Autorski tekst Vojvodina

Patriotska rasprodaja Srbije

Verovatno najčešće citirana i kod nas najmanje shvaćena misao o patriotizmu je ona Samjuela Džonsona o patriotizmu kao posljednjem utočištu nitkova. Teško mi je da poverujem da u ovoj zemlji još uvek i posle svega što nam se desilo postoje ljudi koji tvrde da će glasati na osnovu praznih priča o patriotizmu, za stranke koje godinama neopravdano prisvajaju taj epitet.

 

ZastavaSrbije

 

Dok su nas hranili patriotskim parolama, ostavljali su nas gladne i uvučene u ratove. Ne verujemo u takav patriotizam. Verujemo u ekonomski patriotizam. Od toga kako živimo zavisi i da li će nas biti. Svake godine nas je manje za 40.000 ljudi.

Šta je onda patriotizam?

Patriotizam je čuvati prirodne resurse za naredne generacije svojih građana. Ne za naredne generacije dece stranaca. Ovo se odnosi na naftne rezerve koje su bile naše pre nego što je došlo do “patriotske” prodaje istih.

Patriotizam se ne testira na beskorisnim raspravama da li treba ili ne treba da uđemo u Evropsku uniju, nego na spremnosti da uredimo društvo po evropskom modelu. “I proevropske i evroskeptične stranke su do sada pokazale isti kapacitet za korupciju, tajne ugovore, partijsko zapošljavanje, samovolju, urušavanje inistitucija sistema, sputavanje slobode medija, kupovinu glasova na izborima. ” – Saša Radulović

Patriotizam je dati državnu zemlju domaćim proizvođačima. Ne strancima.

Patriotizam je urediti državu po meri domaćih proizvođača. Ne davanje subvencija strancima.

Patriotizam je odgovornost, transparentnost i red u državnoj upravi i javnim preduzećima. Patriotizam nisu tajni ugovori.

Patriotizam je besplatno školstvo i zdravstvo. Ne beskonačno davanje para odavno propalim privrednim gigantima i spašavanje banaka novcem iz budžeta, tj. novcem svih nas.

Patriotizam je uvesti pozitivnu selekciju u državnoj upravi, da nas vode najbolji. Nije zaposliti partijske parazite i tako ohrabriti odlazak najboljih.

To je patriotizam kako ga mi razumemo. On je racioanalan, ekonomski i hitno potreban ovoj zemlji.

Jednu od najmanje citiranih i zaboravljenih definicija patriotizma  dao je Dositej Obradović. Vreme je da je shvatimo: »Ništa mi na svijetu nije milije ni ljubeznije od mojega roda; no koliko ga više ljubim, toliko sam mu više dužan pravdu i istinu govoriti i predstavljati”.

Uključi se

 

Nikola Štula
zamenik pokrajinskog koordinatora
Pokret `Dosta je bilo – Saša Radulović`

Nikola Štula

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • I Bog neka vas blagosilja za sve ovo što rekoste. Sušta i jedina istina. Znate šta bih volela? Kad sam bila dete, tu i tamo je leteo neki avion i bacao dole letke. Kao dete, i nisam znala, i ne sećam se teksta tih letaka. E, volela bih da ovaj vaš tekst zaspe čitavu Srbiju, Svaki grad, svako i najzabačenije selo. I da svaki čovek ove naše zemlje, bar razmisli. I onda da budu pravedni izbori. Baš sam nerealna, zar ne?

  • DJB postaje sve ozbiljniji. Drago mi je da vidim da se i drugi uključuju u poduhvat šta ćemo i kako ćemo posle svođenja političkih partija u normalne okvire. Svi društveni aspekti treba da budu obuhvaćeni a principi jasno izrečeni i usvojeni. Tekst o patriotizmu je jedan od takvih. Vrlo je jasan i prihvatljiv. Sa njime se slažem jer odražava i moje poimanje patriotizma.
    Nadam se da će i drugi principi budućih društvenih odnosa biti ovako dobro izrečeni.
    Ako imamo dobra načela delovanje će nam biti potkrepljeno moralom a to je najubojitije oružje protiv mafijaškog ponašanja.

  • Treba se pročitati i ova knjiga:

    Private Island: Why Britain Now Belongs to Someone Else
    by James Meek

    Veoma slična tema. Samo iz britanske perspektive.