Autorski tekst Vojvodina Državna uprava

Direktor slabo govori srpski, ali razume modele pljačkaške privatizacije

DP Novi Sad – Gas, poslednje društveno preduzeće u Srbiji, uprkos odličnoj naplativosti usluga postalo je gubitaš, sa dugom samo prema Srbijagasu od 60 miliona evra. Da li je ovaj dug stvoren po dobro oprobanom srpskom receptu finansiranja političkih kampanja svih vladajućih stranaka tokom niza godina ili zahvaljujući stručnosti direktora i njegovoj nameri da ga privatizuje?

coins-1015125_1280 (1)

Pokušaji privatizacije DP Novi Sad – Gas stopirani su već niz godina, jer je u toku sudski proces oko nerešenog vlasništva. Gasovodnu mrežu u Novom Sadu i nizu okolnih mesta finansirali su građani (priključak je svojevremeno koštao oko 2000 maraka, kasnije 3000 evra). Građani se godinama bore protiv naplate računa (sa kamatama) za isporuku gasa koji ne zadovoljava osnovne kriterijume kvaliteta.

Čitava priča ovih dana završava se pojavom ugovora kojim se dug ovog preduzeća prema “Srbijagasu” preuzima od strane firme “Selinus gas & Oil”, na koji je saglasnost dala Vlada Srbije. Firma “Selinus” je registrovana na adresi direktora Vujanovića. U slučaju otkupa, ta firma postaje najveći poverilac Novi Sad – Gasa, i u slučaju stečaja, vlasnik.

Ukoliko se zaputite na stranicu DP Novi Sad-Gas, rubrika menadžment, videćete da je stranica u pripremi. Da li je to tako jer je generalni direktor Jovan Vujanović u procesu završavanja večernje škole ili nekog trendovskog fakulteta, nije poznato. Javnost je šokirana činjenicom da direktor ne uspeva da izgovori ni jednu rečenicu do kraja, kao i da ne zna i ne razume stručne termine.

Ovo je skandalozan primer prakse da stranke u svako preduzeće guraju što više svojih kadrova. Ovo im je siguran izvor finansiranja, zato što stranački zaposleni kadrovi u velikoj većini vraćaju deo plate u stranačku kasu. Što više stranačkih zaposlenih, veći je prihod stranke, više je novca za kampanju i tako u krug. Često ne gledaju da li su ti ljudi adekvatni za funkcije i radna mesta koja im se dodeljuju.

Pokret se zalaže za politiku potpune transparentnosti rada u javnom sektoru. Zahtevamo da se na sajtovima državnih institucija i javnih preduzeća objave sve poslovne biografije funkcionera, sistematizacija radnih mesta i ko ih i sa kakvim učinkom popunjava. Takođe zahtevamo da se javno objavljuju i sve transakcije svih javnih finansija, svakog meseca za prethodni mesec. Samo je potpuna transparentnost rada garancija iskorenjivanja korupcije i brana partokratskim interesima.

Pokret « Dosta je bilo – Saša Radulović » zatražio je od Vlade Srbije podatke o stručnim kvalifikacijama i radnom iskustvu 160 republičkih funkcionera na odgovornim položajima. Uskoro ćemo ovo zahtevati i na nivou grada Novog Sada.

Recite DOSTA JE BILO partijskom zapošljavanju na sledećim izborima.
 

Danko Nenezić

Novosadski odbor pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pod hitno rešiti sve najasne privatizacije i sprečiti one koje se pripremaju na isti način.Direktora JP Novi Sad gas usranom motkom oterati u Bosnu,odakle je on i mnogi drugi ,došao da krade ovu zemlju.

    • Bogdane ne moramo odmah motkom po Bosancima. Barem lopova i nesposobnog kadra imamo iz svih krajeva bivše i sadašnje države. Ne nedostaje ni ovih lokalnih u toj grupi, naprotiv. A što se ovog konkretno tiče, po dijalektu bi se reklo da je ipak došao iz Hrvatske (Krajina).
      Tako paušalnim etiketiranjem po osnovu regionalnog porekla sigurno ne dajete podršku onom za šta se zalaže pokret DJB.

  • Čovek je Hercegovac, no to ne menja njegovu nepismenost. Pitam li se, koji li je kriterijum bio kod zapošljavanja?

  • Preduzeće SELINUS GAS & OIL d.o.o. Novi Sad osnovalo je SELINUS LTD iz Velike Britanije. Osnivački kapital je 100 dinara. Pametnome dosta. Direktor je izvesni Božidar Markuš, ako je to uopšte bitno …