Vojvodina Privreda Saopštenje

SKUPŠTINA GRADA NOVOG SADA: Mesto gde transparentnost ne stanuje

Jučerašnje zasedanje Skupštine Grada Novog Sada imalo je zanimljive obrte. Odbornike je zavadila tema dolaska kompanije Lir (Lear Corporation, Beograd), kao investitora koji će otvoriti veliki broj radnih mesta. Koliko radnih mesta, ne zna se. U materijalu koji su odbornici za jučerašnju sednicu dobili piše 1600-2000, a premijer je nedavno najavljivao dolazak kompanije koja će ih otvoriti 3000.

Skupstina Novog Sada

Samo spominjanje investitora i novih radnih mesta izaziva blagonaklone reakcije kod široke populacije. Ipak, iskustvo nas uči da se iza bombastičnih naslova često kriju velike zloupotrebe javnih finansija. Naime, pomenuti investitor Lir ne investira skoro ništa. Njemu se zemljište, infrastruktura i objekti pružaju gotovi i pripremljeni od strane Grada Novog Sada i biće mu izdati (kako zasad razvoj situacije ukazuje) direktnom pogodbom uprave grada i kompanije. Ovo znači da će naši građani to platiti, jer je jedini gradski novac javni novac, a javni novac nastaje ubiranjem poreza od građana, zar ne? Znači, svi mi investiramo u ovu kompaniju i to je jasno.

Sa druge strane, to možda nije kraj našoj investiciji. U Srbiji je široko rasprostranjena praksa da se investitoru daju i subvencije u iznosu od po više hiljada evra za svako radno mesto koje otvori. Ovo znači da naši građani plaćaju i to, jer je javni novac naš novac… Kada primi subvenciju za svako radno mesto u tako velikom iznosu, kompanija u stvari dobija besplatnu radnu snagu, tj. dobija novac za plate unapred nekad i za višegodišnji period. Ovaj drugi deo je u slučaju Lir-a potpuno netransparentan i odbornici ne znaju, jer nisu dobili odgovor, koliko će svako radno mesto da košta budžet, pardon građane.

SAOPŠTENJE Skupština NS

Srpska radikalna stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine su napustile jučerašnje zasedanje. U sali su ostali predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke, Demokratske stranke i Pokreta Dosta je bilo. Predstavnici opozicije oštro su kritikovali skrivene troškove koje „investicija“ može da ima i tražili objašnjenja. Ali, tu nije kraj netransparentnosti. RTV je prenosio sednicu i preneo je sve kritike koje su predstavnici Demokratske stranke imali na račun „investicije“, a potpuno „prećutao“ dva izlaženja za govornicu predstavnika Pokreta Dosta je bilo.

Služba za komunikacije sa javnošću

Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović

Tim za Vojvodinu

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Najsmesnije je obecanje 3000 radnih mesta, pa onda 2000 pa 1600 i tako redom, zanimljivo je pogledati na sajt http://www.srbija.gov.rs/vesti/dokumenti_pregled.php?id=228518 sns kadrovska muckalica cega se god “dovati” to i propadne dupla resenja, preko 3500 sto funkcionera sto korisnika motornih vozila koje gradjani placaju, retroaktivno donosena resenja, pa to im moze i besplatan hr (human resource) program da odradjuje, ali je cinjenica da su momci bez znanja a mi nazalost i dalje cemo ih castiti sa 500 dinara kroz komunalne racune (skupa Novi Sad, Beograd i Nis)