban savet, u kojem bi predstavnici SPC i Vlade Srbije imali „jasnu većinu” u odnosu na međunarodne i prištinske predstavnike, kao što smo i u nizu drugih tačaka predložili bolja rešenja za SPC od onih u Ahisarijevom planu. Seljimi to vrlo dobro zna, i upravo zato lažno predstavlja stvari.

    Kako to mislite?

    Izveštaj našeg pregovaračkog tima na bečkim pregovorima jednoglasno je usvojen u Narodnoj skupštini i potvrđen posebnom Rezolucijom 25. jula 2007. Koliko znam, Narodna skupština posle toga o ovim pitanjima nije raspravljala i ti stavovi o zaštiti srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM i danas su na snazi. Za vladu u Prištini, naprotiv, sudeći po nacrtu „Nacionalne strategije za kulturno nasleđe 2015–2025” (datiranom septembra 2015 i dostupnom na njenom sajtu), srpsko versko i kulturno nasleđe na KiM uopšte ne postoji. U tom se žalosnom tekstu govori samo o „kosovskom kulturnom nasleđu”, kao da Srba i pravoslavne vere na Kosovu nikada nije ni bilo.

  • Izneću svoje mišljenje povodom pitanja KiM ukoliko to nekog interesuje da pročita, ukoliko ne nije ni trebao da čita ovaj tekst.
    Sa većinom mišljenja, stavova o uređenju države, ekonomskom uređenju naše zemlje i drugim bitnim pitanjima slažem se sa Sašom Radulovoćem, čije sam izlaganje i lično slušao u Kragujevcu pred izbore koji su to izbori bili ovo ili prošli nije ni bitno uglavnom svidela su mi se njegova mišljenja prvenstveno ona ostavka na mesto ministra pa rekoh da verovatno ima smisla slušati čoveka koji se odrekao fotelje.
    Prvenstveno zemlja Srbija i narod koj sebe naziva Srbima treba da postavi sebi zajednički cilj u pogledu svog daljeg opstanaka, a ponajviše na ciljeve i interese koji su usmereni na KiM, da li mi uopšte želimo da zadržimo KiM i da ga smatramo sastavnim delom Srbije ili NE. Ukoliko bi taj odgovor bio potvrdan treba nam jasna strategija kako KiM vratiti pod okrilje Srbije, naravno mirnim postepenim i naravno što bezbolnijim putem. Da bi smo to ostvarili i da bi smo želeli KiM ponovo u Srbiji, na KiM trebalo bi valjda da žive Srbi. E pa to sada nije slučaj. Kako bi smo sačuvali zemlju treba sprovesti jednu vrlo važnu radikalnu meru za koju samo mi Srbi kažemo da nije normalna iako je sprovodi većina zemalja na svetu kako bi sačuvala svoju zemlju i svoj narod iako je nacionalistička ( mislim da NACIONALIZAM NIJE NIŠTA LOŠE valjda to znači voleti svoj narod a ne UBIJATI DRUGI kako mi to shvatamo u velikoj meri ), dakle raseliti sav albanski narod koji živi na teritoriji iznav KiM, a u Srbiji, i pretenduje da nam oduzme ne samo KiM već i ostale njima slatke delove naše zemlje, raseliti ga mirnim putem na KiM u zemlju koju su sami napravili i misle da je nezavisna od ostalih velikih sila, pa kad su hteli državu nek sad žive u njoj a ne u Srbiji, pošto vidim da ih u Nišu ima sve više i u okolini tj južnim delovima Srbije. Kako ga raseliti pa sve većim naseljavanjem tih istih delova zemlje Srbima koji tamo mogu da opstanu jedino ako imaju normalne uslove za život, a to su radna mesta koja ne mogu biti izmišljena već stvorena jakom privredom koja treba da se usmeri na taj deo Srbije i naravno ne zapošljavati Albance već ih ispratiti u takozvano njihovo Kosovo. A u međuvremenu uraditi sve kako bi se zaštitili naši interesi na KiM. Kako pa za početak svemogućom zaštitom stanovništva i naravno njegovim jedinstvom, a ne time što dajemo Kosovski dodatak čoveku koj se vodi na KiM a živi u Vranjčkoj Banji tamo prodao zemlju u banji napravio hotel i prima dve plate i boli ga uvo za KiM nego ,,da se zna neki red,, paorski rečeno, a sve to za sam početak ovim Sašinim rešenjem koje vremenom treba samo sve više i više nadograđivati i tražiti sve veće prava za Srbe na KiM. E kad bi se završio proces preseljavanja na KiM albanaca iz Srbije sprovesti postepeni povratak Srba na KiM, Srba koji su sa KiM izbegli usled raznih događaja nama znanih. Za to su naravno potrebni isti uslovi koji su potrebni i da se presele albanci na Kosovo. Radna mesta zaštita slobodnog života i da ne nabrajam čega sve već. I sve to treba upakovati u jedan razrađeni proces koji verovatno ne bi trajao manje od 100 godina ali i albanci nama nisu uzeli KiM za dva dana. Ukratko to bi bile neke grube crte, dakle OGROMNE KOLIČINE NOVCA, JAKA PRIVREDA, I ŽELJA DA SE OSTVARI ZAJEDNIČKI CILJ ako svega toga nema šta nas sprečava i zašto se busamo da je Kosovo naše kada već nije. Koja je razliga da li ga mi priznali ili ne.

    • A joj…..
      Ti ces mirnim putem da raselis Albance sa Kosova? Za zemlje gde oduvek zive? A oni ce da slegnu ramenima i njih 90% stanovnistva da podju mirnim putem u neku zemlju koju ce negde naci, koju ce da zovu svojim Kosovom. Takve zemlje gde oces, nalazi se iza svakog ugla? Pa ces da naselis Srbe na Kosovo? A ti odlazis prvi, zar ne? I nece biti krvi do koljena? A Albancima u Srbiji neces dati posao jer su Albanci?
      I sve ce ici glatko, NATO na Kosovu nece prstom da mrdne, Medjunarodna zajednica ce da ponovo gleda kolone Albanaca kao i 1999. ali ovaj puta nece nista da preduzima, jer ti je ideja toliko jedinstvena. A ako neko uzme pusku u ruke i kaze necu da odem iz svoje kuce, ti ces takodje da uzmes pusku u ruke i otici na Kosovo da ga oteras?
      I to sve zato jer je Nacionalizam divna stvar? I Hitler je to mislio. I Pavelic mislio isto. I Milosevic mislio. Dok je *ocistio* Hrvate sa Krajine. Muslimane sa dela Bosne. Zapelo je dok je *cistio* Kosovo od Albanaca. Kako se zavrsilo po Srbe i Srbiju?
      Jesi li ti zaista clan Dosta je Bilo? Ili ipak Radikala?

    • Ne žive Albanci ”oduvek” na Kosovu, kao dokazano pleme doseljenika koje je asimiliralo deo ilirskih plemena.
      Jadan si ti kada si u istom redu spomenuo Hitlera, Pavelića i Miloševića. Koji autošovinizam. Niko nije planski ”čistio” Hrvate iz Krajine, već su Hrvati, planski uz pomoć plaćenika i zapada, očistili Srbe iz Hrvatske (gde su za razliku od Albanaca na Kosovu, bili preko 500godina). U Bosni se redovno zaboravlja da su ratovale 3 strane, vidim i ti to ”zaboravljaš”. Ne bi bilo loše da pročitaš obrazloženje presude Šešelju u Hagu jer će ti se otvoriti tvoje ldpdsnvo oči.
      Ja nisam član SRS a jesam DJB i kao takav te molim da prestaneš da širiš svoje statovove propale neoliberalne politike od koje se prosečnom građaninu ove zemlje – povraća.

    • Gospodine Beliću, prosto ne mogu da poverujem da toliko uvažavate Šiptare, i da ste podlegli njihovoj propagandi. Na osnovu čega tvrdite da oni na Kosovu žive vekovima?! To možda tvrde njihovi pseudoizvori. Njihove tvrdnje može osporiti svaki ozbiljniji istoričar. Svako onaj ko se drži činjenica. Odakle oni silni manastiri na Kosovu, spomenici kulture?! Ko je to gradio? Da li su to gradili srpski ili albanski vladari? Albanci su došli na prostor Kosova i Metohije tek krajem 17. veka. Turci su ih naseljavali na srpska imanja. Mnoge srpske porodice su tada proterane sa Kosova.

      Kraljevina Srbija je oslobodila Kosovo 1913. godine. Šta mislite kako su reagovali Šiptari?! Počinili su brojna zverstva nad srpskim življem, digli su pobunu protiv naše legitimne vlasti. Njihovi kačaci su bili po celoj teritoriji Kosova i Metohije. Vodili su vrlo sličan način borbe kao OVK. Može se reći da su imali iste ciljeve. Pazite koincidenciju, Drenica je tada bila jezgro tog njihovog ustaničkog odmetničkog pokreta. To je bila i 1998. OVK je tamo imao izuzetno jako uporište.

      Vi ovde govorite samo o posledicama, a ne govorite o uzrocima. Da ste malo više objektivniji, da čitate nepristrasne izvore, shvatili bi ste da je glavni uzročnik toga velikoalbanski separatizam koji postoji od osnivanja Prizrenske lige, 1878. godine. Pa sve do osnivanja Kosovskog komiteta i na kraju osnivanja OVK 1996. godine.

      Plan o raseljavanju Šiptara je napravio srpski istoričar Vaso Čubrilović. Vlada Kraljevine Jugoslavije je 1937. potpisala sporazum sa Turskom. Šteta što taj plan nije ostvaren. Šiptarsko pitanje je trebalo rešavati odmah nakon oslobođenja Kosova. I dan danas se pitam zašto je kraljevska vlast čekala toliko dugo…. Zar su zaista bili naivni, zar su zaista mislili da će Šiptare integrisati, i od njih napraviti lojalne građane…

  • Nećemo sada o vlasti iz 1999. Protiv te vlasti je bio ceo svet i ona nije mogla pobediti nikako. Slično se desilo i 1914. I tada je vlast u Srbiji bila ucenjena od strane jače zemlje. Ili da ispunite uslove ili ide rat. Nažalost prihvatanjem tih uslova u oba navrata Srbija bi izgubila nezavisnost na svojoj teritoriji, u ovom slučaju na Kosovu i Metohiji. Što se tiče današnje situacije na KiM treba tražiti od međunarodne zajednice da vrati KFOR u srpske enklave kako bi se odbranilo srpsko stanovništvo od nerasformiranih formacija “ovk” koje su pod kontrolom Prištine. Takođe treba sprečiti svaki pokušaj falsifikovanja istorije. Oni pokušavaju da svetu prikažu da su srpske crkve i manastiri ustvari njihovi i da su ih ili izgradili albanci ili Srbi na temeljima albanskih crkava. Da stvar bude gora amerikanci i ceo zapad u svetu zastupaju te njihove priče, ap me nebi čudilo da nam deca za 50-100 godina uče kako smo okupirali Kosovo i vršili teror nad starosedeocima albancima. Ti manastiri i crkve su nešto najvrednije što Srbija ima.

    • Dragi Laki, možemo mi tražiti šta god hoćemo, ako nemamo jake argumente, niko to neće prihvatiti. Tražiti da se vrati KFOR niko neće prihvatiti. Odgovor zapada je, uz faktičnu podršku Rusije je : gradimo kosovsku policiju i sudstvo, uđite u te institucije i pomozite da se uspostavi vladavina prava.
      Stvari koje možemo zahtevati, a na šta niko nema odgovor, je ono što stoji u tekstu. Imovina, autonomija, ekonomija.

    • Te stvari su u redu ali ne kao trajno rešenje za Kosovo i Metohiju nego kao stvaranje uslova da Srbi ,srpska imovina i. manastiri uopšte opstanu tamo.
      Napomenuo bih nešto.Posle Drugog svetskog rata komunisti su otimali ljudima imovinu.To je bilo 1945.godine.Ljudi su ćutali ,otimači likovali – i jedni i drugi su znali da je to realnost na terenu (kako sada to nazivaju ). Nije prošlo ni 100 godina a imovina se vraća.Vraća se jer neko nikada nije pristao da prihvati zakon sile i čekao je svojih pet minuta.Šta je 100 godina za Balkan? Ništa.r
      Mi moramo da imamo dobar sistem,pravedno društvo ,da se pomiromo da u ovom trenutku nismo u stanju da povratimo deo svoje teritorije,da,stvaramo prijatelje i saveznike,da im budemo potrebni sutra.Da stvaramo klimu koja će nam kad tad omogućiti da vratimo svoje.
      To što je radio Tadić da bi ostao na vlasti i što su uradili ovi da bi na vlast došli ne daje nikom za pravo da takvu praksu nastavi i da malo po malo predaje našu teritoriju.Na kraju krajeva,oni su uništavali i privredu pa hoćemo li mi da je dokusurimo ?
      Priznanje je potrebno.Da nije ne bi ga tražili (da li javno ili tajno sve jedno)
      Sve može – samo bez priznanja.
      Ako mi nešto ne možemo ne oduzimajmo pravo unucima da oni pokušaju.
      Iskreno – tema Kosova se već dugo zloupotrebljava za odvlačenje pažnje gradjanima od problema sa kojima se susreću i neodgovornih vlasti pa razumem DJB što je u fokus stavilo neke druge teme (i stvarno,ako ne rešimo te probleme ode Srbija na doboš a ne samo Kosovo) .
      Ipak ,jedno jasno NE priznavanju Kosova kao nezavisne države bi otklonilo podozrenje kod ljudi (ako niko ne traži to priznanje onda ne vidim problem da se takav stav javno iznese).

  • Mnogo veći problem po meni predstavlja činjenica što se separatizam na Kosmetu pravda navodnim ili stvarnim zločinima, kao i demografskom situacijom. Što se na Kosmet gleda kao na “presedan” u međunarodnim pravnim odnosima i što se takvi presedani mogu uspostavljati u još puno situacija i prilika ne samo u svetu, već i kod nas u Srbiji. Raška oblast, Novopazarski sandžak (sandžak namerno malim jer ne može biti toponim, označava okrug ili regiju ili “barjak”…) ispunjava određene uslove da postane novi “presedan”, zasnovan na etničkim, verskim i kulturnim razlozima. I tu je kako kažu i navode, postojala politička policijska tortura tokom 90-tih (zasnovana na istrazi ilegalnog oružja, jednog čoveka je kako navode u Vojvođanskoj “Autonomiji” policija “kastrirala” i mučila. O Vojvođanskoj autonomiji ne bih da se izjašnjavam posebno, samo bih naglasio da jedna autonomaška struja svoj stav zasniva na činjenici da je Vojvodina bila konstitutivni deo SFRJ kao i da joj se mora vratiti pravo na “samoopredeljenje”, do otcepljenja. To bi valjda značio referendum o secesiji i direktnom odlasku u EU pre Srbije. Bugarska stranka (član evropskog parlamenta) Ataka, pominje i pokretanje pitanja povratka “zapadnih pokrajina Bugarske”, misli se na Caribrod i Bosilegrad, a Rumunija zahteva puna verska, prosvetna i nacionalna prava za vlašku zajednicu, kao i formiranje “rumunske crkve” u istočnim krajevima Srbije (otprilike od desne obale Velike Morave) i naglašava da će to biti uslov Rumunije za davanje saglasnosti za pristupanje EU… O pitanju Bujanovca, Preševa i Medveđe neću ovom prilikom, samo za sve one koji misle da će “brzo rešavanje” pitanja Kosmeta omogućiti više slobode u delovanju, kao i da se na takav način mogu sačuvati interesi, grdno se vara! Svaki presedan i “prečica” koja bude načinjena na Kosmetu, gorko će nam se svima obiti o glavu… Sve što ne budemo na mostu platili, na ćupriji ćemo trostruko…

  • Veoma uvažavam ideje i autoritet (lični, SR) pokreta Dosta je bilo. Mislim da je osnovna nesreća ovoga društva u mehanizmu vladanja (=otimanja), nepostojanju pravne države i pogrešnoj ekonomskoj politici. Po mom mišljenju, Pokret je tu najjasniji i najjači. Međutim, imamo i čisto političke teme – levo/desno, EU/Rusija, nacionalno/građansko, itd, koje Pokret gotovo ne pokreće, ili se nejasno opreduljuje. Je li to smišljeno da se ne biste zamerili ni jednima ni drugima? Da bi i jedni i drugi ostali potencijalni glasači?
    Mada se slažem da sve proizilazi iz ekonomije, ovo kako se određujete prema KiM, meni miriše na stavove helsinških komiteta, žena u crnom i muškaraca u helankama.

    Kažete:
    “Tokom ratova 90-tih, naša država se na KiM nije ponašala kao država. To što je OVK činio zločine nad Srbima na KiM nije opravdanje da država Srbija prikriva i štiti ubistva i zločine nad albanskim civilnim stanovništvom i da razne službe šalju kriminalce da pljačkaju i zastrašuju.”..i dalje…”Takvim ponašanjem država Srbija je dala izgovor svima koji imaju interese suprotne interesima Srbije da ukinu nadležnost države Srbije nad teritorijom Kosova i Metohije. ”

    Ali o ključnom se ne opredeljujete: Je li “izgovor” bio opravdan da se jedna suverena zemlja bombarduje 80 dana? Da nije bilo tog “izgovora” koga je, npr. Milošević priredio, jeste li sigurni, da se ne bi našao nijedan drugi? Je li veći zločin NATO ili Vojske Srbije ili UCK? Šta je uzrok ovoga rata?

    Ili možda kada biste jasno odgovorili na ova pitanja, ne biste mogli da računate na podršku, npr. ovog i onog ambasadora, sponzora ili nekog dela biračkog tela…

    • Naš pokret je orjentisan ka budućnosti ne prošlosti. Pitanja koja spominjete treba da postavite onima koji su u to vreme bili na vlasti.

    • Pa, upravo se o tome radi. Vi biste i mogli dobiti moj (nečiji) glas pre svega zato što se na vlasti niste nalazili, jer ste čisti i to vam i želim da ostanete. Ali ako se o ovome ne možete/želite odrediti kao opozicija, kako ćete se odredili kao vlast? Mislite da su takvi problemi stvar prošlosti? Sumnjam, u poslednjih godinu dana bar dvaput je konflikt/rat/prošlost mogao lagano postati sadašnjost (npr. Makedonija, i npr. Republika Srpska, Srebrenica)…

  • Dugo sam čekao ovakav tekst. Hteo sam da čujem mišljenja gos. Radulovića o stavovima van ekonomije. Dodao bih samo kao još jedno od rešenja: vraćanje prognanih Srba na KIM.
    …i molim vas bez onog ”nealbanci”!! Naježim se svaki put kad čujem tu reč.

  • I sa i bez Kosova smo u velikim problemima. Ne samo mi vec i susjedne zemlje, cijeli Balkan. Zavaravaju se mnogi da su nebeski, da su dobili sve sto su htjeli, da sada krece mir i blagostanje. Ljudi moji bez rada i proizvodnje nema opstanka. Sve balkanske zemlje su prezaduzene, njihove vlade vode losu politiku, i sta nas ocekuje niko ne zna. Evo u Srbiji koliko polja je neobradjeno, tako i u Hrvatskoj, Makedoniji, Kosovu. Niko vise neće da radi poljoprivredu, a ona je kljuc svega. Ne moze da se sjedi i drzi politika i govor. Trebamo da sve zaboravimo i radimo zajedno, da se izvucemo iz ovo pakla. Voli svako svoju zemlju, voli je ti u srcu, ali vreme je doslo da se ona je brani patriotizmom, i nacionalizmom. Vec mudrom glavom, radom, ekonomijom.

  • Potpuno se slazem sa -presednikom .Sasa Radulovicem da dialog se vodi na bazi interesa (ekonomski I kulturne bastine-ljudska prava) sve drugo vodi nas na propast koj vec smo probali 25 god.

  • Moze li ovaj tekst da se prevede na tekst lako razumljiv osrednje obrazovanom stanovnistvu?
    Procitao sam tekst i ne razumem koje je resenje problema?

  • Sve razumem i uglavnom se slazem, ali niste predstavili kako biste se izborili za tih pet zahteva? Naravno, svi ce ih razumeti, ali zbog cega bi ih prihvatili? Da li biste mozda ispunjenje tih zahteva “platili” zvanicnim priznavanjem Kosova?

  • Sa svime se slažem, osima sa ocenom uloge Rusa i paralelom Krim-Kosovo.

    Ukrajini vidi Ruse na sličan način kao što Hrvatska vidi Srbe- kao gamad. Jeste, Rusija je priznala te države ali taj dil je podrazumevao i mnoge druge stvari – kao recimo da se ne otvara sezona lova na građane ruske nacionalnosti kad god bi neko da isprazni sačmaricu itd.

    Putin je tu iskoristio primer Kosova sasvim korektno i u skladu s interesima Rusije. Da Ukrajinci u svojim sranjima nisu febelo tražili i prešli sve crvene linije ( uz solidnu pomoć CIA-e itd), otvaranja Krima ne bi bilo.

    Što se pljačke na Kosovou tiče, ti je već sve pokradeno, a sad rezultati te krađe polako dolaze na naplatu nalogodavcima.

    Možda zbog toga BAŠ SAD nije vreme za kapitulaciju. Srbiji je dosta da samo malo počne da komplikuje oko izbeglica itd pa da ovima napravi glavobolje daleko veće od celokupne vrednosti Kosova itd.

    Tržišna vrednost tog terena nije više u rudnim bogatstvima itd nego u kontroli poluga oko septičke cevi- koga na zapadu će za zapljusne koliko govana.

  • Veoma mi je žao što sam tek danas “natrčao” na ovaj tekst. Gospodin Radulović je imao moj siguran glas. Sa žaljenjem moram da kažem da sam upravo promenuo mišljenje, i da ću glas dati nekoj drugoj opciji (naravno ne vladajućoj).
    Ovakav pristup prema KiM za mene je neprihvatljiv.
    Još samo da dodam da nisam sa KiM, nikada tamo nisam živeo niti niko od mojih, ali mislim da se ničege ne trebamo tako lako odreći, pa čak i ako je to krivica političara iz 90ih.
    Po toj logici šta god da ne funkcioniše trebamo pitati političare iz 90ih do ovih danas ? Zar smo mi jedina zemlja koja se tako lako treba odreći dela svoe teritorije ? Ako je tako, i ako i sami kažete da to “gura” zapad na čelu sa USA, zašto onda da ulazimu u tu EU ako na nas te zemlje gledaju kao na državu/građane trećeg reda ?
    Puno pozdrava, i sve najbolje.

  • Procitah tekst i vidim normalno razmisljanje. Ima jos sta da se doda i doradi ali polako. Onda citam komentare i ne mogu da verujem da ima jos ljudi koji ne mogu da dodju k sebi.
    Pitanje je ko od vas gospodo zeli da zivvi na KiM kad tamo ne zele da se vrate ni oni sto su ziveli?
    Lepo rece cika Paja sveti nas patrijarh: ” Cije su ovce, toga je i livada”.
    Niti mi imamo cime da ratujemo za tu zemlju niti hoce narod vise da gine a iskreno i ne vredi ta zemlja ni jedne jedine glave vise.
    Da smo mi pametni kao sto nismo pa da pokupimo nas narod sto je ostao, ako zeli naravno, pa u Srbiju a albance nazad na KiM pa granicu hermeticki zatvotiti.
    Sta se tu silujemo kad ne mozemo ziveti zajedno. Puko brak i gotovo. Zemlja ko zemlja.
    A gospodo sto se pre pomirimo sa onim hladnjacama to ce nasoj deci biti mirnika savest.
    G. Radulovicu imate moj glas samo ako nam obecate da cete nam skinuti taj jaram sa vrata.

  • Procitah tekst i vidim normalno razmisljanje. Ima jos sta da se doda i doradi ali polako. Onda citam komentare i ne mogu da verujem da ima jos ljudi koji ne mogu da dodju k sebi.
    Pitanje je ko od vas gospodo zeli da zivvi na KiM kad tamo ne zele da se vrate ni oni sto su ziveli?
    Lepo rece cika Paja sveti nas patrijarh: ” Cije su ovce, toga je i livada”.
    Niti mi imamo cime da ratujemo za tu zemlju niti hoce narod vise da gine a iskreno i ne vredi ta zemlja ni jedne jedine glave vise.
    Da smo mi pametni kao sto nismo pa da pokupimo nas narod sto je ostao, ako zeli naravno, pa u Srbiju a albance nazad na KiM pa granicu hermeticki zatvotiti.
    Sta se tu silujemo kad ne mozemo ziveti zajedno. Puko brak i gotovo. Zemlja ko zemlja.
    A gospodo sto se pre pomirimo sa onim hladnjacama to ce nasoj deci biti mirnija savest.
    G. Radulovicu imate moj glas samo ako nam obecate da cete nam skinuti taj jaram sa vrata.

  • Ako su vec potpisali sporazume, zasto salju struju, naftu, hranu i ostale potrepstine u iznosu od nekoliko milijardi eura godisnje??
    Moguce je odseliti sve Srbe sa Kosova, postavi se nova granica, ali ujedno se ukine slanje elektricne energije, hrane, vode i svega toga sto politicari imaju podebele dzakove za to.
    Za vreme Tita je odredjena granica i kako ce biti i tako ce i ostati(bez KiM normalno i Vojvodine).
    Kada se vratimo par godina u nazad, fale politicari jos neki koji su umocili rukom od drzavnu kasu: Labus, Kostunica ima jos takvih politicara, a njih nema vise nigde.
    Posaljes Srbe nazad u Srbiju i ukine se svako sledovanje sa el.energijom, hranom, vodom, neka se sami snalaze, vec ionako je sav dole kartel po KiM-u.

  • Nedostaje samo jedna recenica: nju je izgovorio nedavno Borko Stefanovic. Potreban je konsenzus pozicije i opozicije po pitanju KiM, a taj konsenzus je moguce postici samo na nepriznavanju Kosova kao suverene drzave. Tacno je da danas niko od nas (barem javno) ne trazi de jure priznavanje nezavisnosti Kosova, ali svi znamo i da ce to doci na dnevni red. Da to pitanje od prvorazrednog znacaja za nacionalni interes ne bi bio predmet kampanje, potrebno je da svi politicki subjekti prihvate predlog gospodina Stefanovica, a to je, ponavljam, nepriznavanje nezavisnosti Kosova de jure.

  • Cinjenica je dan nam trenutno stanje u odnosu sila ne ide na ruku. (Kao sto videsmo iz prethodnih ratova).
    Slaba ekonomija, nam jos dodatno vezuje ruke i cini nas neprivlacnim. Ako zamislimo da ekonomski ojacamo (kad DJB pobedi) i Srbi i Albanci sa KiM ce zeleti da dodju u Srbiju i rade, ili ce bar severni deo KiM moci biti podpomognut od strane Srbije i bar malo bolje ziveti od ostatka. Za sve ovo je potrebno vreme, a bar u tom vremenu KiM nece postati drzava a ko zna u buducnosti ce se odnos snaga mozda promeniti u nasu korist. (Albanci su radili 100 godina na nezavisnosti).

  • Vidim da je najvise price o KiM. Takodje mislim da je za razliku od ostalog dela programa, ovaj deo malo “skakljiv”. Mislim, da mozda imam, bar za dlaku, vise prava da pricam na ovu temu, jer zivim na Kosovu svih ovih godina i mogu reci sledece: trenutno postoje dve realnosti. Jedna je da Srbija nema suverenitet nad KiM, a druga da “Republika Kosovo” nema suverenitet nad oblascu Gornjeg Ibra ili kako vole da tu oblast zovu, severnog Kosova( iako ta oblast je Kosovo, koliko je Zemun Sumadija). Te dve realnosti se mogu promeniti, bez obzira na integraciju koja je pocela i traje( jer su to isti ljudi sa barikada), jedino ratom, a to nece niko dozvoliti. Neminovnost je da ce se Kosovo kad tad ujediniti sa Albanijom. Tu ideju promovise “Samoopredeljenje”, koje je sve jace i sa sve jacom podrskom. Takodje imaju podrsku i Vilijama Vokera, clana americkog establismenta, koji se nije menjao od kraja 80-ih. Kada dodje do tog ujedinjenja, Kosovo gubi Sever, tako da se moze pricati o autonomiji juzno od Ibra, dok ce ibarska dolina kad tad ponovo i administrativno biti deo Srbije, a toga su svesni i Albanci. Tesko je upraljati homogenom teritorijom, koja ima zaledjinu. Takav je slucaj i sa Republikom Srpskom. Svidjalo se to nekome ili ne… Na balkanu su ostala dva neresena nacionalna pitanja, srpsko i albansko, koje je moglo da se resi pre sto godina. Dok se ta dva pitanja ne rese, nema mira. A resenje podrazumeva kompromise sa obe strane. Svako dobro!

  • Pratim pokret od samog osnivanja, Dušana Pavlovića čitam odavno. Imam nekoliko pitanja. Prvo, ko su ljudi u pokretu koji se bave obrazovanjem, znam da Pavlović piše na tu temu, ali bih da pročitam i još neke ljude kako bih stekao sliku o tom sektoru. Saša j eučestvovao ma onoj konferenciji o obrazovanju, a medju učesnicima su bili oni koji su uništili obrazovni sistem ove zemlje. Postoji li neko u pokretu kome je moguće pisati na tu temu, neki sastanak gde je moguće postaviti pitanje, predložiti stvari, i slično (ovo pitam nevezano za izbore).

    Ono što je vezano za izbore. Prvo, imate li kandidate sa KiM za poslanika? Imate li ljude koji žive u pokrajini, a dele vaše vidjenje problema. Vi taj problem posmatrate realno, ali previdjate neke stvari, bavite se činjenicama a ne načinom kojim je do tih činjenica došlo, a za pravo i pravni sistem je to suštinska stvar. Brutalni višedecenijski secesionizam, totalitarni Brozov režim i agresija NATOa su ključne stvari, pominjete Rezoluciju 1244, da li ćete insistirati na njegovom sprovodjenju. Podržavam dosta ideja pokreta, ali me zanima stav po pitanju KiM, srpskog žandara ubiju šumokradice u Kuršumliji, i umesto da naša država kaže NATO agendi “Nadjite krivca ili cemo mi doci da ga nadjemo”, svi zaboravili na slučaj za 10 dana, jedan čovek manje više, nebitno!!! Pitanje je jako osetljivo, mislim da bi neko od čelnika pokreta trebalo da ode u Mitrovicu pre 24og i da se obrati ljudima. Vi ste posteni ljudi, ono sto gradite je veliko i iskreno, i uspecete siguran sam…ali ovo je rak rana društva isto kao ekonomija, ne bi trebalo posmatrati ga kao sporedno, a vi to radite. Znaci, nije pitanje hocete li priznati KiM, vec hocete li rasformirati preostale institucije ove države na KiM.

    Drugo, modeli finansiranja kulture su nejasni. Nacionalne kulturne institucije su se pretvorile u konglomerate, kako planirate da to postavite na zdrave noge.

    Za sada toliko!

    • Ako stvarno zelite moj glas, onda odgovorite na pitanja dok ne budem glasao 24. aprila oko 16.00 casova!
      – S obzirom na to je nezavisnost KIM moguca na dva nacina, novom rezolucijom SB ili samim priznavanjem od strane Srbije, a zelim da verujem da za ovu drugu opciju niste, kako je moguce saradjivati i jacati veze sa zvanicnom Pristinom ako im kazete da oni za vas ne postoje?
      – Kakav je stav pokreta po pitanju politickog uredjenja zemlje? Da li je monarhija uopste opcija?

  • Gospodine Radulovice, da li planirate da vratite redovno odsluzenje vojnog roka? Jer biti neutralan u danasnje vreme, posto Vasa stranka to i planira, zahteva bar spremnu vojsku, jer nam je tehnika veoma zaostala. Hvala.

  • Kada neko planira i izvodi nekakvu akciju protiv nas prvo sto moramo da uradimo je da dobro izanaliziramo uzroke, taktiku i krajnje ciljeve. Ono sto je najcesca pojava kod nas da reagujemo bas onako kako planer akcije ocekuje od nas jer nasa iracionalna reakcija mu je neophodna i doprinosi njegovom uspehu. Pocnimo da sopstvenom zivotu prilazimo racionalno i pragmaticno jer to je dve trecine uspeha. Ucimo od Radulovica, on ima upravo takav pristup.

  • Slažem se sa većinom programa koji zastupa DJB, osim ovog dela. Šta vam znači “Saradnja sa Kosovom”? Priznaćete Kosovo zbog “realnosti na terenu” ? To što je Kosovo sve manje Srbija a sve više država je zasluga upravo partokratije koja ne želi da rešava probleme nego samo čeka instrukcije spoljnog mentora zarad materijalne koristi koje će iskoristiti za jačanje svoje partokratsko-parazitske stranke. “Realnost na terenu” je upravo mantra partokratije, pogotovo bivšeg režima, koja služi kao opravdanje njihovom neradu i bezvoljnosti da bilo šta reše. Realnost na terenu nije gotova stvar, ona je promenljiva i zavisi od toga koliko ćemo se potruditi da je promenimo. Ako imamo u vidu da je Kosovo deo Srbije onda se tako i moramo ponašati i na terenu a ne samo demagoški, dakle naš interes kao države na Kosovu bi trebao biti:
    – Ne ukidati “paralelne institucije”, nego jačati sadašnje institucije Srbije i obnoviti ukinute
    – Zalagati se za sprečavanje daljeg otimanja imovine Srbije, te obnova otetih i uspostavljanje novih
    – Zalagati se za povratak srpskih oružanih snaga na Kosovu (tamo gde su Srbi većina) jer to imamo pravo po R1244
    – Ukloniti granicu između Srbije i KiM na celoj liniji (na taj način omogućiti slobodu kretanja građanima na celoj teritoriji Srbije)

    Ovo pitanje će vam se sve više postavljati, ako vam politika bude mantra “realnost na terenu” koju najviše zastupa LDP npr. onda na sledećim izborima možete i očekivati rezultate kakve oni imaju. Pokažite da niste isti ni kao DOS ni kao SRS ni kao SNS, nego da zaista poštujete Ustav i da zaista želite rešavati probleme. Niko naravno više nije za rat, nasilje i mržnju, ali ne možemo ni samo nemo posmatrati dok nam otimaju svaki oblik državnosti na Kosovu.

  • Opet se potpuno slayem sa Vama i yato glasam za Vas, opet je jedino Djindjic pokusavao to o cemu Vi govorite, gde bi sad bili da je to vec reseno. Evo nas opet nazad, nazad….Tuzno mi je sve ovo sto se desava na Kosovu, ali ako se ne osvestimo i ne ostavimo demagogije i prazne price umesto konkretnih resenja bice jos gore iako izgleda da ne moze gore. “Paatriote” i “Eksperti” su nas definitivno sredili, da li ima nade za razum na ovim prostorima zaista ne znam.

  • Slazem se s brojnim razmisljanjima gosp. Radulovica. Medjutim, pitanje juzne pokrajine probudilo mi je sumnju u ispravnost tog misljenja. Naime, navodite srpske zlocine – u redu, bilo ih je. U poredjenju sa siptarskim to su promili, gospodine Radulovic. Inace, ja sam bas iz Peci, Metohije. Ima li tamo Srba? Hocete da kazete da smo svojevoljno otisli? Nema drzave koja ne brani svoju teritoriju, sem nase. Sem toga, uopste nije parola da je to srce nase zemlje. Po toj logici Pariz nije Francuske, Moskva Rusije, Vatikan katolika. Bazirate svoju politiku na ekonomiji, u redu je to. Medjutim, opstanak oblasti u sklopu nase zemlje je preduslov buducnosti iste. Mislite li da se nece pojaviti novo neko Kosovo. Istoricar sam, ne zivite u iluziji. Pokrajina treba imati stepen autonomije ekvivalentan evropskim standardima, ni manje ni vise. Trebamo imati plan za 50 godina da resimo ovo pitanje. Diplomatskim ili drugim sredstvima. To je srpska zemlja. Svaka trgovina njom je izdaja.