Правосуђе Саопштењe

Кривична пријава против Синише Малог због трговине утицајем

Покрет “Доста је било-Саша Радуловић”, поднео је Тужилаштву за организовани криминал пријаву против градоначелника Синише Малог, јер је током 2013. године, као саветник првог потпредседника Владе Александра Вучића, радио у корист приватних компанија, злоупотребљавајући свој положај и политички утицај над државним институцијама и банкама под државном контролом.

Тужилаштво је ове године одбацило кривичну пријаву коју је Саша Радуловић, као министар привреде, поднео против Синише Малог због случаја “Беохемија”. Из одговора Тужилаштва види се да је истрага урађена тако да заташка случај и да никада није саслушан ни Синиша Мали, ни недавно ухапшени Жељко Жунић из Беохемије, нити је утврђено на основу којих овлашћења се Синиша Мали договарао и издавао налоге директорки Фонда за развој Слађани Бацковић да повуче менице, тајно, без консултација са надлежним Министарством привреде.

Министарство привреде је у октобру 2013.г. приметило да је Фонд за развој скинуо блокаду са Беохемије и затражило информације о овоме од Фонда. Директорка Фонда Слађана Бацковић је одговорила да је у договору са Синишом Малим повукла менице у вредности од 17 милиона динара да не би блокирала рачун “Беохемије”. Од овога је само “Беохемија” имала користи, а држава штету. Мали није имао никаквог законског или формалног основа да издаје наређења Фонду за развој, нити да учествује у договорима са осталим повериоцима и наговара их да одустану од принудне наплате. Он је то радио у корист приватне компаније, са политички утицајне позиције.

Синиша Мали је несумњиво наступао као заштитник интереса власника крупног капитала и кад је 2013. године као саветник ППВ-а учествовао у раду Одбора поверилаца концерна “Фармаком” из Шапца, у власништву Мирослава Богићевића, и утицао на руководиоце банака чији је акционар Република Србија, да обезбеде финансирање Фармакома, да Привредна банка Београд изузме Фармаком из редовног поступка наплате дугова, а да државне банке као повериоци дају сагласност да се закључи протокол о сарадњи између страних кредитора и фирми у саставу концерна. О томе је писао лист „Данас“, уз позивање на писану документацију у коју је аутор наведеног текста имао увид.

Синиша Мали се као саветник ППВ-а Александра Вучића очигледно бавио разгранатим консултатским послом. Почев од трговине становима у Бугарској, до услуге посредовања у пословима финансијског реструктурирања и реорганизације приватних фирми и осталих послова, које је обављала консултантска фирма Оli Consulting doo, где је био сувласник до пролећа 2014.г.

Захтевамо да Тужилаштво спроведе независну и темељну истрагу о улози Синише Малог у спречавању државних институција и банака са државним капиталом да наплате дуговања од приватних компанија и утврди колику је штету тиме нанео држави. За “трговину утицајем” Кривични закон предвиђа да се гоњење предузима по службеној дужности. За ово дело закон предвиђа казну затвором до осам година.

У прилогу:
[PDF] Кривична пријава против Синише Малог 30.12. 2015.г.
[PDF] Допис Фонда за развој са признањем Слађане Бацковић о утицају Синише Малог на одлучивање
[PDF] Кривична пријава против Синише Малог и Слађане Бацковић из 2014.г.
[PDF] Одговор Тужилаштва о истрази поводом кривичне пријаве из 2014.г.

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Sretna Vam Nova! I svim poštenim građanima ove zemlje. Tu svakako ne spadaju članovi ove klike, gde spada i ova osoba o kojoj govorite. Za njega i njih želim samo pravdu i ovozemaljsku i onozemaljsku. Svakom prema zaslugama. Ali me je strah, ima li ovozemaljske pravde? Poštenim građanima ove zemlje želim i da otvore oči, i razluče kome verovati a kome ne.

 • Svaka čast! Odličan početak Nove godine ali moramo nastaviti još jačim tempom.
  Ova banda je došla na krilima krivičnih prijava i hapšenjima. Na tome i će i pasti i to tako što ćemo ih pohapšeni ali sa čvrstim dokazima.

 • Sve ovo je u redu donekle, ali krivicne prijave samo protiv Sinise Malog zbog zajmova Farmakomu su neozbiljne. Da li je taj isti Farmakom dobijao zajmove zahvaljujuci uticaju još nekog političara pre te 2013. godine? Da li smete da izgovorite ime Dušana Petrovića i tadašnjeg vrha Demokratske stranke? Koliko je novca Bogićević godinama davao Demokratskoj stranci? Isti je to ološ, zašto ste selektivni? Kako uopšte ,mislite da osvojite poverenje naroda ako niste podneli ni jednu krivičnu prijavu protiv otpadaka srpske demokratije koja je razradila biznis naprednjacima?

  • Slažem se potpuno sa Vama. Treba procesuirati obavezno omražene likove koje pominjete (i još mnoge druge naravno) ali mislim da Pokret jednostavno ne može sve da postigne pošto toga ima mnogo. Zbog toga se moraju paviti prioriteti. U tom smislu smatam da je bolje podneti krivičnu prijavu protiv aktuelnog gradonačelnika Beograda nego protiv buljavog Petrovića koji je sada apsolutno nebitan lik. Naravno, pitanje je i dokaza koji su na raspolaganju…

 • A ne, bar kad je u pitanju Farmakom, glavne lopuže su Boris Tadić i Dušan Petrović. Najveći deo pokradenog novca je u njihovim džepovima i oni sad slobodno šetaju i još uvek se bave politikom. Sinisa Mali je najmanje tu drpio jer prosto nije imao vremena.

 • Gospodine Amebo ukoliko imate dokaze dostavite ih nekom od ljudi iz djb. Ukoliko nemate, dzaba prica. Ne mislim da je korektan pokusaj nametanja kivice timu djb pitanjem ‘da li smete’. Naravno da smeju ukoliko imaju dokaza. Ako ste pratili rad pokreta djb sigurno znate da je jedna prijava protiv Borisa Tadica vec podnesena.

 • Slucaj Farmakom je školski primer partijskog kriminala i nastao je kao paravan za pljačku i finansiranje određene političke partije (DS). Koliko se ne varam borba prtiv toga je program DJB-a. Potrebno je krenuti od samog početka i procesa privatizacije i stvaranja giganta Farmakoma. Nije se to dogodilo u poslednje 2 godine. Meni kao potecijalnom glasaču je jako bitno da se sva tri imena nađu u krivičnoj prijavi, da bih pretpostavila da je neko objektivan i da mu je cilj da ovo bude uređeno društvo bez obzira iz kog vremena i koje partije su sumnivo obogaćeni javni funkcijoneri koji se i dalje bave javnim poslom. Nadam se da će DJB ovo shvatiti kao dobromanemernu kritiku, svako dobro vam želim.

 • DJB je jedini, meni do sada poznati, politički činilac koji se jasno i nedvosmisleno izjasnio o mestu pilitičkih partija u našoj zajednici. To nije ukidanje političkih partija već svođenje njihovog uticaj u okvire postojećeg Ustava i oduzimanje viška moći koji proizvodi korupciju i mafijaško delovanje van uticaja građana, preduzetnika i individulanih poljoprivrednika. Dokaze za mafijaško delovanje (trgovina uticajem spada u to) uvek treba iznositi u javnost i preduzimati legalne korake za njihovo iskorenjavanje. Podneti dokazi i legalno delovanje su glavno oružje građana za borbu protiv mafije i korupcionaša. Protiv ovog moćnog oružja oni imaju samo galamu koja kratko traje a posle toga u naizgled “tišini” počinje da ih melje težina dokaza. Sa istrajnošću ovi dokazi će vremenom učiniti svoje. Bez dokaza ostaje samo galama na galamu a to ne proizvodi nikakav pomak.

 • Do sada se većina građana, što iz svog ličnog iskustva što čitajući ovakve tekstove, uverila da su Javna tužilaštva a posebo njihovi zamenici diljem Srbije postala filijale političkih stranaka, privrednih moćnika, korupcionaša, društvenog ološa i policijskih batinaša.
  I kada uputite žalbu na nepostupanje Javnog tužilaštva odgovor je unapred poznat.
  Nama je potrebna razbucovka partijskih parazita na svim nivoima ili protektorat sačinjen od predstavnika uređenih i uspešnih država.
  Nadam se da će Pokret “Dosta je bilo” istrajati na ovom prvom i dobiti punu podrušku pravih i istinskih rodoljuba i patriota.