Politika Prenosimo

Radulović: Porodične firme prehranjuju Srbiju, a država ih ubija

NovinarPolitike“ zatražio je od Saše Radulovića odgovorena najvažnija ekonomska pitanja. Kao povod je navedena namera „Politike“ da predstavi ekonomske programe stranaka. Umesto ozbiljnog predstavljanja ekonomskih politika objavljene su fotografije pojedinih političara i po nekoliko rečenica koje je novinar odabrao.

Objavljujemo integralan intervju Saše Radulovića, na pitanja „Politike“.

 

Kada je o ekonomskom programu reč, šta biste uradili drugačije od Aleksandra Vučića?

-Vučić nema ekonomsku politiku. Prizivanje stranih investitora spasilaca dok domaća privreda propada nije politika . Osnov ekonomske politike mora biti domaća privreda i to male porodične firme. Ekonomska politika mora biti okrenuta prema njima. Velike korporacije i strani investitori su dobrodošli, ali ne treba da budu fokus ekonomske politike. U Srbiji sektor malih porodičnih firmi zapošljava preko 1,6 miliona ljudi. Od toga preduzetnici i male doo firme 1,2 miliona (na crno radi preko 500 hiljada), a poljoprivredna gazdinstva još 450 hiljada. Za državu radi 700 hiljada ljudi, od čega u javnim i državnim preduzećima oko 250 hiljada. U srednjim i velikim firmama, među kojima su svi strani invetitori i domaći tajkuni radi oko 300 hiljada ljudi. Porodične firme prehranjuju Srbiju dok ih država ubija nerazumnim porezima i doprinosima, nepodnošljivom birokratijom i pravnom nesigurnošću. Kada na to dodamo ogromne kamatne stope na kredite indeksirane u evrima, očigledno je zašto domaća privreda propada.

Šta je posao države?

-Posao države je da reguliše i nadzire, ne da deli pare koje je uzela od privrede. Poreze i doprinose ćemo u dva koraka smanjiti za trećinu i uvesti progresivan, sintetički sistem koji polazi od 20%, ne 60%. Godišnji trošak prvog koraka iznosi oko 700 miliona evra.  To ćemo platiti ukidanjem subvencija. Na subvencije se godišnje baca preko milijardu evra. Od toga poljoprivredi ide samo oko 250 miliona. Ukinućemo subvencije stranim investitorima. Uvešćemo red u javna preduzeća i preduzeća u restrukturiranju. U poljoprivredi ćemo obnoviti sistem zadruga. Ne onih socijalističkih, već novih, interesnih, po ugledu na Dansku i Holandiju, gde zemlju obrađuju domaća poljoprivredna gazdinstva, ne kojekakvi Tenisi. Ukinućemo štetan „Tenisov zakon“ o poljoprivrednom zemljištu kojim se zemlja daje strancima. Raskinućemo ugovor o Beogradu na vodi koji je ne samo neustavan već i pljačka Beograda.

Ako ne biste smanjivali plate i penzije, na koji način biste smanjili deficit u buetu?

-Smanjenje penzija je protivustavno. Tačka. Smanjenje plata takođe. Ako hoćemo da budemo pravna država, ovo se mora ukinuti i ljudima vratiti oteto kroz izdavanje obveznica. To ćemo tražiti na prvom redovnom zasedanju skupštine posle izbora. Penzije su imovina.

Glavni problem Srbije je partokratija i ona kreira i gubitke i deficite. Političke stranke su u našoj zemlji za sebe napravile svoju državu. Partijsko zapošljavanje nas košta preko milijardu evra godišnje. U javnom sektoru koji broji preko 700 hiljada zaposlenih, političke stranke su ugurale preko 100 hiljada partijski zaposlenih kadrova, sa uglavnom kupljenim diplomama, sa kvazi univerziteta, na izmišljena administrativna radna mesta. Predsednik države, gradonačelnik, ministar policije, guverner su primer. Mi nemamo viška lekara ili prosvetnih radnika ili radnika u javnim i komunalnim preduzećima. Mi imamo višak u kancelarijama. To će pokazati sistematizacija radnih mesta koju ćemo sprovesti u celom javnom sektoru.

Drugo, na subvencije se godišnje baca preko milijardu evra. Iz paradržavnih fondova kao što je Fond za razvoj se godišnje baci oko pola milijarde evra. Na finansiranje medijskog mraka, po izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije je u poslednje 4 godine bačeno preko 800 miliona evra. Nesposobni politički kadrovi koji vode javna preduzeća su u 2014.godini napravili gubitak od preko milijardu evra. Za to vreme, privatne firme vezane sa vrhovima političkih stranaka.dobijaju nameštene tendere i štetne ugovore sa javnim preduuzećima. Ovde sam naveo preko 3 milijarde evra na godišnjem nivou. Tu je deficit.

Ako ne biste povećavali poreze, kako biste povećali prihode?

-Smanjenjem poreza i doprinosa za trećinu smanjiće se siva ekonomija i zapošljavanje na crno, povećaće se poreski obuhvat i poreski prihodi. Ljudi će plaćati razumne poreze. Sa druge strane, povećaće se domaće investicije i domaća tražnja.

Kako biste osugurali vraćanje dugova poveriocima?

-Uvođenjem reda. Ovaj plan o kome govorim je već bio zvanična politika Vlade jer je sadržan u ekonomskom ekspozeu premijera Dačića koji sam ja pisao i koji je usvojila Skupština. Plan su podržali i poverioci. Samo su mi privatno rekli da ne veruju da ća Vlada to i sprovesti. I bili su u pravu.

Da li biste preduzeli neke identične mere?

-Ni jednu.

Da li biste stečaj i završetak procesa privatizatizacije sproveli odlučnije?

-Kao ministar sam imao jasan plan uvođenja reda u preduzeća u restrukturiranju. Lične karte. Prvo se popiše imovina, pa se proceni, pa se popišu i obračunaju obaveze, pa se izvrši finansijsko restrkturiranje i oslobode firme od dugova. Svim zaposlenim se poveže radni staž (nije zadatak zaposlenih da naplaćuju doprinose, već države) i isplate zaostale zarade. Zatim se uradi analiza tržišta, poslovni i investicioni plan i na osnovu njega sistematizacija radnih mesta. Za tehnološki višak se isplate otpremnine. Ovo je zaustavio Vučić u januaru 2014.godine i ja sam zbog toga i podneo ostavku. Rezultat njegove nesposobnosti je stečaj i propadanje svih tih firmi. Mi bismo uradili isto.

Kako biste reformisali javna preduzeća? Ona su još nereformisana.

-U javna preduzeća bi uveli red. Prvo otpustili sve naše partijske Bajatoviće i Nikole Petroviće sa dve godine više poslovne škole. Isto kao i za preduzeća u restrukturiranju, uveli bismo red koji počinje od lične karte. Objavili bismo sve ugovore i onda bi se lepo videlo kako se pljačka država i ko od toga ima korist. Samo 6 javnih i državnih firmi, Srbijagas, EPS, Železnice, Železara, Petrohemija i Er Srbija su u 2014.godini napravile gubitak od preko milijardu evra i za to od građana još dobile subvenciju od 250 miliona.

Takođe, racionalizacija javnog sektora nije ni počela? Da li biste otpuštali ljude?

-U javnom sektoru imamo oko 100 hiljada partijskih kadrova na izmišljenim administrativnim radnim mestima. Ne lekara ili prosvetnih radnika ili radnika u komunalnim preduzećima, već partijskih kadrova. Oni praktično dobijaju deluks socijalnu pomoć od građana koji nemaju šta da jedu. Njih ćemo prebaciti sa deluks pomoći na univerzalnu dostupnu svim građanima. Uvešćemo univerzalnu socijalnu pomoć za sva domaćinstva koja nemaju primanja. Ona bi iznosila 15.000 dinara po domaćinstvu, plus 5.000 dinara po dodatnom članu domaćinstva, tako da bi tročlana porodica dobija 25.000 dinara socijalne pomoći mesečno, a četvoročlna 30.000, dok traže posao i rade prekvalifiakcije i dokvalifikacije. Ovaj sistem na godišnjem nivou košta 1,5 milijardi evra. Odakle novac? Danas više trošimo na socijalnu pomoć od ovoga. Uvođenje reda je jeftinije.

Kako biste rešili problem Železare i RTB Bor, na primer? 

-Isto kao i za sva druga preduzeća u restrukturiranju. Prvo bih uklonio nesposoban menadžment, uradio ličnu kartu i izneo to u javnost. Čudotvorci i spasioci ne postoje.

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Već sam ovde pre rekla da Politika znači Smajlovićku, a ona vam je kao ono nekad u stara vremena petao na krovu kuće, iliti: kako vetar duva. Kad budete bili na vlasti, e onda će vam objaviti intervju kakav ste dali. Dotle, dobićete sve, a ne to. Odvratno i sramno. No, to je za očekivati. S kim si, takav si.

 • gospodo,

  napisite na primeru bruto plate od 167.000din kako bi funksionisao vas ” progresivan sintetički porez”?

  tj koliko ce zaposleni primati neto nakon vase reforme a koliko prima sad…

  cisto da se zna pre izbora..

  hvala.

  • Progresivan sinteticki porez se ne obracunava na platu, u tome i jeste njegova prednost, vec na ukupnu dobit. Tebi poslodavac isplacuje bruto platu, a ne neto. Svi tvoji mesecni prihodi se sabiraju, plata, kamate, dividende, davanje u zakup prostora…. od toga se oduzimaju tvoji rashodi koji su podlozni poreskom oslobadjanju (troskovi skolarine,knjige, garedroba za decu i/ili izdrzavano lice, renoviranje ili kupovina kuce, prevoz, priv. penziono osiguranje….) i na kraju se na razliku obracunava porez. Visina poreske stope se utvrdjuje stepenicasto, sto ti manje preostane platis manje poreza i obrnuto. Ovo je metod koji se koristi u razvijenim drzavama kako bi stimulisao ljude da sto vise trose, a time podsticu privredu.

 • NAUČNI PRISTUP:
  Poći od činjenica:
  U Srbiji sektor malih porodičnih firmi zapošljava preko 1,6 miliona ljudi. Od toga preduzetnici i male doo firme 1,2 miliona (na crno radi preko 500 hiljada), a poljoprivredna gazdinstva još 450 hiljada. Za državu radi 700 hiljada ljudi, od čega u javnim i državnim preduzećima oko 250 hiljada. U srednjim i velikim firmama, među kojima su svi strani invetitori i domaći tajkuni radi oko 300 hiljada ljudi.
  Izvući zaključke:
  Porodične firme prehranjuju Srbiju dok ih država ubija nerazumnim porezima i doprinosima, nepodnošljivom birokratijom i pravnom nesigurnošću. Kada na to dodamo ogromne kamatne stope na kredite indeksirane u evrima, očigledno je zašto domaća privreda propada.
  Ispravna dijagnoza:
  Vučić nema ekonomsku politiku. Prizivanje stranih investitora spasioca dok domaća privreda propada nije politika .

  Ovakav način razmišljanja dolikuje jednom inženjeru i daje nadu da ako Radulović bude vodio vladu onda će Srbija moći da kaže da ima nadu. Bravo Raduloviću. Ovakav način razmošljanja treba probiti u javnost!

 • Živa istina, eksperimentalno potvrđena u Japanu
  -Smanjenjem poreza i doprinosa za trećinu smanjiće se siva ekonomija i zapošljavanje na crno, povećaće se poreski obuhvat i poreski prihodi. Ljudi će plaćati razumne poreze. Sa druge strane, povećaće se domaće investicije i domaća tražnja.

  Japanski uslovi: PDV 5%, doprinosi 10% = nezaposlenost =0 %, male firme –> maximumu, Plate dovoljne, produkcija više nego dovoljna jer svi rade i svi plaćaju zrno poreza i doprinosa, zrno po zrno…pun budžet.

  • ma nijeeee…no zrno po zrno….POGAČA =)=) hehehe a dobro to je to pogaca = budzet )))))))))

 • Podrzavam vasu ekonomsku politiku jer volim svoje unucice I zelim da ljudi u Srbiji razumeju vasu politiku, u ovom ocajnom trenutku jedinu ,od ponudjenih ,ispravnu ,zdravu koja ce nam stvoriti uslove za oporavak.a kasnije iza normalan zivot.Mi zivimo u maloj zemlji .hajde da pokusamo sa poljoprivredom,ratarstvom,povrtarstvom,naravno neophodno je zadrugarstvo a pre toga uslovi navodnjavanje ,I isusivanje zemljista…Lepo je ziveti u uredjenom selu ,,,

 • Pa zaista ne znam šta bi moja malenkost na sve ovo imala da doda… Tačka!
  Ako narod ovo ne razume i ne podrži, onda stvarno treba da odemo dođavola!

  • Pamet u glavu. Vreme je da shvatimo da smo mi krivi što na izborima pobeđuju nesposobnjakovići i mangupi koji obećavaju brda i doline.. Vreme je da pokušamo da doprinesemo svojim glasom da nam bude bolje.

 • “Ovo je zaustavio Vučić u januaru 2014.godine i ja sam zbog toga i podneo ostavku. Rezultat njegove nesposobnosti je stečaj i propadanje svih tih firmi. Mi bi uradili isto.”
  Ovo mi je malo nejasno, šta je poenta zadnje rečenice, šta bi uradili isto?

 • Cena Maline u Z Evropi u Supermaketu je 25 eura po kg, na veliko 12 eura kg.Kazu da su prinosi po hektaru i do 30 tona,pa izracunajte koja je dobit.Kako rade holandjani u proizvodnji semenskog krompira,pul sistem,izvoznik sklopi ugovor sa seljakom,snabdeva ga sa bazicnim semenom,organizuje sortiranje, pakovanje i naravno prodaju.Obicno u prolece po zavrsetku prodjane sezone(novembar-mart) organizuje se sastanak sa seljacima i po postignutoj prodajnoj ceni i dogovorenim kriterijumima vrsi se isplata seljaka.Agencija daje certifikat o kvalitetu i uz prepoznatljivu etiketu na svakom dzaku odvija se prodaja/izvoz.Ovakav sistem bi se moglo primeniti / prodaja Maline supermarketima(bez podsrednika) po Evropi.Garanciju kvaliteta i postovanje rokova je garancija uspeha.U nasem slucaju zbog nedosatka poverenja Evropskih kupaca(umesto A kvaiteta oni posalju DZ)obavezno osnovati posebnu agenciju koja ce pregledati svaku posiljku i sa certifikatom/pecatom garantovati kvalitet.OVO JE ZA VASU INFORMACIJU,NEMORATE OBJAVLJIVATI.

 • Nemoguce je otpustiti administraciju,jer su sebi izmislili puno posla koji su provukli kroz sve zakone.Prvo bi moralo da se prociste zakoni,da se izbace besmisleni poslovi koji su obaveza ,pa tek onda da se cisti administracija.Ako bi samo otpustali ,nastao bi haos ,jer ostatak nebi mogao da zavrsi gomilu beskorisnog posla na koji je zakonski obavezan da odgovori i da radi.Nekad ,u firmi kojoj radim,sav posao oko oko te papirologije su zavrsavala 2 coveka na kucacim masinama za 3-4 dana.Danas ni nas 15 ,pored svih svojih redovnih obaveza,ne stizemo da ostampamo sve nebuloze na koje smo obavezni da odgovorimo.Pitajte med.sestre kojiko su papira unistavale pre 20ak godina a koliko danas .Haou su napravili

 • Potpuno jasno. Potreban je koreniti, da ne kažem radikalni, zaokret u ekonomskoj politici, onako kako je objašnjeno. Na sve ovo ja bih još dodao da treba imati jasan plan i trasirati pravce razvoja, a to su agrokompleks (poljoprivreda i prehrambena indistrija), da bismo pokrenuli svoje resurse i ljude zadržali na svojim imanjima, i informacione tehnologije i pronalazaštvo, da bismo uposlili pamet i prekinuli odliv mladih i pametnih ljudi preko granice.

 • Glavni “nedostatak” ovog Radulovicevog programa je sto je “suvise” strucno uradjen.Moze mu se dogoditi ono sto se meni dogodilo u doba radnickog samoupravljanja.Tada sam strucno obradio predlog za sistem bodovanja,u pravilniku za dodelu stanova,i dostavio ga Radnickom savetu.fabrike u kojoj sam radio (IMR-Beograd).Jedan clan RS-a doslovce je rekao:”Oval predlog je strucno uradjen.Zbog toga predlazem da se odbije”.I predlog je odbijen.

 • Poučno i korisno je čuti mišljenje čoveka koji zna. Sašini odgovori su kratki, jasni i ne ostavljaju dilemu o tome kako rešiti nagomilane probleme u društvu, posebno one ekonomske. Njegova osnovna teza je potpuno uređeno društvo u kojem vlast mora biti potpuno transparentna, zasnovana na zakonu, planska i operacionalizovana po prioritetima, nosiocima i rokovima. Ono što Saša posebno potencira je potpuno drugačije i potpuno transparentno trošenje sredstava iz budžeta. Mislim da je interesovanje građana za ideje i viziju Saše Radulovića ogromno poraslo i da će se takav trend nastaviti i u narednom periodu. Tome značajno doprinosi njegova ogromna energija i stalni kontakt sa građanima Srbije, ali i njegova principijelnost, harizmatičnost i veliko lično iskustvo. Iskreno se nadam da će Saša Radulović na izborima proći cenzus i da će se njegov uticaj u politici itekako osetiti na korist i boljitak građana Srbije …..

 • Sviđa mi se ideja o malim i porodičnim firmama. Imam šansu da počnem posao i da zaposlim porodicu a kasnije možda i još par radnika ali se, poučen iskustvom mojih poznanika, bojim države. Svi zakoni su napravljeni da pogoduju velikim da uguše male. Verujem da su takvi zakoni “kupljeni” od strane tajkuna da bi eleminisali konkurenciju. Prilagođavanjem ovoga zakona malim firmama povećao bi se broj zaposlenih, povećala bi se naplata poreza a smanjio broj radnika koji se plaćaju iz budžeta. Dalje bi se povećala zdrava konkurencija, padanje cena i poboljšanje kvaliteta. Mislim da je ovo efikasnije od smanjivanja penzija, reketiranja građana i plaćanje strancima da ovde nešto rade. Ako, između ostalog, možete i hoćete da rešite ovo trudiću se da imate što više glasova.

 • Saša priča jednostavnu i jasnu ekonomsku priču, ali ne želi da iznese političku stranu medalje. Da je ta “država u državi” izuzetno opasna kada joj se uskrate fondovi, da se ovde na ovim prostorima žestoko unovčuje geopolitički položaj, da se mešetari po strateškoj osnovi između velikih sila, da čačkanje po tim “parazitima” i njihovo marginalizovanje može dovesti do opasnih scenarija koje smo videli u Jugoslaviji, Libiji, Iraku… U Srbiji je ekonomija podređena raznim prljavim interesima. Bilo bi izuzetno opasno rešavati to da su samo unutrašnje okolnosti u pitanju, ali je stanje još gore – ovo je podržavno, finansirano i uređeno ovako kako jeste – globalnim interesima! Ekonomski posmatrano, odavno je bilo lako Srbiju pravno i ekonomski dovesti u red. Ali opet, to važi i za mnoge zemlje Latinske Amerike ili Afrike. Ali do reda ne dolazi. Nije ekonomski i politički isplativo onima koji od toga odlično žive, i koji na toj politici ostvaruju svoje globalne interese. I tu se stvari ni na jednim izborima ne mogu promeniti. To su neka sasvim ozbiljna pitanja koja se nikad u istoriji nisu rešavala listićima.

  “Dosta je bilo” je opcija za pritisak u nekom smeru, ali u ovakvom kontekstu – može se posmatrati i kao provokacija, jer zanemaruje ozbiljne političke i bezbednosne posledice. “Srećom”, biće to mali poslanički klub a ne dominantna politička snaga. Valjalo bi da se Radulović mnogo više bavi POLITIKOM, naprosto jer nema više pravo da deluje kao “ekspertski ekonomski klub”, think-thank organizacija koja nema odgovornosti, već da razmisli o širim političkim problemima koji se tu javljaju. Ne možemo biti načisto ni šta je bila polazna namera SNS-a i Vučića, naročito jer je i Saša bio sa njima, i zbog čega su napravili totalni zaokret? Najlakše je konstatovati da je to tako od starta i bilo zamišljeno, kao prevara. Verovatno i jeste. Ali možda su se i shvatile dimenzije problema. Sećam se kada je Vučić jednom izjavio kako je “ponosan na svoju hrabrost jer je smanjio plate i penzije”, da bi odmah potom dodao da 60% stanovništva time nije obuhvaćeno – dakle, milosrdan prema sirotinji. Ali sledeća izjava je dotukla – “što se tiče agencija, tamo ne smem ni da zavirim!” Bojim se da je u svojim lupetanjima tu bio više nego iskren. Ne kontroliše on službe i interesne grupe po Srbiji, nego oni svi kontrolišu njega. I nije uputno čačkati u to osinje gnezdo. Bojim se da smo mi taoci jedne vrlo razgranate i opasne klike, te države u državi kako Saša voli da kaže.

 • Burek sa jogurtom kosta oko 100,00 din.4 porcije je 400 din pa to je x 3 sto je 1200 din za jednu cetvoroclanu porodicu dnevno.E a sad sve to x 30 dana iznosi 36000 dinara.Dakle ovo se zove BUREK EKONOMIJA -BUREK DRZAVA???tj veliko je pitanje da li i
  ma i taj visoki nivo??

  Ovaj visoki nivo imace tek onda kada drzava kao najveci POSLODAVAC daje ovaj iznos plate svojim najnizim namestenicima…

  Sva velika mudrost se svodi na to -da li covek od svoga rada moze obezbediti svojoj porodici bar BUREK ???

 • Dopada mi se program i potpuno je razumljiv ali mi nedostaje koja rec o politici obzirom da imamo puno problema,ucena,prisile,cini mi se da cemo se nekom carstvu morati privoleti,ma kako se to nama ne dopada,sta sa Kosovom ,Hagom

 • Podrzavam u potpunosti ali koliko gradjana Srbije ce ovo procitati?? DJB mora pronaci nacin da ovakvi tekstovi dodju do sire publike, inace slaba vajda. Marketing!!!

 • Posle kazu da u Srbiji nema pametnih ljudi,mnogo ih je ali je dosta njih u statusu straha i kukavicluka.Pitanja kao sto je nacin sprovodjenja ekonomskog oporavka moze da kritikuje samo onaj ko nije upucen u sve segmente koje SASA RADULOVIC danima i mesecima objasnjava.Zato tim neobavestenim savetujem da se vise angazuju i ta radoznalost ce biti zadovoljena sa odusevljenjem.-Oni koji su partijski uhlebljeni u stranku aktuelne vlasti to i ne razumeju jer je to neuk soj sa diplomama na kvarno a tajkuni ili ti bogatasi su zasigurno protiv jer im takav program uskracuje dalje otimanje novca od uboge sirotinje!