Vojvodina Državna uprava Ekonomija

74 MILIONA DINARA ZA NOVE AUTOMOBILE

Nosioci vlasti u Novom Sadu (u konkretnom slučaju Gradsko veće) su, po ko zna koji put, bez prethodne najave, bez obrazloženja i, što je najvažnije: bez ikakve konsultacije sa građanima doneli odluku o kupovini automobila u ukupnom iznosu od 74.700.000 dinara ili, po današnjem kursu, 633.000,00 evra!

Podsećamo da je 2021. godine, na isti način, doneta istovetna odluka, s tim što je iznos bio još veći- tada je projektovani iznos bio čak 97 miliona dinara.

I tada je, kao i sada, jasna namera režima bila da se planirani posao završi daleko od očiju javnosti ali je Gradski odbor Pokreta „Dosta je bilo“ uradio ono što je trebalo da uradi odgovorna i poštena vlast- informisali smo građane, narodskim rečnikom rečeno „podigla se prašina“ i režim je od navedene kupovine odustao.

Prvo su smanjili iznos opredeljenih sredstava, pa su odustali od kupovine novih automobila i odlučili se na iznajmljivanje značajno manjeg broja automobila na lizing…

Naravno, nemamo nikakvu iluziju da smo probudili bilo čiju savest, jasno je da se režim pritajio samo do prve sledeće prilike.

Zato, ponavljamo pitanja koja smo postavili prošle godine, negde u ovo doba:

  • Šta se to u funkcionisanju lokalne samouprave promenilo da se, odjednom, pojavila potreba za nabavkom tolikog broja automobila (ili je potreba u činjenici da su izbori pred vratima)?
  • Zašto gradska administracija ne koristi javni prevoz? Da li, možda, nisu zadovoljni kvalitetom usluge, cenom karte, ili je nešto drugo u pitanju?
  • Da li, u ovom trenutku, ne postoji nikakav prioritetniji problem koji bi se, predmetnim novcima, rešio?
  • I, najvažnije, zašto neko od gradskih čelnika ne izađe pred kamere i mikrofone i kaže građanima: Planiramo da kupimo 50 ili 30 ili 100 automobila?

Takođe, na ova, ponovljena pitanja iz januara 2021. godine dodajemo još jedno:

  • U ovoj godini planirana je i nabavka električnih bicikala u ukupnom iznosu od 13.500.000 dinara ili, po današnjem kursu, 114.000,00 evra! Ako je cena prosečnog električnog bicikla između 700 i 800 evra, to znači da će gradska vlast, za sopstvene potrebe, nabaviti 150 bicikala. Zašto, onda, kupuje automobile?

Vlast je dužna građanima odgovore na ova pitanja, jer se radi o javnim sredstvima.

I ne samo to- vlast je dužna da građane o ovome obavesti pre donošenja odluke, a ne da ovo bude tema nakon što je neki pojedinac ili grupa rešila da drži otvorene oči 24/7 i da čuva stražu nad gradskom kasom.

 

Pokret „Dosta je bilo“

Gradski odbor Novi Sad

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar