Saobraćaj Saopštenje

Uništavanjem Aerodroma Vučić prikriva neuspeh “Er Srbije”

Zahtev Vlade Srbije da Aerodrom “Nikola Tesla” otpiše “Er Srbiji” još jedan dug u visini od 22 miliona dolara samo je još jedna u nizu Vučićevih pljački građana Srbije. Uništava se Aerodrom koji dobro posluje i koji je u većinskom vlasništvu Srbije, da bi se prikazao lažni profit “Er Srbije” koju vode Vučićevi poslovni partneri, na čelu sa Sinišom Malim. Sve se to radi uz pomoć tajnih ugovora, koji su zaštitni znak Vučićeve vladavine.

 


Foto: o. radosevic

 

Pokret “Dosta je bilo” je više puta tokom prošle godine upozoravao javnost na ovo. U svom finansijskom izveštaju za prvih devet meseci prošle godine Aerodrom „Nikola Tesla“ objavio je da je država Srbija 2014. godine, preko Uprave za javni dug, na sebe preuzela plaćanje duga „Er Srbije“ prema „Aerodromu“ u iznosu od 4,2 milijarde dinara. To je omogućilo Vučiću da javno laže građane da “Er Srbija” posluje pozitivno i da je ostvarila neto profit od 2,7 miliona evra, a u stvari je u 2014. godini napravila istorijski gubitak od 75 miliona evra. Potsećamo da je država Srbija u 2014. godini “častila” Er Srbiju i arapski Etihad subvencijom teškom 71 milion evra.

Za Vučićev račun je to presipanje iz budžeta u “Er Srbiju” uradio jedan čovek koji je istovremeno direktor Uprave za javni dug Ministarstva finansija i član Nadzornog odbora “Er Srbije”. Zato je krajem prošle godine pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” podneo Agenciji za borbu protiv korupcije inicijativu za pokretanje postupka protiv direktora Uprave za javni dug Branka Drčelića zbog sukoba interesa. Drčelić istovremeno servisira javni dug „Er Srbije“ u svojstvu direktora Uprave za javni dug i kontroliše poslovanje kao član Nadzornog odbora „Er Srbije“. Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije takvu situaciju zabranjuje.

Pokret zahteva da poslovanje svih preduzeća u kojima država ima vlasništvo bude transparentno. Da se objave svi tajni ugovori, počev od svih onih sa arapskim firmama i da se sva izvršenja budžeta javno objavljuju na sajtu Ministarstva finansija.

 

Prilog
Inicijativa Agenciji za borbu protiv korupcije [PDF]

Povezani tekstovi
Premijerov perpetuum mobile budžet i Er Srbija

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pa sve znate,tj,vecina normalnog sveta u Srbiji dosta zna,sta cekate da na sva zvona pricate,pricate,ovom narodu mora 100 puta da se kaze,valjda ce shvatiti.Nadam se da ce ovog puta biti veca izlaznost,jer stvarno,DOSTA JE BILO!

  • Ako sam ja dobro razumeo, upravo je poklonjeno 22 miliona eura od jedne kompanije (gde uzgred imam udeo u akcijama i nisam jedini) drugoj kompaniji. Zanima me kakva su nasa prava povodom ovog novca, Ja bih rekao da je ovde neko poklonio deo mog novca, ali nisam siguran koliko je to legitimno. Postoji li osnov da se udruze mali akcionari aerodroma i da pokrenu tuzbu protiv rasipanja naseg novca, nelegalnog i nezakonitog upravljanja ovim preduzecem.

    • Pokusavaju da dobiju drustvene mreze, ali ne mogu da nadju telefon. Cim to zavrse krenuce sa otvaranjem istrage.

  • ima jedan video na kome Sasa govori o gubitcima javnih preduzeca…kopirah moj komentar sa youtuba koji glasi: “….kada kaze gubitak 6 javnih preduzeca iznosi milijardu evra??? Sta on misli gde je toliki novac otisao? Nije valjda ispario…nestao ili sta se desilo sa milijardu evra? To bih samo pitao Sasu. Nadam se da ce pogledati ovaj video pa odgovoriti……halo! Milijarda…hej, pa MMF nas udavi za ovu novu transu od milijardu i dvesta miliona evra danas, a ovi prave toliki gubitak!”

    • Premijer mekog srca pomaže javnim preduzećima koja su gubitaši tako što im daje milijarde evra kako bi oni funkcionisali, isplaćivali plate radnicima i slično. Naravno, to je objašnjenje za narod. Taj novac kad dođe u preduzeće, on se posle preko nameštenih javnih nabavki i burazerskih firmi vrlo bro iznese i preduzeća i završi u privatnim džepovima.