Ауторски текст Култура

Четири „стуба темељца“ данашње Србије: Мацура, Карлеуша, Марић, Вучић

Србија је невероватно занимљива земља. Кад год је напустим макар и на три дана пропустим невероватне и спектакуларне догађаје, па сам тако овог пута успела да пропустим како најаву, тако и саму емисију Ћирилица са пробраним гостима: Александром Вучићем и две славне даме од којих је једна естрадна уметница Јелена Карлеуша, а друга здравствена радница, др Нада Мацура. Емисију је, разуме се, водио познати новинар Миломир Марић. Другим речима, crème de la crème данашње Србије.

bljakИ сви “Happy”

Како већ рекох саму емисију сам пропустила па се њоме нећу ни бавити али су ме запрепастили коментари пријатеља и познаника који су листом били разочарани овом медијском представом од које су много очекивали. Шта би се уопште могло очекивати од актера ове емисије?

Гости су, дакле, били неспорно веома истакнути јер шта год ко мислио о њима, они заузимају угледна места у јавном животу Србије и личности су о којима се много и често говори. Репрезентативни су такође и као представници струке: Вучић је правник и политичар, премијер. Јелена Карлеуша је позната певачица. Нада Мацура је доктор медицине. Марић је познат новинар узлазне каријере. Може ли друштво бити боље одабрано? Позабавимо се мало сваким од њих појединачно.

Почећу од Карлеуше. Нисам њен фан, али немам ништа против ње лично. О томе како ради свој посао не желим да судим јер за то нисам стручна. Међутим, Јелена Карлеуша је у јавности далеко више позната по својим изјавама и поступцима, какви год они били, него по певању. „То је она слатка мала која живи од скандала“, каже једна њена песма. Овде се иначе скандали више цене од певања. Са тог становишта, њена каријера делује врло успешно.

Др Нада Мацура би требало да представља тзв. стручну јавност. Али гле чуда: је ли Нада Мацура познати здравствени радник по томе што је извела неку изванредно успешну операцију? По томе што је спасла мноштво људских живота? Открила или спровела нове методе лечења? Не. Нада Мацура је позната само по томе што се појављује у медијима. При том се веома уживела у улогу медијске звезде, па се чини да се око свог изгледа труди бар колико и Карлеуша. У сваком случају, пре бих рекла да ова докторка своје узоре тражи на естради, него да је обрнуто.

Морате признати да је Александар Вучић као политичар веома успешан јер да није, сигурно не би успео да постане премијер. Али Вучић је такође и дипломирани правник и то, тврде неки, најбољи који је икад студирао на београдском Правном факултету. Таквим тврдњама морам да верујем на реч, јер стручна за то нисам а и да јесам, никад нисам видела ниједну пресуду, ниједну тужбу, жалбу, ниједан поднесак ни решење које је у животу написао Александар Вучић. Заправо, не знам да ли се он икада бавио својом струком. Знате ли ви?

И, како би рекли Енглези, last but not least, последњи али нипошто најмање важан, Миломир Марић, познати и признати новинар. Као и огромна већина успешних новинара у Србији (који не клече лако), Марић је истовремено пријатељ и опозиција сваке власти: малчице их зеза и малчице се спрда, али је довољно бистар и паметан да никога не увреди и да се никоме, далеко било, не замери, нарочито ако је тај неко на власти. То је, уосталом, вероватно најбољи начин да у Србији будете успешан новинар.

Дакле, моји пријатељи кажу да су разочарани емисијом. Поновићу своје питање: шта сте у таквој емисији уопште могли да очекујете?
Рећи ћу вам какву бих ја емисију волела да видим. Емисију у којој би гости били певачица позната по певању, докторка која лечи, премијер који се доказао у својој струци и новинар који се не плаши да се било коме замери. Да бисмо, међутим, имали такву емисију, морали бисмо стручњаке да бирамо по другачијим критеријумима. Уместо оних који умеју да се допадну и да привуку пажњу, морали бисмо да бирамо људе који добро раде свој посао. И да такве људе зовемо у емисије у ударним терминима. Верујем да моји пријатељи тада не би били разочарани. Другим речима, треба само да променимо критеријуме.

Једноставно, зар не?

Александра Чабраја
чланица Савета за културу покрета “Доста је било – Саша Радуловић”

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Da nebi bio prinudjen da pijem apaurine, ja jednostavno ne gledam te TV stanice, kod mene su zabranjene ,,pink,,heppy,studio B….Vesti gledam iskljucivo na N1, i RTV. Borba protiv ovog prostakluka bice DUGA I TESKA.

 • Da, poznata doktorka koja je čuvena po čuvenju! Lepo objašnjeno da se “od g….a ne može napraviti torta” 🙂

  P.S. @webadmin – interesantan izbor za ime fotografije 🙂

 • Ovakvi ugledni gosti na tako uglednoj TV stanici u tako uglednoj emisiji tako uglednog novinara su svakako bili uspešni i postigli svoj cilj. Ukrali su vreme. Ni od jednog aktera nisam očekivao manje od mlaćenja prazne slame. Tražeći neki film nabasao sam na te intelektualne likove, iznajući da sa svojim skromnim obrazovanjem neću razumeti filozofsku širinu i intelektualnu dubinu njihovih misli izrečenih (i sasvim u skladu sa) između dve epizode rijalitija (farme ili parovi nisam siguran). Zadržao sam se ravno 1ms iz straha da se ne osetim inferioran pred takvom moralnom veličinom kakva je Al Vučić i takvom intelektualnom veličinom kakva je J.Karleuša. Nisam se plašio jedino koleginice Macure jer se zna šta se od nje može očekivati da kaže, 5 mrtvih u tučama (na to smo već oguglali), slojevito oblačenje (5 + 3 godine školovanja za tako uman savet) i naravno bočicu vode.
  Novinara u Srbiji ja ne videh. Ni jedan komad. Oprostite ali u zemlji Evrope u kojoj deca prose po ulicama, starci kopaju po kontejnerima, već 25 godina cele generacije (po 50 000 godišnje) mladih diplomaca beži glavom bez obzira, u kojoj dte sa 13 godina izjavi jedva čekam da pobegnem, u kojoj je osmeh događaj, u kojoj bolnice i škole liče na pakao, u kojoj se kriminalci zadržavaju u zatvoru 15 minuta, u kojoj poslanici vitlaju pištoljima, u kojoj premijer laže, u kojoj “nezavisne” institucije prave Potemkinova sela, u kojoj država podiže porez 80% u jednom danu, u kojoj se zemlja zadužuje za 10 000 000 $ za 3 godine a pritom se smanjuju plate, penzije, broj zaposlenih, u kojoj je dug 75 % BND…Novinar piše o takvim stvarima. Ako ne onda nije novinar već propagandista aktuelnog režima.

  • Poštovani,
   svaka Vam je k`o u Njegoša, što bi rekli Bačvani-:) crnogorskog porekla…
   Uostalom, mislim da režim a.vučića mora biti uništen!
   Advokat, age 56

 • Videh jedan naslom u medijima: Vučić: “oni koji napreduju i uče imaju šansu za uspeh”

  Je li ovo vic godine?
  U kojoj to zemlji? Srbiji?
  🙂
  Evo nekoliko primera
  1. Devojka 23 god. diplomirala uporedno evropsko i anglosaksonsko pravo na dva mala univerziteta, Kings college London i Sorbona Paris, daleko slabija od Napredne Megableje, nije mogla da se zaposli u Srbiji u konkurenciji diplomaca J. Nesbit u., pardon Megableje, Uniona, Singi-dingi… Napredno nema šta. Mala je sada u Monte Karlu advokat. Njoj je dobro, a Srbiji?
  2. Momak sa objavljenim prvim naučnim člankom iz đačke klupe, i sa 10 objavljenih članaka do kraja studija i učešćem sa usmenim saopštenjima na najjačim konferencijama nije pozvan da predaje na BU, i nekim čudom pozvali ga glupi Francuzi i Ameri. Budale se i tukle ko da više. Pojma oni nemaju šta znači partijska knjižica SNS. Njemu je dobro, a Srbiji?
  rbiji je još bolje, kome ovde trebaju takvi ljudi? Stvarno me sramota koliko nam dobro ide.
  Za ono što mi bacimo drugi se tuku ko psi oko kosti. Nije li to dovoljan dokaz koliko nam dobro ide. I treba da nas je sramota!

 • Moj lični komentar, deo emisije sam pogledala, jer sam tražeći šta da gledam, naletela na nju, pa nisam odolela. Milomir Marić, ne ume čovek da kleči. Zato on puzi. A primetila sam da premijera oslovljava ne jednom sa “ti”. Dr. Macura, što dođe kao dobar izgovor za nju, pošto nema alata za rad u nekoj bolnici valjda, visokoumni je analitičar po pitanju vremenske prognoze, smrtnih ishoda…Karleuša, valjda priznata i poznata umetnica naše zemlje, (nije moj fah, ne bavim se njom)i ne znam, ali sam čula da je majstor skandala. Pa, zar nije zaista skandalozno, da saopšti da ima cenzure, da se štampa bavi svime, a ne čime treba da se bavi, dakle smetlište, da narodu krče creva…E, vrhunac drame za mene bio je premijer, koji je hvatao beleške o svemu štto ona kaže. Ljudi, pa on jadan o svemu tome “nije imao pojma.” Sad ćete vi videti… mereno kilometrima, kako vam se neće više do 2020-e čuti krčanje praznih creva. Moj komentar na ovo je: Naravno svi će dotle davno poumirati od gladi. Ali, nije sve crno. Imamo mi ministra Vujevića. A on će na to reći: kome se ne sviđa ova država, neka nađe sebi drugu. E, sad, najvažniji lik u emisiji: premijer AV. Pošto je, i veliko vam hvala za to, glavni lik bio AV, a na vašoj fotografiji nema njega, što ne videh skoro 4 godine da se dogodilo, e, ovo će biti problem godine, bojim se. A pošto je on ovde Bog broj 1, videćete vi. Pošto on sve može, dato mu je, (i blisko mu je, navikao čovek) DJB, već samo zbog ovakvog “bezobrazluka” NJEGA NE SLIKATI, kod rezultata na izborima, 20, a možda i 30, 40 % manje dobijenih glasova prikazati!

 • Ne postoje stubovi temeljci već stubovi nosači a kamen je temeljac. Kamen emeljac napredne Srbije je
  1. lik i delo kao i intelekt i vizija njenog neprikosnovenog vođe Al Vučića. Na njemu počiva sve.
  2. Drugi kamen temeljac je laž, obmana, prevara…
  3. Treći kamen emeljac je lopovluk na svim nivoima i za sva vremena.
  4.Četvrti temelj je solidarnost u neodgovornost svih dosadašnjih nosioca vlasti. U ovoj zemlji nikada niko ni za šta nije odgovarao ma kakve posledice bile njegovog delanja ili nedelanja.
  Sve u svemu odgovara opisu mafije.

  Četiri stuba nosača su svakako
  1. medijski mrak, + rijaliti
  2. ministarstvo finansija sa udarnom pesnicom poreske uprave
  3. partokratija + botovi
  4.DB – BIA + policija

  • Заборавили сте приватне универзитете који фабрикују носаче. малим словима !

 • mislim da ova emisija i nije bila namenjena za neka ozbiljna pitanja , vec je u pitanju politicki marketing namenjen manje obrazovanim biracima koji nerazumeju ozbiljne teme. Tako se to radi svuda u svetu (recimo klinton je svirao saksafon, jelcin je plesao,obama igrao kosarku i.td) i u tom smislu mislim da je emisija i isla u tom smeru da se Vucic predstavi kao “cool” lik .
  Uglavnom , Vama koji ste pametni ovo izgleda “kao dno,dna” , meni koji nisam , ovo je samo jos jedna zabavno-humoristicka emisija

 • Snaja mi je Amerikanka, zove me “Tata”, u Srbiju često dolazi i povremeno me, sva u neverici, zapita: “Tata, šta je ovo?!” Sva su njena pitanja posledica iskrenog čuđenja, neverovanja da nešto vidi, silnog zaprepašćenja kada ugleda ili doživi nešto što je van svake pameti. A ja joj, već refleksno, odgovorim: “Dete, ovo je Srbija!” A posle se oboje slatko smejemo. I zaista, ova emisija jeste bila Srbija, tj. njeno pravo ogledalo: lažljivi političar, pevaljka s lažnim grudima, doktorka koja ne leči, novinar koji pravi najogavnije rijalitije u Srbiji. Da li bi Srbija išta izgubila kada bi oni promenili svoje uloge? Marić, recimo, da izveštava iz bilnice, Macura da postane premijer, Vučić voditelj emisije, a Karleuša da leči? Ništa se pod milim bogom ne bi promenilo, sve bi ostalo isto! Zato pamet u glavu i svi na glasanje.

 • Kako narod kaže “s’kim si, takav si”. Pozvao je prosto sagovornike kojima je mogao da parira i to je to. Uostalom, gde to piše da predsedink mora da bude pametan ili lep ili sposoban. Čovek bira to što mu se ponudi na listiću pod a b i c, a na prošlim izborima zaista nije bilo drugih opcija. DJB hronično pati od slabe promocije i ako se to hitno ne popravi, ništa ni od cenzusa. DJB za sada deluje kao grupica nn gunđala koji pričaju nešto ko zna šta tamo. Izbori se dobijaju emocijama glasača, a ako samo čekate da ih prosto obuzme očaj, može doosta da potraje, kao što je potrajalo u slučaju Vučića

  • zašto ne bi trebalo kometarisati ? Vi kao aktivisti delujete kao da ste izašli iz one mrgudne pesme Balaševića znate ..ne volem ovo ne volem ono. Priznaćete deluje depresivno i smešno. Kampanja se gospodo, vodi ZA nešto, a ne PROTIV nečega. Fali kratka jasna poruka, odluka, poziv da ljudi urade pravu stvar u pravo vreme, ciljevi ZA koje ljudi glasaju, a ne kukanje za zadnjim vozom.

  • Bravo! Potpuno se slažem sa Rajkom. Imam osećaj kao da se svi nečeg boje… Kao da smo u ilegali 😀
   ali sve se nadam da se kuva i da će da bukne….

  • Sto se tice te predizborne kampanje u kojima se pojavljuju novi ljudi i pricaju mnogo od toga nema nista,jer pitanje je jednostavno trla baba lan da joj prodje dan.
   Tako da normalan covek se mora zapitati dal u opste izaci na izbore,jer kome dati glas,a kad vec izadje na izbore radi gradjanske duznosti i ako precrta listic to se srazmerno deli kao da je za nekoga covek i glasao.A izlaskom na izbore stavlja na normalnog coveka i teret na dusu,a i odgovornost zbog popasti u drustvu i svakodnevne opasnosti za ljude koji ostaju bez posla i samim tim ugrozava se ljudski zivoti,jer ovi svi koji su bili u vecini u vlasti i na vlasti vise nisu vredni ni ime da im se spomne, a kamo li glasati za njih,jer oni su i doveli stanje u koje se nalazi Srbija.

  • Fotografija dr.Nade Macure govori mnogo,jer takav pogled i izraz na licu je dovoljan da normalan covek kad pogleda bezi sto dalje od takve osobe.Maric izgleda zabrinuto.Karleusa umisljena i zamisljena,a lebdi negde,a i sama mezna gde.Vucic se uziveo u ulogu spasioca,a gde god stigne on sa njegovim brdima obecanja rusi i to sto nesto i postigne.
   No sta da se radi sudbina je takva pa svakom po nesto sudila.