Медији Саопштењe

Власт контролише медије новцем државних институција и јавних предузећа

Странке на власти троше огромне своте новца који припада грађанима Србије само да би контролисале медије, спречиле критику и креирале лажну слику о стању у држави. Подаци које је открио Савет за борбу против корупције показују да се тајним уговорима извлачи новац чак и из пропалих фирми, чији радници месецима не примају плате, у циљу контроле медија.

 

Televisions

 

Савет за борбу против корупције је најновијим извештајем о утицају власти на медије путем оглашавања и маркетинга указао да власт на свим нивоима расипа огромне количине новца да би медије контролисала, али и да би извлачила новац из државе за партијске потребе. Савет је проценио да је најмање 840 милиона евра од 2011. до 2014. године јавних пара потрошено да би се медији држали у покорности.

Покрет “Доста је било – Саша радуловић” захтева да се уведе потпуна транспарентност рада државних институција, јавних предузећа и предузећа са већинским државним капиталом, јер је то једини начин да се успостави контрола трошења јавног новца и његова очигледна злоупотреба.

Власт треба да одговори зашто је, рецимо, Прва петолетка из Трстеника имала медијски трошак од 13 милиона динара, или због чега је на рекламу из Аеродрома Београд плаћено чак 235 милиона за четири године, из Петрохемије Панчево 5 милиона или Електровојводине Нови Сад 121 милион … Сви примери које је Савет изнео морају да буду испитани. Ово је само мали узорак механизма на који партократија исисава јавни новац из државе за своје интересе.
Захтевамо да медији буду слободни и да се простор јавног говора отвори за слободно изражавање и критику. Најоштрије осуђујемо злоупотребу јавног новца за потребе рекламирања појединаца из власти.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Budimo reallni, gazdi i dalje kumovi nose po dva milionceta, desna ruka mu apartman sa bitangicama i segamegadens direktorcicima, a ja i dalje placam racune i castim 500 dinara a krov mi prokisnjava a oni i dalje nude zamenu postanskih sanducica koji su nepotrebni.