Медији Преносимо

Георгиев: Вучић криминализује све који не мисле као он

Новинар БИРН-а Слободан Георгиев оценио је, гостујући у Новом дану телевизије Н1, да су Александар Вучић и Српска напредна странка довели до тога да у Србији више нема правог дијалога.

 

Slobodan Georgiev

 

Георгиев сматра да је Вучићев идеал одувек био да буде уредник медија, и да му се та жеља сада на неки начин испунила. Премијер, међутим, није задовољан јер постоје гласови који не извржавају његове наредбе, каже гост Новог дана.

“Вучић је довео до тога да у Србији нема правог дијалога, криминализовао је све оне који не мисле као владајућа странка. Сви који не мисле као он су заправо део неке корупције или организованог криминала – то је тако представљено у јавности. Ко год је било шта рекао против ове владе, СНС их је у својим саопштењима тако форумилисала. Они производе такву атмосферу. Ако хоће нормалну Србију, као што стално говоре, онда треба да дају могућност да у једном друштву функционишу различити гласови”, рекао је Георгиев.

Таква реторика, сматра он, служи СНС-у да мотивише своје бираче, јер прича о ЕУ њима ништа не значи. “Вучић каже: ‘Ја сам се променио’. ОК, па онда промени и језик. Не можеш да се промениш и да користиш исте фразе као пре 20 година”, каже Георгиев.

Новинар БИРН-а ипак истиче да су се у српским медијима појавили нови гласови, новинари, идеје и истраживања који су, како сматра, добра основа за наредне године. “Можда из тог дела нових људи и гласова можемо да очекујемо да буде боље. Да ли ће Влада, а и други притискати? Хоће. На новинарима је да раде свој посао”, поручује Георгиев.

Медији у Србији највећи проблем, према његовом мишљењу, имају на нивоу уредника. “Мислим да има добрих новинара, али да је уреднички сој мало танак, нарочито у штампаним медијима. Уредници треба да одбране новинаре и омогуће им простор за рад. Видели смо да су новинари били изложени претњама, а њихове куће нису сто одсто стале иза њих. Када је била нападнута колегиница са РТС-а, њена кућа није стала иза ње. Проблем је више интерни, него екстерни. Новинари су четврта грана власти и тако треба да се понашају. Нисмо тако немоћни како поједини извештаји приказују”, поручује Георгиев.

Гост Новог дана каже и да међу новинарима у Србији недостаје солидарности. Када се у Србији, као у Грчкој, буде десило да једног дана не изађе штампа или се нико не појави на конференцији за штампу Владе Србије, онда можемо очекивати да ће се десити нека промена, оцењује Георгиев.

Он каже и да мале плате не могу да буду оправдање да новинари не раде свој посао. “Или радиш или не радиш! Посао новинара је да питају”, подсећа Георгиев.

Извор: Н1 инфо

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Zbog velicanja lika i dela predCednika vlade, uveden je u rad ogroman broj BOTOVA, koji svojim komentarima ZELE da prikazu kako je vlast USPESNA i VOLJENA. To sto govori da se PROMENIO i da vise nije onaj iz devedesetih, to bi bilo dobro da je istina, ALI STA CEMO SA ONIMA KOJE JE ZATROVAO NACIONALIZMOM, KAKO NJIH PROMENITI?

  • sve ono lose (probalby najgore) u vise decenijskom tumaranju naroda Srpskog (sto zbog okolnosti sto zbog hajducke prirode populacje) – sublimirano je u obliku zivota koji se klice vucic a. Iskompleksirani lazov, nesposobni i impotentni primerak vrste, alavi, sujetni slavoljubivi i srebroljubivi gmaz, spreman sa sluzi svakom za 3 srebrnjaka, samo da bi se dokopao onoga sto on smatra da je moc… kreten ali umisljajni veleizdajnik i krvnik Srpskog roda.
    Redak primerak vrhunske stetocine i zlikovca.
    Nisam, i pored duzeg razmisljanja, uspeo da nadjem makar jednu vrlinu ovog gmaza …