VIDEO Гостовање Политика

Саша Радуловић: Вучић је рањив, показали звиждуци у Арени

Лидер Покрета “Доста је било” Саша Радуловић је, гостујући у Пресингу, рекао да на предстојеће ванредне парламентарне изборе не могу да иду са Борисом Тадићем, Чедомиром Јовановићем и Ненадом Чанком. Он додаје да је Вучић рањив, да му опада популарност, а да је партократија централни проблем.

sasa-radulovic-1-n1Foto: N1

 

То је део опозиције који је “Вучићева опозиција”, каже Радуловић додајући да су апсолутно неприхватиљиви јер кокетирају са лидером СНС.

Лидер Покрета “Доста је било” оцењује да Вучићева популарност пада и да су то најбоље показали звиждуци у Арени.

Реформи нема, он покушава да купи још четири године, тврди Радуловић додајући да премијер Србије “религиозно прати” бројке истраживања.

“Грађани су видели да су обећања празна, да се само показују макете, а да резултата нема, и полако се замара бирачко тело“, додаје.

Покрет Доста је било није имао свог представника на данашњем окупљању опозиције. Не видимо смисао у том окупљању и шта се хтело са овим састанком, каже на то Радуловић.

Он додаје да је Покрет, по свему судећи, прихватљив многима, али да за њих није битно ко је прихватљив, већ шта може да се уради, као и да су битне идеје око којих би се сагласили.

“Мислимо да оно око чега можемо да се окупимо јесте програм, односно одређени сет ствари, а пре тог састанка ништа није речено… Ми се у томе нисмо нашли, поготово са странкама које кокетирају с Вучићем”, каже Радуловић додајући да је покрет спреман да, уколико не дође до усаглашености у вези са основним идејама ни са којом странком, изађе на изборе и самостално.

“Кућа нам гори и тај пожар треба угасити”

Радуловић је изнео план “Година прекретнице: Последњи воз за Србију”, који садржи 20 мера око којих је неопходно да се сложе “здраве снаге левице, центра и деснице”. Радуловић је навео да сви који би ушли у коалицију са “Доста је било” треба да оставе све идеолошке разлике по страни на годину дана. За то време, та широка, техничка коалиција би, према плану, требало да створи услове за фер и демократске изборе, на које би изашле самостално странке “здраве” деснице, левице и центра.

Он додаје да треба да се створи атмосфера да се странке више не баве стварима којима су се бавиле до сада – као што је партијско запошљавање, утицаји на правосуђе, медије… “Дакле, све оно што је обликовало политичку сцену до сада, мора да се промени, да дође до здраве левице, деснице”.

Наш предлог је да се направи једна грађанска опција која ће иступити на изборима око истих идеја, каже Радуловић додајући да мисли да је могуће победити на овим изборима.

Кућа нам гори и тај пожар треба угасити и треба да се окупе сви људи који би гасили тај пожар, додаје он.

Важно је да немамо насиље на изборима, да постоји фер приступ медијима јер демократија не функционише без тога, рекао је и додао: “Ове неке ствари могу да се десе за годину дану, да повучемо нову црвену линију политике и спасемо кућу која гори”. Он је додао да би грађани опцији за коју се залаже дали ограничени мандат, орочен на годину дана.

Радуловић је подсетио да су се неки ранији, локални избори, у Мионици и Мајданпеку, одржавали у атмосфери страха.

Каже да је у Мајданпеку практично дошло до окупације те општине, а да се лично уверио да је армија људи, неки од њих у џиповима, стигла у ту општину са списковима људи.

Ми мислимо да је у Србији потребна велика промена и да је ово година прекретнице, каже Радуловић додајући да је потребно променити систем и створити нормалне услове да бисмо имали нормалне изборе.

“Мислимо да је Вучић рањив и да му популарност пада”, каже он.

Партократија убија државу

Партократија је, према његовом мишљењу, централни проблем.

“Ако тај део успемо да решимо, решићемо већину проблема… Партократија је целу државу подредила себи”, оцењује. “Она је рак, паразит који је напао Србију, од кога не можемо да кренемо даље. И хоћемо да нађемо политичке странке које би се здружиле против тога”.

Оно на чему ће Покрет инсистирати, како је објаснио Радуловић, су мере као што су транспарентност, укидање неуставне одлуке о смањењу плата и пензија, увођење универзалне социјалне заштите, смањење пореза и доприноса, измене Закона о пореклу имовине, које ће бити “олакшање за цео пословни свет који ради по закону”… Наводи и укидање здравствених књижица, јер је, како каже, здравствена заштита гарантована грађанима Уставом и једна цивилизацијска ствар.

Упитан да ли би то било могуће извести, Радуловић каже да пара има, али се троше на друге ствари. Само шест фирми из јавног сектора прави губитке од 100 милиона евра годишње, истиче. “Имамо преко 15 одсто партијског вишка, са купљеним дипломама, имамо канцеларијских кадрова који добијају новац, а не раде ништа”, каже Радуловић, додајући да све то државу кошта милијарду евра годишње.

Каже да је то око 100.000 људи вишка, и да вишак нису лекари и просветни радници, већ партијски кадрови.

Тај новац не иде у стварање дохотка, иде на финансирање партократије, финансирање паритјске машинерије, иде на корупцију, истакао је лидер “Доста је било”, подсетивши да не говори напамет и да је, као министар, имао податке о томе и радио анализе.

Како додаје, постоје црвене линије преко којих покрет, у преговорима о коалицији, неће прећи – а то је питање транспарентности – да се сваког месеца објави колико је новца отишло за шта, да се објави сваки уговор, да се уради систематизација у јавном сектору.

Говорећи о томе, осврнуо се на уговор о Београду на води, истакавши поново да је међудржавни уговор између УАЕ и Србије противуставан. Уговор о Београду на води сам у себи има одређења да може да се раскине, каже Радуловић додајући да је то боље по интересе Србије.

Закони Републике Србије морају да буду изнад жеља пословних партнера, наглашава Радуловић. Ако неко не жели да потпише са Србијом неки уговор, по њеним законима, може да нађе неке друге државе да потписује тајне уговоре, додао је.

Каже да треба рећи грађанима Србије и какав је дил направљен по питању Ер Србије. Тврди да никад горе ЈАТ није пословао, и да се једноставно, одласком на сајт АПР може проверити да је у 2014. Ер Србија добила субвенцију око 75 милиона евра, и да су тек са том субвенцијом остварили неки добитак.

Катастрофално лош потез, авио кампаније полако напуштају Београд, карте су скупе, и ово нису ствари које су у интересу грађана Србије, наводи.

И други региони земље могу да оживе, каже Радуловић и додаје да је за то потребна на првом месту боља пореска политика, али и изградња инфраструктуре и путева.

Говорећи о неопходности аграрне реформе, каже да је прво што треба урадити реституција и да се врати одузета земља. Фокус ставља на индивидуална пољопривредна домаћинства и додаје да треба оживети систем кооператива, задруга, као и да тим индивидуалним пољопривредницима треба дати земљу у Војводини, и направити систем који је добар за паоре.

Каже да Покрет Доста је било није за улазак у НАТО, да је за опцију да треба сарађивати са свима у оквиру Партнерства за мир. Додаје да треба променити политику према косову, нарочито заузети јасан став кад су у питању власнички односи и питање културне баштине.

Управни суд пресудио је, недавно, у корист покрета “Доста је било” и наложио Влади Србије да одговори на основу којих пословних референци је министар одбране Братислав Гашић у марту 2013. године именован за председника Управног одбора Србијагаса.

Осврћући се на ту одлуку Управног суда, Радуловић каже да у јавном сектору већина људи жели да савесно ради свој посао, али да је створена психоза страха, и да се људи зато повлаче. Истакао је ову одлуку као баш оно супротно томе.

Ми смо од владе тражили 160 биографија људи који су постављени на челна места, подсећа Радуловић. Ваљда би било нормално да када именујете некога у надзорни одбор да морате да знате какве квалификације има, каже он.

Радуловић је додао да секретару Владе, како им је саопштио, није било јасно шта тачно значи биографија, и додаје да му је сада Управни суд објаснио. То је први од 160 случаја, истајаћемо у томе, истиче Радуловић.

 

 

Извор: N1

Аутор текста: Јелена Петровић

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • U emisiji nije bilo reči o crkvama i verskim zajednicama.
    Šta nameravate da uradite po pitanju njihovog finansiranja iz budžeta republike Srbije?
    Da li ćete, i šta, menjati po pitanju prisutnosti crkve u državnim institucijama poput škola, bolnica, vojske…
    Srbija je po Ustavu sekularna država, član 11.

    • Поводом овог питања, цитираћу судију у пензији. који је констатовао, да свако ко плаћа порез држави, може да очекује и да тражи да држава нешто њему плати или врати. Онај ко то не ради, нека не тражи, јер ако тражи неће добити.