Војводина Државна управа Економија

74 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА НОВЕ АУТОМОБИЛЕ

Носиоци власти у Новом Саду (у конкретном случају Градско веће) су, по ко зна који пут, без претходне најаве, без образложења и, што је најважније: без икакве консултације са грађанима донели одлуку о куповини аутомобила у укупном износу од 74.700.000 динара или, по данашњем курсу, 633.000,00 евра!

Подсећамо да је 2021. године, на исти начин, донета истоветна одлука, с тим што је износ био још већи- тада је пројектовани износ био чак 97 милиона динара.

И тада је, као и сада, јасна намера режима била да се планирани посао заврши далеко од очију јавности али је Градски одбор Покрета „Доста је било“ урадио оно што је требало да уради одговорна и поштена власт- информисали смо грађане, народским речником речено „подигла се прашина“ и режим је од наведене куповине одустао.

Прво су смањили износ опредељених средстава, па су одустали од куповине нових аутомобила и одлучили се на изнајмљивање значајно мањег броја аутомобила на лизинг…

Наравно, немамо никакву илузију да смо пробудили било чију савест, јасно је да се режим притајио само до прве следеће прилике.

Зато, понављамо питања која смо поставили прошле године, негде у ово доба:

  • Шта се то у функционисању локалне самоуправе променило да се, одједном, појавила потреба за набавком толиког броја аутомобила (или је потреба у чињеници да су избори пред вратима)?
  • Зашто градска администрација не користи јавни превоз? Да ли, можда, нису задовољни квалитетом услуге, ценом карте, или је нешто друго у питању?
  • Да ли, у овом тренутку, не постоји никакав приоритетнији проблем који би се, предметним новцима, решио?
  • И, најважније, зашто неко од градских челника не изађе пред камере и микрофоне и каже грађанима: Планирамо да купимо 50 или 30 или 100 аутомобила?

Такође, на ова, поновљена питања из јануара 2021. године додајемо још једно:

  • У овој години планирана је и набавка електричних бицикала у укупном износу од 13.500.000 динара или, по данашњем курсу, 114.000,00 евра! Ако је цена просечног електричног бицикла између 700 и 800 евра, то значи да ће градска власт, за сопствене потребе, набавити 150 бицикала. Зашто, онда, купује аутомобиле?

Власт је дужна грађанима одговоре на ова питања, јер се ради о јавним средствима.

И не само то- власт је дужна да грађане о овоме обавести пре доношења одлуке, а не да ово буде тема након што је неки појединац или група решила да држи отворене очи 24/7 и да чува стражу над градском касом.

 

Покрет „Доста је било“

Градски одбор Нови Сад

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар