Autorski tekst Politika

Stranke udružene u borbi za demokratske izborne uslove

Stalna komisija opozicionih stranaka i pokreta za obezbeđivanje uslova za poštene izbore pozvala je predstavnike medijskih udruženja, nevladinih organizacija, ombudsmana i poverenika za informacije od javnog značaja da se pridruže i aktivno učestvuju u borbi za demokratske izbore. Ovo je jedan od zaključaka trećeg sastanka kome su prisustvovali predstavnici sedam stranaka i pokreta.

Premijer i ministri su više u predizbornoj kampanji nego što obavljaju svoj posao i svoje radno vreme koriste za stranačke aktivnosti. Svi resursi države zloupotrebljeni su i stavljeni u funkciju vladajućih stranaka. Medijski prostor zatvoren je za slobodnu razmenu mišljenja i objektivno predstavljanje svih stranaka. Kritičari vlasti se kriminalizuju kroz medijske hajke. Čak je i Republička izborna komisija, kao telo koje priprema i sprovodi izbore, već duže vreme u nelegalnom sastavu.

Opozicione stranke udružene su u nameri da se poprave izborni uslovi i stvore osnovne pretpostavke za demokratske izbore.

Juče je održan treći po redu sastanak Stalne komisije opozicionih stranaka i pokreta za obezbeđivanje uslova za poštene izbore. Sastanku su prisustvovali predstavnici Pokreta Dosta je bilo, Pokreta za preokret, Demokratske stranke Srbije, Dveri, Zajedno za Srbiju, Nove srpske političke misli i Nove stranke, koji su bili i domaćini ovog sastanka. Iz opravdanih razloga, sastanku nisu prisustvovali predstavnici Demokratske stranke.

Rad komisije biće fokusiran na kontrolu izbornih procesa, praćenje i sprečavanje svih nereguralnosti u predizbornoj kampanji, na dan izbora i prilikom sumiranja izbornih rezultata.

Doneti su sledeći zaključci:

  1. Komisija upućuje javni poziv svim medijskim udruženjima, nevladinim organizacijama, zaštitniku građana i povereniku za informacije od javnog značaja da uzmu učešće u radu Komisije i aktivnim delovanjem otvoreno pokažu svoju opredeljenost ka slobodnim i poštenim izborima.
  1. Komisija smatra da je nedopustiv bilo kakav pritisak na bilo kog njenog člana, te u tom kontekstu najoštrije osuđuje medijski linč koji se u protekle dve sedmice sprovodi nad njenim članom i političkim analitičarem Đorđem Vukadinovićem (Nova srpska politička misao).
  1. Komisija zahteva da se što hitnije prestane sa nezakonitim korišćenjem državnih resursa u predizbornoj kampanji. Kako je uočeno, i pre no što su izbori raspisani, vladajuće političke stranke upregle su sve državne resurse koje imaju na raspolaganju i time izborne uslove učinile nejednakim za sve učesnike.
  1. Komisija zahteva i hitno rešavanje pravno-političkog problema u vezi sa sastavom Republičke izborne komisije. Prošle godine u avgustu, tadašnji predsednik RIK Dejan Đurđević je, na predlog svoje političke partije (SNS) predao ostavku Narodnoj skupštini Republike Srbije, a do danas njegova ostavka nije razmatrana u Skupštini, iako je bar jedan narodni poslanik to tražio. Sporna je i funkcija zamenika sekretara RIK koju vrši Veljko Odalović, budući da istovremeno obavlja funkciju generalnog sekretara Ministarstva inostranih poslova. To je u nesaglasju sa zabranom istovremenog obavljanja dve javne funkcije. Uočene nepravilnosti ozbiljno dovode u pitanje zakonitost delovanja RIK i zahtevaju hitno reagovanje radi sprovođenja izbornog procesa.
  1. Komisija će uputiti inicijativu poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije da se formira Nadzorni odbor kao obavezno telo za sprovođenje izbora. Nadzorni odbor bi vršio nadzor nad postupcima političkih stranaka, kandidata i sredstava javnog obaveštavanja u toku izbornih aktivnosti. Predviđeno je da Nadzorni odbor ima deset članova od kojih polovinu imenuje Narodna skupština Republike Srbije na predlog Vlade Republike Srbije, a druga polovina se bira na predlog poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, iz redova istaknutih javnih radnika, koji nisu članovi organa političkih stranaka koje učestvuju na izborima.

Podsećamo novinare da je njihov zadatak da obezbede medijski prostor za ozbiljnu razmenu mišljenja i promociju programa svih predstavnika pozicije i opozicije. To je osnovni preduslov da izborna trka uopšte krene. Ohrabrujemo ih da rade svoj posao i ne podležu pritiscima vladajuće stranke i premijera.

Poziv za saradnju je otvoren za sve predstavnike stranaka koje insistiraju na demokratskim, slobodnim izborima.

Pokret Dosta je bilo insistira na tome da opozicija u Srbiji pokuša da ostavi po strani idološke razlike i da zajedničkim zalaganjem spreči ili umanji mogućnost da bude pogažena volja građana Srbije iskazana na predstojećim izborima.

Želimo da naglasimo da je veoma važno i da ćemo insistirati na tome da se ne zloupotrebljava učešće u radu Stalne komisije u svrhu promocije bilo koje stranke ili pokreta, već da nam je osnovni zadatak da samim postojanjem ovakvog tela motivišemo i ohrabrimo glasače da ispune svoju građansku dužnost i izađu na glasanje.

Sastanak je održan 08.02. u prostorijama Nove stranke, Terazije 29, a sledeći sastanak, do kraja naredne nedelje, biće u prostorijama DSS.

Tatjana Macura,
pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Eto, dok sam ja kucao tekst za prethodnu temu i tamo već pozdravio učešće pokreta DJB na sastanku Stalne komisije opozicinih stranaka, Vi ste otvorili novu temu i ovde sve to lepo i TRANSPARENTNO predstavili. Svaka čast, tako treba! Vidim da je ovo bio već treći sastank po redu, a prethodni su mi promakli.

    Podržavam sve donete zaključke!

  • Sve ovde rečeno i predloženo je čestito i valjano. I da, treba baš sada insistirati na tome, a ne kad prođe voz – izbori. Svaka čast pokretu DJB i svim ovim partijama. Sigurna sam da i građani podržavaju baš ovo, da izbori budu baš ovakvi. Osim …ali se nadam da su oni još uvek manjina.

  • Da živimo u normalnoj državi ovi predlozi bi bili i normalna stvar. Ovako, prinuđeni smo da od normalnih stvari, koje svima nama pripadaju, pravimo alternativne institucije koje oduzimaju vreme, novac, znoj i znanje kako bismo uspostavili red.
    Meni je stvarno svega dosta i podržavam sve ono što je usmereno na uspostavljanje reda u državi.