Beograd Ljudska prava Saopštenje

Napad na “Kuću ljudskih prava” je najava bujice nasilja

Razbijanje izloga na zgradi u centru Beograda, u kojoj se nalazi sedište nekoliko nevladinih organizacija okupljenih u “Kuću ljudskih prava”, simbolično najavljuje talas pojačanog nasilja tokom predizborne kampanje. Cilj napada je želja da se pojača atmosfera straha koju Vučić kreira tri ipo godine. Napadači su vrlo jasno poručili da su na meti svi koji se zalažu za demokratske izbore, slobodne medije, vladavinu prava, kontrolu tajnih službi i jačanje nezavisnih institucija.

kucaljudskipravaFoto: kucaljudskihprava.rs

U Kući ljudskih prava okupljeni su poznati aktivisti koji su se eksponirali u zaštiti integriteta ombudsmana Saše Jankovića, koji aktivno učestvuju u protestima “Novinari ne kleče” i koji se bore protiv svakog vida autokratske vlasti.

U prvih nekoliko dana nakon što je Aleksandar Vučić najavio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora iscrtan je scenario kampanje kakvu namerava da vodi: hajka na medije uz zloupotrebu policije, tužilaštva i tajnih snimaka, fizički napadi uz nelegalno angažovanje privatnog obezbeđenja, orkestrirani fizički i medijski napadi na borce za demokratiju, zastrašivanje i pretnje otkazima pripadnika policije koji su se dokazali u borbi protiv korupcije i kriminala, nelegalno praćenje novinara i političkih protivnika.

Zahtevamo od tužilaštva da konačno rasvetli slučaj uništavanja dokaza o praćenju novinara i uništavanja službenih hard-diskova bušilicom u kabinetu ministra Nebojše Stefanovića. Ovaj slučaj je poznat još iz januara prošle godine, a nedavno je podneta i krivična prijava. Slučaj u predizbornoj kampanji se medijski zloupotrebljava, umesto da ga tužilaštvo reši.

Zahtevamo da se otkriju i kazne napadači na Kuću ljudskih prava, ali i na borce protiv korupcije iz Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović I Ivana Ninića. Najoštrije osuđujemo i ovaj i sve druge napade na ljude od integriteta koji se suprotstavljaju autokratiji Aleksandra Vučića.

Ne treba nam ministar policije koji po potrebi preti ili obećava posredstvom televizija. Potrebno nam je nezavisno tužilaštvo i profesionalna policija u službi građana, a ne partije na vlasti.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Evo jos jednog napada na ljudska prava. U pravnom svetu se razvija stock fotografija gde jednu slicicu moz prodati 10000 puta, a ovde kod nas ce i privatne moci bilo ko da koristi. Licno nemam javnih fotografija, ali znam dosta nevinih i postenih ljudi koji ne kriju svoje albume i slike svoje dece. Treba sutradan da im neko koristi slike u komercijalne svrhe zarad licne zarade? Da, kao sto neko rece, naidju na sliku deteta na ambalazi pastete ili kutiji pahuljica, slike sa letovanja na reklamama agencija za naj odmor, raznim blogovima i net novinama? Da vas neko uslika na ulici i radi sa slikom sta zeli? Pa ovo je krsenje ljudskih prava! Sram bilo naprednjake, dok normalan svet napreduje, mi nazadujemo sve vise! Pisite i o ovome. http://www.peticije24.com/fotografija_jeste_autorsko_delo https://www.youtube.com/watch?v=_i0c5qm3TjU