Војводина Коментар Медији Политика

La Haine

Србија, као држава и као друштво, нема готово ниједан елемент демократије.

Држава нам је папирна демократија- суверенитет је отет од грађана, нема слободних и фер избора, власт поступа по закону када јој то одговара а државне институције су паралисане од стране режима.

Друштво није демократско зато што у Србији не постоји ниједна особа која је у дужем периоду проживела демократију и демократски уређен систем. Грађани, као и носиоци власти, једноставно не знају шта значи демократија.

Одрасли и формирани у аутократском, тоталитарном, режиму (као и наши родитељи) генерацијски смо прихватали такве друштвене моделе, обрасце понашања и размишљања.

Научени смо да постоји Вођа који нешто даје, који је непогрешив, савршен. Научени смо да ћутимо јер може горе, да идемо „низ длаку“…

А, што је најопасније од свега, научени смо да је свако ко мисли различито и другачије непријатељ!

Непријатељ који је опасан, ког треба победити, који не треба да постоји и против кога је све дозвољено: увреде, претње, застрашивање, директно насиље… Све!

Зато је у Србији немогућ политички и друштвени дијалог, зато је готово незамислива промена власти мирним путем и уважавање другачијег мишљења.

У таквим околностима, чврста и јака је само власт. Држава је слаба и подложна притисцима, економски нестабилна, презадужена, индустријски, привредно и технолошки заостала, грађани су на ивици сиромаштва и будућност своје деце не планирају у Србији.

Та клица мржње, засејана пре готово стотину година, расла је и развијала се у нашем друштву. Многе генерације су имале прилику да је искорене. Нису успели.

Данас, режим не само да се не бори против таквог, ужасног стања него свакодневно и без престанка залива и ђубри ту плантажу мржње!

Уместо у уређен парк, претварамо се у џунглу, а у џугли влада само закон јачег.

Жуч којом је обичан човек засут, из таблоида и са екрана, од јутра до мрака разара сваку људскост. Сужава простор за нормално размишљање и претвара разумно биће у звер која тражи жртву.

Морамо, сви заједно, да схватимо да живимо у атмосфери поделе и мржње, да је за такво стање најодговорнији онај који о свему одлучује и да ће нас овакво стање одвести у отворени сукоб.

Верујемо да се гласачи и симпатизери режима, инитмно, не слажу са оваквим стањем и да желе промену друштвене климе…

Јасно је ко је на потезу!

 

Покрет „Доста је било“

Градски одбор Нови Сад