Војводина Привреда Саопштењe

СКУПШТИНА ГРАДА НОВОГ САДА: Место где транспарентност не станује

Јучерашње заседање Скупштине Града Новог Сада имало је занимљиве обрте. Одборнике је завадила тема доласка компаније Лир (Lear Corporation, Београд), као инвеститора који ће отворити велики број радних места. Колико радних места, не зна се. У материјалу који су одборници за јучерашњу седницу добили пише 1600-2000, а премијер је недавно најављивао долазак компаније која ће их отворити 3000.

Skupstina Novog Sada

Само спомињање инвеститора и нових радних места изазива благонаклоне реакције код широке популације. Ипак, искуство нас учи да се иза бомбастичних наслова често крију велике злоупотребе јавних финансија. Наиме, поменути инвеститор Лир не инвестира скоро ништа. Њему се земљиште, инфраструктура и објекти пружају готови и припремљени од стране Града Новог Сада и биће му издати (како засад развој ситуације указује) директном погодбом управе града и компаније. Ово значи да ће наши грађани то платити, јер је једини градски новац јавни новац, а јавни новац настаје убирањем пореза од грађана, зар не? Значи, сви ми инвестирамо у ову компанију и то је јасно.

Са друге стране, то можда није крај нашој инвестицији. У Србији је широко распрострањена пракса да се инвеститору дају и субвенције у износу од по више хиљада евра за свако радно место које отвори. Ово значи да наши грађани плаћају и то, јер је јавни новац наш новац… Када прими субвенцију за свако радно место у тако великом износу, компанија у ствари добија бесплатну радну снагу, тј. добија новац за плате унапред некад и за вишегодишњи период. Овај други део је у случају Лир-а потпуно нетранспарентан и одборници не знају, јер нису добили одговор, колико ће свако радно место да кошта буџет, пардон грађане.

SAOPŠTENJE Skupština NS

Српска радикална странка и Лига социјалдемократа Војводине су напустиле јучерашње заседање. У сали су остали представници владајуће Српске напредне странке, Демократске странке и Покрета Доста је било. Представници опозиције оштро су критиковали скривене трошкове које „инвестиција“ може да има и тражили објашњења. Али, ту није крај нетранспарентности. РТВ је преносио седницу и пренео је све критике које су представници Демократске странке имали на рачун „инвестиције“, а потпуно „прећутао“ два излажења за говорницу представника Покрета Доста је било.

Служба за комуникације са јавношћу

Покрет Доста је било – Саша Радуловић

Тим за Војводину

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар