Ауторски текст Војводина Државна управа

ТИТЕЛ: Политичари без политике

Оно што дефинише тителске политичаре је једна врло забрињавајућа чињеница, а то је да нико од њих више нема конкретну политику, јасан политички програм или идеологију. На функције долазе људи који не разумеју теорију организације друштва, који се ниједног тренутка у свом животу нису, на било који начин, бавили било чим што има везе са политичким и економским уређењем система у којем живимо. Често, поред недостатка знања, локалним политичарима недостаје и основна писменост.

Titel tobogan

Верујем да већина наших суграђана не зна који су програми странака које су се смењивале на власти и за шта гласају на изборима. Програми су изгубили свој значај под притиском интереса да се по сваку цену остане на власти изградњом било каквих трулих коалиција. Такав систем управо и доводи на власт поличаре који не знају да раде свој посао и који своју владавину не граде на чврстом принципу рада у интересу грађана. У таквом систему углавном успевају политичари којима нису стране методе празних прича и обећања “кула и градова”.

2000. године ДОС је дошао на власт искључиво због тога што су људи били незадовољни политиком СПС-СРС. Затим, 2012. године, СНС је дошла на власт на таласу незадовљства ДС-овом владавином. Честе промене структуре власти у последње четири године (више се не зна ко је са ким у коалицији), последица су сукоба око партијског плена странака на власти и опозиције. Ниједна политичка промена се није догодила зато што су политичари имали другачије политичке програме или зато што су нудили другачија решења локалних проблема.

По истом механизму, ни последње несугласнице унутар владајуће коалиције нису проузроковане неслагањем у политици. Најсвежија смена члана Општинског већа и оставка председника Скупштине догодиле су се из нама нејасних разлога. Једно је јасно. Те промене неће донети ни добро, ни лоше грађанима Општине Тител. Ова дешавања, као и она раније, донеће промене само у страначким касама и партијском запошљавању.

Чест је случај да појединци који се кандидују на изборима буду добри и поштовани људи, али то није довољан услов за добро вршење власти. Није довољно из простог разлога што када такви људи дођу на власт, истог тренутка постану део система који је изграђен на корупцији, страначким интересима, везама са тајкунима, намештеним пословима. Тај систем, од људи без идеологије и знања, направи управо оно што је таквом систему и потребно, а то су добри сарадници за лоше послове.

Покрет Доста је било – Саша Радуловић, за разлику од свих других, нуди јасну политику и јасне принципе на којима је заснива. Ми желимо увођење система кроз принцип позитивне селекције кадрова и увођење реда и одговорности у јавну управу. Интерес друштва је да нас воде најбољи. Морамо да прекинемо страначко запошљавање и отворимо простор за стручне и одговорне људе. Желимо да уведемо ненамештене конкурсе и јасне критеријуме за јавне послове. Добре намере кандидата нису мерило. Оне су неопходне, али не и довољне. Зато је за јавне службенике потребно увести јасне критеријуме мерења учинка и још јасније потребне квалификације.

Крајње је време да људи почну да се распитују за програме које политичари нуде, и да гласају за оне странке чија им се политика чини добром. Изузетно је важно да се грађанима пружи могућност да по јасним критаријумима мере учинке јавних службеника и имају увид у њихове резултате. Ово је принцип одговорности који заступамо, а од којег политичке странке склоне страначком запошљавању по нејасним критеријумима упорно беже.

Извод из програма Покрета Доста је било – Саша Радуловић

http://dostajebilo.rs/program/institucije-odgovornost/

Драган Канура

координатор Покрета Доста је било – Саша Радуловић

за Тител

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Mani se Kanura corava posla.. Sajkas je ZAKON, vi ste svi smesni. Dok opstinu vode ljudi iz Sajkasa bice i napretka. Vi iz Titela niste sposobni ni sebe da vodite , a kamoli celu opstinu. SNS je najbolje sto imamo i zato napred predsednice opstine u nove pobede!!!